Τι αισθάνεσαι;

Παιδί

Ποιες δραστηριότητες βοηθούν το μωρό σας στην ανάπτυξή του;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών της ζωής του μωρού σας, θα το δείτε να μεγαλώνει και να αλλάζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής του. Μερικές φορές θα μοιάζουν με διαφορετικό άτομο από τη μια μέρα στην άλλη! Και επειδή οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους αλλάζουν τόσο γρήγορα, θα πρέπει να είστε ευέλικτοι για να συμβαδίζετε με τη μάθηση και την ανάπτυξή τους. Αυτές οι απλές δραστηριότητες είναι διασκεδαστικές τόσο για εσάς όσο και για το μωρό και υποστηρίζουν την ανάπτυξη καθώς μεγαλώνουν. Κατά τη γέννηση, οι μόνες δεξιότητες του μωρού σας είναι το κλάμα και το φαγητό, αλλά μέχρι να φτάσει το όριο των 6 μηνών, θα γελάει, θα κυλιέται, θα φλυαρεί και ίσως αρχίσει να μπουσουλάει. Οι κινητικές δεξιότητες είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, καθώς μαθαίνουν να ελέγχουν το σωματάκι τους, οπότε οι δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη του συντονισμού είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ανάρπαστες.

«Ώρα για κοιλιά»

Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και σε εγρήγορση, ξαπλώστε το μπρούμυτα σε μια καθαρή κουβέρτα στο πάτωμα. Όταν είναι πολύ μικρά, ξεκινήστε με λίγα λεπτά κάθε φορά μερικές φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε την ώρα της κοιλιάς στην κοιλιά σας όταν είναι μικρά – απλά ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε το μωρό στην κοιλιά σας με το πρόσωπο προς εσάς. Καθώς μεγαλώνουν, μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο που περνούν παίζοντας στο πάτωμα. Καθώς το μωρό σας αρχίζει να παρατηρεί και να πιάνει αντικείμενα, τοποθετήστε παιχνίδια γύρω του στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της κοιλιάς. Αυτό θα του δώσει κάτι για να φτάσει, το οποίο θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών του και θα ενθαρρύνει την εργασία προς το κύλισμα και το μπουσούλημα. Η ώρα της κοιλιάς βοηθά το μωρό σας να δυναμώσει τον αυχένα, τους ώμους και τον κορμό. Βοηθά επίσης στην πρόληψη του συνδρόμου της επίπεδης κεφαλής.

Πιάσε την κουδουνίστρα

Κρατήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και κουνήστε τη κουδουνίστρα δίπλα του, αρκετά μακριά ώστε να τεντωθεί για να την πιάσει. Πιθανότατα θα γυρίσει το κεφάλι του προς τον ήχο για να δει τι είναι. Αν φτάσουν να την πιάσουν, τότε αφήστε το να την πιάσει και να την εξετάσει. Αν δεν το κάνουν, τότε μετακινήστε τη κουδουνίστρα αργά μπροστά τους, ώστε να μπορούν να την παρατηρήσουν. Το να τα ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν ένα κινούμενο αντικείμενο με τα μάτια με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην ενίσχυση της όρασης και το να αρπάξουν τη κουδουνίστρα αναπτύσσει το συντονισμό χεριού-ματιού. Θα απολαύσετε να παρακολουθείτε πώς αλλάζει η ικανότητα του μωρού σας να παίζει αυτό το παιχνίδι καθώς μεγαλώνει!

Το δεύτερο μισό του πρώτου έτους του μωρού σας θα δει τη μετάβασή του από βρέφος σε νήπιο. Στους 6 μήνες, μόλις αρχίζουν να κινούνται περισσότερο. Μέχρι τους 12 μήνες, θα στέκονται όρθια και ίσως ακόμη και να περπατούν. Η μεγαλύτερη εστίαση τώρα, όμως, είναι η ανάπτυξη του μυαλού. Αρχίζουν να κατανοούν μεγάλες έννοιες όπως η αιτία και το αποτέλεσμα και η μονιμότητα των αντικειμένων, οπότε τα παιχνίδια που τα βοηθούν να εξερευνήσουν αυτές τις ιδέες θα τα συναρπάσουν και θα τα ευχαριστήσουν σε αυτή την ηλικία.

Διακόπτες

Δεν υπάρχει έλλειψη παιχνιδιών που θα βοηθήσουν το μωρό σας να εξασκηθεί στην αιτία και το αποτέλεσμα, και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον του και αυτό είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη. Αλλά δεν χρειάζεστε μια συλλογή παιχνιδιών για να διασκεδάσετε το μωρό σας σε αυτή την ηλικία – ένας απλός διακόπτης για το φως μπορεί να είναι ακόμα πιο συναρπαστικός! Για να παίξετε, κρατήστε το μωρό σας στο ένα χέρι και δείξτε με το άλλο σας χέρι πώς να κλείνει ο διακόπτης. Καθώς μετακινείτε τον διακόπτη, πείτε του ότι τα φώτα ανάβουν και σβήνουν. Προσκαλέστε τα να δοκιμάσουν. Θα ενθουσιαστούν που θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους και εσείς θα απολαύσετε το γεγονός ότι έχετε έναν βοηθό που θυμάται πάντα να σβήνει τα φώτα όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

