Διατροφή

Ποια τρόφιμα επιταχύνουν την σωματική και βιολογική γήρανση;

Ποια τρόφιμα μας γερνάνε;

1. Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα φαγητά προκαλούν διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και ένα αίσθημα έντονης ζέστης. Αυτή η αυξημένη θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στα άτομα με ροδόχρου ακμή – συνήθως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – και σε ξεσπάσματα ακμής, διότι για να κρυώσει το σώμα από την θερμότητα που του προκαλεί η πικάντικη τροφή, ιδρώνει και η ανάμιξη του ίδρωτα με τα βακτήρια του δέρματος οδηγούν σε ξεσπάσματα ακμής και δημιουργία κηλίδων.

2. Μαργαρίνη

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και κατά συνέπεια, ότι βάζετε μέσα στον οργανισμό σας, το επηρεάζει. Οι περισσότερες μάρκες μαργαρίνης είναι πλούσιες σε μεταποιημένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και δημιουργούν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η φλεγμονή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Και οι δύο καταστάσεις υγείας μπορούν να σας δώσουν μια πιο γερασμένη εμφάνιση.

3. Σόδες και ενεργειακά ποτά

Οι σόδες και τα ενεργειακά ποτά καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος, οπότε οδηγούν σε πιο γρήγορη γήρανση. Παράλληλα περιέχουν πολλές θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη, η οποία σε συνδυασμό με τα βακτήρια του σώματος σχηματίζει ένα οξύ που καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Τέλος, αυξάνουν το βάρος και τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση σε όλο το σώμα. Μετά από μια νύχτα με αρκετό ποτό, το πρωί της επόμενης ημέρας νιώθετε το στόμα σας ξηρό, αλλά ακόμη και αν πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, θα ενυδατωθούν όλα τα ζωτικά σας όργανα εκτός από το δέρμα σας, το οποίο αποτελείται από 63% νερό. Ως εκ τούτου, η αφυδάτωση αυξάνει τις πιθανότητες ξηροδερμίας και η ξηροδερμία τις πιθανότητες εμφάνισης ρυτίδων.

5. Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανιτά τρόφιμα αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος και προσθέτουν χρόνια στην εμφάνιση σας, δημιουργώντας ρυτίδες.

6. Μεταποιημένα κρέατα

Τα μεταποιημένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και τα αλλαντικά, αλατίζονται με μεγάλες ποσότητες νατρίου, για να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα συντηρητικά νατρίου γέρνουν το σώμα μέσα και έξω, δημιουργώντας φλεγμονή που φθείρει το δέρμα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.

7. Κρέας στη σχάρα

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά όπως τα τηγανιτά κρέατα, έτσι και το ψήσιμο στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες προάγει την γήρανση. Και αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν υποπροϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE) που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε καρδιοπάθειες και διαβήτη.

8. Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διουρητικό, το οποίο διεγείρει τον εγκέφαλο και αυξάνει την ανάγκη ούρησης. Η συχνή ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, που με τη σειρά της προκαλεί ξηροδερμία, ρυτίδες και ψωρίαση.