Γήρανση

Ποιες αλλαγές επιφέρει η γήρανση στα μαλλιά; Πώς θα τις διαχειριστείτε;

Το γκρι χρώμα είναι μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που υφίστανται τα μαλλιά κατά τη γήρανση. Στην πραγματικότητα, μερικές από τις αλλαγές που εμφανίζονται στα μαλλιά κατά τη γήρανση αφορούν το πάχος, την υφή και τη θέση ανάπτυξης των μαλλιών.

Οι τρίχες αποτελούνται από νεκρά κύτταρα που αναδύονται από τον θυλάκα της τρίχας. Κάθε σκέλος της τρίχας είναι κατασκευασμένο από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη και περιβάλλεται από ένα εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται επιδερμίδα.

Η γήρανση των μαλλιών μπορεί να προκληθεί από γενετικές, βιοχημικές και ορμονικές αλλαγές στο θύλακα της τρίχας, καθώς και από την περιβαλλοντική «φθορά» στην ίδια την τρίχα. Η καλή περιποίηση των μαλλιών μπορεί να ελαχιστοποιήσει ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, ενώ ορισμένες θεραπείες είναι σε θέση να κρύψουν τις ζημιές που θα προτιμούσατε να μην βλέπουν οι γύρω σας.

Πώς η γήρανση επηρεάζει τα μαλλιά;

1. Αλλαγές στο πάχος και την υφή

Δεδομένου ότι η τρίχα μεγαλώνει λίγο λιγότερο από μισή ίντσα τον μήνα, τα μαλλιά που είναι περίπου 12 ίντσες σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί στο φως, την τριβή, το βούρτσισμα, τη θερμότητα από το πιστολάκι και σε χημικές ουσίες για τρία χρόνια.

Αυτή η φθορά αναγκάζει τα κύτταρα της επιδερμίδας να ανυψώνονται και να μαλακώνουν, καθιστώντας τα μαλλιά πιο τραχιά και επιρρεπή στο σπάσιμο. Με την πάροδο του χρόνου, τα ίδια τα ωοθυλάκια παράγουν λεπτότερες, μικρότερες τρίχες ή και καθόλου. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αλωπεκία κατά τη γήρανση και θεωρείται φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Τι μπορείς να κάνεις;

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης στα μαλλιά. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μαλλιά είναι τεχνικά νεκρά όταν αναδυθούν από τον θύλακα, αυτές οι καλλυντικές διορθώσεις τροποποιούν την εμφάνιση κάθε σκέλους της τρίχας και όχι τη δομή των μαλλιών. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Ενυδατικά μαλλιών: Δεσμεύουν την υγρασία στην επιδερμίδα, κάνοντάς την να φαίνεται πιο λεία
  • Μαλακτικά μαλλιών: Σφραγίζουν την επιδερμίδα
  • Τοπικά παράγωγα βιταμίνης Ε: Μειώνουν την οξειδωτική βλάβη στην επιδερμίδα
  • Αντιηλιακά: Προστατεύουν τα μαλλιά από την υπεριώδη ακτινοβολία

2. Γκρίζα μαλλιά

Τα μαλλιά αρχίζουν να παίρνουν μια γκριζωπή όψη όταν η μελανίνη – η χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά και στο δέρμα- σταματήσει να παράγεται φυσικά λόγω γήρανσης. Γενικά, θεωρείται ότι όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα ενός ανθρώπου, τόσο πιο γρήγορα θα γκριζάρουν τα μαλλιά του.

Μια θεωρία ωστόσο, αναφέρει ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες  απομακρύνουν το DNA από τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στους θύλακες της τρίχας (μελανοκύτταρα), μέχρι τελικά να σταματήσουν να λειτουργούν.

Η πιο πάνω θεωρία θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί τα μαλλιά τείνουν να γίνονται πιο τραχιά όταν είναι γκρίζα, καθώς τα μελανοκύτταρα συνδέονται στενά με τα κύτταρα που παράγουν κερατίνη στον άξονα της τρίχας (κερατινοκύτταρα).