Peekaboo ή Κούκου-τα

Το κρυφτό είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι για πολλά μωρά σε αυτή την ηλικία. Αν και φαίνεται απλό, η πράξη του να κρύβετε και στη συνέχεια να αποκαλύπτετε κάτι θα βοηθήσει το μωρό σας με διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως η αιτία και το αποτέλεσμα και η μονιμότητα του αντικειμένου. Δοκιμάστε να παίξετε βάζοντας ένα παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα και ρωτώντας το μωρό σας πού βρίσκεται. Γρήγορα θα μάθει να τραβάει την κουβέρτα καθώς θα λέτε: «Κούκου-τσα!». Μπορείτε επίσης να παίξετε κρύβοντας τον εαυτό σας κάτω από την κουβέρτα ή δείχνοντας στο μωρό σας πώς να καλύπτει το πρόσωπό του. Για ποικιλία, δοκιμάστε να κρύψετε δύο αντικείμενα κάτω από την κουβέρτα. Και αν θέλετε πραγματικά να εκπλήξετε το μωρό σας, μπορείτε να κρύψετε δύο μπάλες κάτω από την κουβέρτα και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τη μία χωρίς να το δει. Όταν τραβήξει την κουβέρτα και βρει μόνο μία μπάλα εκεί που περίμενε δύο, θα εκπλαγεί και θα χαρεί ακόμα περισσότερο.

Καθώς το μωρό σας γίνεται νήπιο, αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα νέων δεξιοτήτων. Αλλά η πιο εντυπωσιακή σε αυτή την ηλικία είναι η γλωσσική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών, θα βιώσουν μια γλωσσική έκρηξη. Στα 1α γενέθλια, μπορεί να είναι σε θέση να πουν μόνο μία ή δύο λέξεις, αλλά μέχρι τους 18 μήνες, αυτό θα έχει αυξηθεί σε 10 λέξεις ή και περισσότερες. Έτσι, αυτή η ηλικία είναι μια εξαιρετική στιγμή για παιχνίδια που πυροδοτούν τη γλωσσική ανάπτυξη και διδάσκουν λεξιλόγιο.

Απόδοση μωρού

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα ξοδεύετε όλο και περισσότερο χρόνο (και πιθανότατα θα απογοητεύεστε όλο και περισσότερο!) προσπαθώντας να το κάνετε να κάνει αυτό που λέτε. Αλλά αυτή τη στιγμή, το να ακολουθεί τις εντολές σας μπορεί να είναι το αγαπημένο του παιχνίδι. Για να παίξετε, διδάξτε τα να ακολουθούν απλές οδηγίες όπως «χτύπα τα χέρια σου» ή «χαιρέτησε με το χέρι σου». Μπορείτε να τα διδάξετε λέγοντάς τους την εντολή και επιδεικνύοντας τον τρόπο που πρέπει να την κάνετε εσείς. Μπορείτε επίσης να πάρετε τα χέρια τους και να τους δείξετε πώς. Όταν κάνουν την ενέργεια, επαινέστε τα και αφήστε τα να δουν πόσο ενθουσιασμένοι είστε. Το θέμα δεν είναι να κάνετε το μωρό σας να υπακούει σε ό,τι του λέτε, αλλά να βελτιώσετε τις γλωσσικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες. Όταν λέτε μια λεκτική κατεύθυνση και το καταλαβαίνουν και την κάνουν, ενισχύεται η γλωσσική κατανόηση. Καθώς μεγαλώνουν και το λεξιλόγιο αναπτύσσεται, μπορείτε να αρχίσετε να τους δίνετε ελαφρώς πιο σύνθετες οδηγίες που ενσωματώνουν πρόσθετες γλωσσικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, αντί να λέτε «Φέρε την μπάλα!», δοκιμάστε να πείτε «Φέρε την κόκκινη μπάλα!» όταν υπάρχουν πολλές μπάλες διαφορετικού χρώματος για να διαλέξετε. Αυτό θα απαιτήσει από αυτά να αναγνωρίσουν ένα αντικείμενο από το χρώμα και την κατηγορία του, καθώς και να κατανοήσουν την εντολή, κάτι που ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη.

Ήχοι ζώων

Η αναγνώριση αντικειμένων και η τοποθέτησή τους σε κατηγορίες είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο για το μικρό σας παιδί και ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να το μάθει αυτό (και εσείς!) είναι τα ζώα. Για να παίξετε, θα χρειαστείτε εικόνες ζώων, είτε σε ένα βιβλίο είτε εκτυπωμένες εικόνες. Δείξτε ένα ζώο και ρωτήστε το νήπιό σας: «Τι είναι αυτό;» και στη συνέχεια: «Τι λέει;». Η εκμάθηση των διαφορετικών ήχων που κάνουν τα ζώα θα βοηθήσει το νήπιό σας να εξασκηθεί στις κατηγορίες και στην αναγνώριση, που είναι και τα δύο σημαντικές γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, θα δυναμώσουν τους μύες του στόματός τους δοκιμάζοντας διαφορετικούς ήχους, κάτι που είναι διασκεδαστικό και σπουδαίο για τη γλωσσική ανάπτυξη! Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά αν το μωρό σας διασκεδάζει και αναπτύσσεται, το κάνετε σωστά. Απλώς ακολουθήστε το παράδειγμα του μωρού σας και κρατήστε επαφή με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας πληροί τα αναμενόμενα ορόσημα.