Γήρανση

Ποιες είναι οι 8 κύριες αιτίες θνησιμότητας και ποια τα ποσοστά της Ελλάδας;

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από μια συγκεκριμένη ασθένεια, κατάσταση ή έκθεση σε επιβλαβείς συνθήκες, όπως ακτινοβολία, περιβαλλοντικές χημικές ουσίες ή φυσικές καταστροφές. Είναι ένα μέτρο των θανάτων που συνέβησαν πέραν του κανονικού ποσοστού θανάτων που θα προβλεπόταν (ελλείψει αυτής της αρνητικής καθορισμένης περίστασης) για έναν συγκεκριμένο πληθυσμό.

Ποιες είναι οι αιτίες υπερβολικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μπορεί να εκφραστεί ως ποσοστό θνησιμότητας -που είναι ο κίνδυνος θανάτου από τη συγκεκριμένη κατάσταση σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό- ή ως συνολικός αριθμός υπερβάλλουσας θνησιμότητας. Οι ακόλουθες αιτίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την υπερβολική υπερβάλλουσα:

  1. Καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία υπερβολικής θνησιμότητας σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και τα ποσοστά μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Το CDC αναφέρει ότι περίπου 610.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο – δηλαδή ένας στους τέσσερις θανάτους.

  1. Κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αποτελεί παράγοντα αποφυγής της υπερβολικής θνησιμότητας. Αν και όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα, περισσότερη μόρφωση ή όσοι εργάζονται έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όσους έχουν χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

  1. Κατοικία στο κέντρο της πόλης

Οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια πεθαίνουν νωρίτερα από τους φτωχούς ομολόγους τους στις αγροτικές περιοχές. Μια μελέτη στο American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι η αποκατάσταση των κατοικιών μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να μειώσει την υπερβολική θνησιμότητα στις αστικές περιοχές. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπερβολική θνησιμότητα στις αστικές περιοχές.

  1. Καρκίνος

Οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πρόωρων θανάτων, καθιστώντας το μια μαζική πηγή υπερβολικής θνησιμότητας.

  1. Δολοφονία/αυτοκτονία

Ενώ οι δολοφονίες στις φτωχές κοινότητες έχουν μεγάλη επίπτωση στην υπερβολική θνησιμότητα, όταν συνδυάζονται με τα εθνικά ποσοστά αυτοκτονιών, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων. Πολλές απόπειρες αυτοκτονίας οφείλονται στην κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και σε όσους πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας.

  1. Σωματική αδράνεια

Δεδομένης της επικράτησης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και του γεγονότος ότι η σωματική αδράνεια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτές τις χρόνιες ασθένειες, η έλλειψη άσκησης αποτελεί πηγή υπερβολικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

  1. Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Σε συνδυασμό με τη σωματική αδράνεια, οι τρεις χρόνιες ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι πιο διαδεδομένες σε άτομα που έχουν ΔΜΣ πέραν του φυσιολογικού βάρους. Δηλαδή, όσοι είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή νοσηρά παχύσαρκοι έχουν υπερβολική θνησιμότητα σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

  1. Διαζύγιο και χωρισμός

Παραδόξως, τα άγαμα άτομα έχουν υπερβολική θνησιμότητα σε σύγκριση με τα παντρεμένα άτομα που ζουν περισσότερο. Ωστόσο, αυτός ο προστατευτικός παράγοντας είναι πιο έντονος για τους άνδρες, καθώς οι ανύπαντρες γυναίκες έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας από τις παντρεμένες γυναίκες.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες υπερβάλλουσας θνησιμότητας, όπως τα τροχαία ατυχήματα, οι δείκτες κοινωνικής υποστήριξης και άλλα παρόμοια, αλλά οι παραπάνω είναι οι πιο ευρέως ερευνημένοι και αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Ποια είναι τα ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Ευρώπη;

Τον Αύγουστο του 2022, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα συνέχισε να ποικίλλει σε ολόκληρη την ΕΕ: τέσσερα κράτη μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία) είχαν ποσοστά κάτω του 5,5%, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό 24,3%. Ποσοστά άνω του 15% καταγράφηκαν επίσης στην Ιρλανδία (16,8%), τη Γερμανία (16,5%) και τη Φινλανδία (16,3%). Ο δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας λαμβάνει απλώς τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία, σε μια δεδομένη περίοδο, και τον συγκρίνει με μια ιστορική γραμμή βάσης από προηγούμενα έτη σε μια περίοδο που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των πρόσθετων θανάτων σε σύγκριση με τη γραμμή βάσης. Στην περίπτωση ενός αρνητικού δείκτη, αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκαν λιγότεροι θάνατοι σε έναν συγκεκριμένο μήνα σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς. Ο δείκτης αυτός – ο οποίος αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού στατιστικού πίνακα ανάκαμψης – αναδεικνύει το μέγεθος της κρίσης στον τομέα της υγείας παρέχοντας μια ολοκληρωμένη σύγκριση των πρόσθετων θανάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών. Ενώ η διεθνής συγκρισιμότητα των δεδομένων που σχετίζονται άμεσα με τους θανάτους του COVID-19 μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη λόγω διαφορετικών κανόνων για την ταξινόμηση των αιτιών θανάτου, καθώς και διαφόρων ζητημάτων υποκάλυψης, η προσέγγιση αυτή παρέχει ένα γενικό μέτρο του αντίκτυπου της κρίσης στο ποσοστό θνησιμότητας, επειδή περιλαμβάνει όλους τους θανάτους ανεξάρτητα από την αιτία τους.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Excess mortality - statistics https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Excess_mortality_-_statistics&oldid=576931

Urban/Rural Differences in Excess Mortality Among High Poverty Populations: Evidence from the Harlem Health Survey and Pitt County Hypertension Study http://www.rwjf-eriu.org/pdf/wp44.pdf

Meta-analysis: Excess Mortality After Hip Fracture Among Older Women and Men https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-152-6-201003160-00008

GLOSSARY of Health Emergency and Disaster Risk Management Terminology https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331716/9789240003699-eng.pdf