Τι μπορείτε να κάνετε για τα γκρίζα μαλλιά;

Αν δεν σας αρέσει η γκρίζα όψη που παίρνουν τα μαλλιά κατά τη γήρανση, υπάρχει μια ποικιλία από βαφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • Μόνιμες βαφές: Δημιουργούν χρωματιστά μόρια μέσα στο στέλεχος της τρίχας και αντέχουν στο επαναλαμβανόμενο πλύσιμο.
  • Ημιμόνιμες βαφές: Αποτελούνται από έγχρωμα μόρια που διαπερνούν την επιδερμίδα και διαρκούν για 6-10 λουσίματα.
  • Χρώματα μαλλιών με φυτική βάση: Υπάρχουν τόσο σε μόνιμες όσο και ημιμόνιμες εκδοχές και λειτουργούν καλύτερα στα πιο λεπτά μαλλιά.
  • Προσωρινές αποχρώσεις: Απορροφούνται ελάχιστα από την επιδερμίδα και προορίζονται για βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών.

3. Αραίωση μαλλιών

Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, τα 2/3 των ανδρών εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή και ως φαλάκρα ανδρικού τύπου. Συνήθως, η τριχόπτωση εμφανίζεται στην κορυφή του κεφαλιού ή στους κροτάφους, αλλά σε μερικούς άνδρες προχωρά και στο υπόλοιπο του κεφαλιού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους έχουν θύλακες που έχουν προδιάθεση να παράγουν μικρότερες και λιγότερο ορατές τρίχες, κάτι που συνήθως είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν με την ηλικία. Σημειώνεται ότι σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλει και το κάπνισμα.

Από την άλλη, οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν φαλάκρα «γυναικείου τύπου», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Η γενετική, η μετατόπιση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) κατά την εμμηνόπαυση ή την προεμμηνόπαυση και οι ανεπάρκειες βιταμινών, πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι ένοχοι αυτού του αποτελέσματος.

Τι μπορείτε να κάνετε για την αραίωση των μαλλιών;

Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει θεραπεία για τη φαλάκρα, αλλά υπάρχουν κάποιες θεραπείες που είναι σε θέση να διεγείρουν την ανάπτυξη νέων, πιο ορατών τριχών, όπως η τοπική χρήση Rogaine (μινοξιδίλης) και το χάπι Propecia (φιναστερίδη). Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τέλος, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι μια άλλη επιλογή, η οποία ωστόσο είναι ακριβή και απαιτεί πολλές θεραπείες, αλλά τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Aging Affects Your Hair https://www.verywellhealth.com/how-aging-affects-your-hair-2223752

Hirsutism: Evaluation and treatment https://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2010;volume=55;issue=1;spage=3;epage=7;aulast=Sachdeva

The combination of overweight and smoking increases the severity of androgenetic alopecia https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijd.13652

Hair cosmetics: An overview https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2015;volume=7;issue=1;spage=2;epage=15;aulast=Gavazzoni

Male Androgenetic Alopecia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278957/

Aging of the hair follicle pigmentation system https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2009;volume=1;issue=2;spage=83;epage=93;aulast=Tobin

Greying of the human hair: a worldwide survey, revisiting the ‘50’ rule of thumb https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2133.2012.11095.x

Androgenetic, Diffuse and Senescent Alopecia in Men: Practical Evaluation and Management https://www.karger.com/Article/Abstract/369403

Hair Analysis Panel Discussion: Section 2.4 https://www.atsdr.cdc.gov/HAC/hair_analysis/2.4.html

Promotion of anagen, increased hair density and reduction of hair fall in a clinical setting following identification of FGF5-inhibiting compounds via a novel 2-stage process https://www.dovepress.com/promotion-of-anagen-increased-hair-density-and-reduction-of-hair-fall--peer-reviewed-fulltext-article-CCID

The structure of people’s hair https://peerj.com/articles/619/

A comment on the science of hair aging https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2018;volume=10;issue=6;spage=245;epage=254;aulast=Trueb

Epidermal stem cells and skin tissue engineering in hair follicle regeneration Balañá ME, Charreau HE, Leirós GJ. Epidermal stem cells and skin tissue engineering in hair follicle regeneration. World J Stem Cells 2015; 7(4): 711-727 [PMID: 26029343 DOI: 10.4252/wjsc.v7.i4.711] https://www.wjgnet.com/1948-0210/full/v7/i4/711.htm