Πρόληψη και θεραπεία

Ποιες χρόνιες παθήσεις είναι συχνότερες στις μειονότητες;

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες έρχονται πιο συχνά αντιμέτωπες με κάποιες χρόνιες ιατρικές καταστάσεις, σύμφωνα με έρευνα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως:

  • Μειωμένη πρόσβαση στην ποιοτική υγειονομική περίθαλψη
  • Μειωμένα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα
  • Διακρίσεις και ρατσισμός
  • Γενετικές, πολιτισμικές διαφορές και διαφορές στον τρόπο ζωής

Ποιες χρόνιες παθήσεις είναι συχνότερες στις μειονότητες;

1. Διαβήτης

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής και οι ιθαγενείς της Αλάσκας είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαβήτη, ακολουθούμενοι από τους μαύρους, τους Ισπανόφωνους και τους Λατίνους. Την ίδια ώρα, αυτές οι μειονότητες έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερες επιπλοκές του διαβήτη, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι οφθαλμικές βλάβες, η νεφρική νόσος, τα νευρικά προβλήματα, ακόμη και τον θάνατο.

2. Δρεπανοκυτταρική νόσος

Η δρεπανοκυτταρική νόσος επηρεάζει κυρίως τους μαύρους. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από την συγκεκριμένη πάθηση δεν λαμβάνουν εγκαίρως ποιοτική θεραπεία για τη διαχείριση συμπτωμάτων όπως ο πόνος. Σύμφωνα με μελέτες, αυτό οφείλεται στο ότι:

(α) οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι οι μαύροι αισθάνονται λιγότερο τον πόνο συγκριτικά με άλλες φυλές, οπότε δεν τους συνταγογραφούν εγκαίρως τα παυσίπονα που χρειάζονται

(β) κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο κάνουν κατάχρηση παυσίπονων, οπότε δεν τους συνταγογραφούν τις φαρμακευτικές αγωγές που χρειάζονται, με αποτέλεσμα η ασθένειά τους να επιδεινώνεται.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Σχεδόν οι μισοί μαύροι ενήλικες έχουν υπέρταση, συγκριτικά με άλλες φυλετικές ομάδες. Μάλιστα, οι μαύροι είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με υπέρταση σε πολύ νεότερη ηλικία. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τον λόγο που συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν ότι υπάρχουν γενετικοί και κοινωνικοί παράγοντες (πχ διακρίσεις και ρατσισμός) που ευνοούν αυτό το αποτέλεσμα.

4. Άσθμα

Το άσθμα επηρεάζει περισσότερο τους μαύρους και τους ισπανόφωνους, ιδιαίτερα αυτούς που ζουν στο Πουέρτο Ρίκο. Οι μαύροι είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στα επείγοντα λόγω άσθματος και πολύ πιθανότερο να πεθάνουν από αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει περισσότερο τις έγχρωμες κοινότητες, πράγμα που οδηγεί σε περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα στους πνεύμονες.

5. Παχυσαρκία

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο η παχυσαρκία είναι ελαφρώς εντονότερη στους μαύρους και τους Ισπανόφωνους. Ωστόσο, θεωρούν ότι τα κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτήματα των φυλών αυτών, παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, ανάλογα με το που ζουν οι άνθρωποι αυτοί, αυξάνεται ή μειώνεται η πρόσβασή τους:

  • Στην υγιεινή διατροφή: Μπορεί η γειτονιά τους να μην διαθέτει τοπικά καταστήματα με υγιεινά προϊόντα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Στην άσκηση: Αν ζουν σε μια όχι και τόσο ήσυχη γειτονιά, ενδέχεται να φοβούνται να βγουν έξω για άσκηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

6. Καρδιαγγειακή νόσος

Οι μη Ισπανόφωνοι μαύροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Έχουν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό ή θανατηφόρο εγκεφαλικό. Μελέτες δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων συνδέονται κυρίως με τις μειονότητες.

7. Νεφρική Νόσος

Η νεφρική νόσος επηρεάζει περισσότερο τους μαύρους, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα. Συγκεκριμένα, οι μαύροι διατρέχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από νεφρική ανεπάρκεια. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι οι ινδιάνοι και οι ισπανόφωνοι διατρέχουν ελάχιστα μικρότερο κίνδυνο. Οι βασικότερες αιτίες της νεφρικής νόσου που πλήττει αυτούς τους πληθυσμούς είναι η υπέρταση και ο διαβήτης.

8. HIV/AIDS

Στις ΗΠΑ, το 42% των ατόμων που πάσχουν από HIV, είναι μαύροι. Το 31% του ποσοστού αυτού αφορά μαύρους άνδρες και το 11% αφορά μαύρες γυναίκες. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι οι μαύρες γυναίκες διατρέχουν 18 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με AIDS, συγκριτικά με τις λευκές.

9. Καρκίνος του μαστού

Μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού τείνει να εντοπίζεται νωρίτερα στις λευκές γυναίκες, συγκριτικά με τις μαύρες. Επιπρόσθετα, διαπιστώνεται ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, μια ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή καρκίνου που συνήθως επανέρχεται μετά τη θεραπεία.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Chronic Conditions Common in Minorities https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-chronic-conditions-minorities

Fighting Diabetes' Deadly Impact on Minorities https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/fighting-diabetes-deadly-impact-minorities

Respect, trust, and the management of sickle cell disease pain in hospital: comparative analysis of concern-raising behaviors, preliminary model, and agenda for international collaborative research to inform practice https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21797726/

Racial bias in pain assessment and treatment recommendations, and false beliefs about biological differences between blacks and whites https://www.pnas.org/content/113/16/4296

Stigma of Sickle Cell Disease: A Systematic Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29652215/

Sickle Cell Disease https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/sickle-cell-disease