Εγκυμοσύνη

Ποιες αλλαγές μπορεί να βιώσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ποιες αλλαγές πρέπει να περιμένετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη μεταγεννητική περίοδο, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πώς μπορεί να αισθάνεται ή να συμπεριφέρεται. Οι γυναίκες έχουν συχνά συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις πιέσεις από ό,τι συνήθως. Από μια άποψη, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη – υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αλλαγών που συμβαίνουν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όταν είστε έγκυος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αναστατώνεστε και αγχώνεστε πιο εύκολα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται τόσο στις ορμονικές όσο και στις συναισθηματικές αλλαγές που βιώνετε. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής σας (για παράδειγμα, μπορεί να έχετε σταματήσει να πίνετε αλκοόλ) και τις δραστηριότητες ή τα χόμπι που κάνετε. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι νιώθετε άγχος για όλες τις αλλαγές που θα φέρει ο ερχομός ενός μωρού.

Ποιες είναι οι αλλαγές που βιώνουν οι έγκυες κάθε τρίμηνο;

  • Πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο (έως 12 εβδομάδες) μπορεί να είναι πολύ συγκλονιστικό για ορισμένες γυναίκες. Οι νέες μανούλες θα έχουν μόλις μάθει ότι είναι έγκυες και μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες, άρρωστες και να έχουν πόνους στο στήθος. Μπορεί κάλλιστα να νιώθουν άγχος, ενθουσιασμό, εξάντληση και χαρά ταυτόχρονα!

Για ορισμένες γυναίκες, το πρώτο τρίμηνο μπορεί να συνοδεύεται από έντονο άγχος, ειδικά αν είχαν προβλήματα σύλληψης ή προβλήματα σε προηγούμενες εγκυμοσύνες. Να θυμάστε πάνω απ’ όλα ότι είναι φυσικό να αισθάνεστε ανησυχία ή άγχος – η ιδέα ενός νέου μωρού μπορεί να απαιτεί αρκετή προσαρμογή. Εάν, ωστόσο, οι αλλαγές στη διάθεσή σας γίνουν έντονες ή αδιάκοπες, παρακαλείστε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για συμβουλές.

  • Δεύτερο τρίμηνο

Όταν φτάσετε στο δεύτερο τρίμηνο (από τις 13 εβδομάδες), μπορεί να αισθάνεστε και πάλι πιο ενεργητική και να νιώθετε λίγο πιο ικανή να προετοιμαστείτε για το μωρό σας. Μπορεί ακόμα να έχετε εναλλαγές στη διάθεσή σας ή να αισθάνεστε ευσυγκίνητες κατά καιρούς, αλλά συχνά μπορεί να αισθάνεστε πιο θετικά από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο και να νιώθετε πιο ικανές να ξεκινήσετε μια ήπια σωματική δραστηριότητα.

  • Τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο (από τις 28 εβδομάδες) μπορεί να είναι αρκετά άβολο και κουραστικό. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά λόγω της δυσφορίας ή της ανάγκης σας για τουαλέτα. Είναι επίσης σύνηθες να έχετε αυξανόμενους φόβους σχετικά με τον τοκετό, το τι θα συμβεί και αν θα τα καταφέρετε. Τα μαθήματα τοκετού μπορεί να είναι χρήσιμα σε αυτό την περίπτωση, καθώς σας βοηθούν να προετοιμαστείτε και να γνωρίσετε κι άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Το τρίτο τρίμηνο είναι συχνά μια περίοδος κατά την οποία συμβαίνει η «φωλεοποίηση«. Οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να τακτοποιούν και να προγραμματίζουν τα πάντα, μερικές φορές σε υπερβολικό βαθμό. Και πάλι, η ακριβής αιτία αυτού του φαινομένου δεν είναι γνωστή, αλλά είναι πιθανό να είναι ορμονική.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται άβολα με τις αλλαγές στο σώμα και την εμφάνισή τους που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Για ορισμένες, ωστόσο, η δυσαρέσκεια ή ο θυμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συναίσθημα κατά την εγκυμοσύνη τους. Συχνά αυτό οφείλεται στα σωματικά συμπτώματα και τις αλλαγές που μπορεί να λαμβάνουν χώρα – για παράδειγμα, η έντονη ναυτία.

Εάν, ωστόσο, εσείς ή οι άνθρωποι γύρω σας ανησυχείτε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά ή επιδεινώνονται, παρακαλείσθε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ή τη μαία.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι μια δύσκολη υπόθεση;

Η εγκυμοσύνη θεωρείται από πολλούς ανθρώπους ότι είναι μια περίοδος ευτυχίας και ενθουσιασμού, αλλά η πραγματικότητα για τις περισσότερες γυναίκες είναι ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα μείγμα από σκαμπανεβάσματα και άλλα ακραία συναισθήματα.

Ορισμένες γυναίκες φαίνεται να περνούν την εγκυμοσύνη με άνεση χωρίς κανένα πρόβλημα. Λατρεύουν την εγκυμοσύνη και δεν έχουν καθόλου προβλήματα προσαρμογής. Για άλλες, πρόκειται για ένα πιο ταραχώδες ταξίδι. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε αγχωμένες ή ανήσυχες ή πιο ευάλωτες από το κανονικό.

Όταν η διάθεση μιας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη πέφτει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από τις φυσιολογικές ανησυχίες της εγκυμοσύνης.

Ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι αυξημένος σε γυναίκες που έχουν βιώσει έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – για παράδειγμα, ακραίο πόνο στην πλάτη. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν στο παρελθόν ιστορικό κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν το αίσθημα κατάθλιψης ή άγχους επηρεάζει την καθημερινότητά σας, αναφέρετέ το στη μαία σας. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας για να σας προσφερθεί βοήθεια για την αντιμετώπιση των ανησυχητικών σκέψεων ή συναισθημάτων. Ωστόσο, αν έχετε εκδηλώσει κατάθλιψη, είναι σημαντικό να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Περιστασιακά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τον τοκετό, η διάθεση μιας γυναίκας μπορεί να είναι ανεβασμένη ή συγκεχυμένη (ψυχωτική) αντί για πεσμένη ή καταθλιπτική. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά αν συμβεί, μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε επιλόχειο ψύχωση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, απρόβλεπτη συμπεριφορά και ψευδαισθήσεις.

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι κάτι που σπάνια συζητείται ή συνδέεται με την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, το έντονο φάσμα των συναισθημάτων που βιώνει η εγκυμονούσα σημαίνει ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι πιο πιθανό να συμβεί απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους. Εάν η σχέση σας είναι προβληματική ή βίαιη, ζητήστε βοήθεια!

Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική αλλά και συναισθηματική περίοδος για τις περισσότερες γυναίκες, συχνά με μεταβαλλόμενες συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με κάποιον αν είστε ανήσυχη ή πεσμένη, για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A review of physiological and behavioral changes during pregnancy and lactation: Potential exposure factors and data gaps https://www.nature.com/articles/jes201392

10 Things That Might Surprise You About Being Pregnant https://kidshealth.org/Nemours/en/parents/pregnancy.html

Feelings, relationships and pregnancy https://www.pregnancybirthbaby.org.au/feelings-relationships-and-pregnancy

Changing behaviour in pregnant women: A scoping review https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S026661382030053X

Emotions during pregnancy https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/emotions-during-pregnancy

Pregnancy stages and changes https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-stages-and-changes