Υγεία του ματιού

Ποιες είναι οι αιτίες και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου του ακανόνιστου αστιγματισμού;

Ο ακανόνιστος αστιγματισμός μπορεί να είναι απογοητευτικός, καθώς δεν μπορείτε να δείτε καλά σε οποιαδήποτε απόσταση χωρίς διόρθωση. Με τον κανονικό αστιγματισμό, το φως που εισέρχεται στο μάτι προσπίπτει σε δύο διαφορετικά σημεία αντί να διαθλάται σε ένα μόνο. Αυτό προκαλείται από το ακανόνιστο σχήμα του ματιού ή του φακού (το διαφανές τμήμα στο εσωτερικό του ματιού που κατευθύνει τις ακτίνες στον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού).

Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι αντί το μάτι να είναι στρογγυλό και ομοιόμορφο, όπως μια μπάλα του βόλεϊ, είναι κάπως τεντωμένο, όπως μια μπάλα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, με μεγαλύτερη καμπυλότητα στη μια περιοχή από ό,τι στην άλλη. Αλλά με τον ακανόνιστο αστιγματισμό, η επιφάνεια του ματιού μπορεί να είναι ανομοιόμορφη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αντί για έναν μόνο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά σημεία εστίασης, οδηγώντας σε θολή όραση.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του ακανόνιστου αστιγματισμού;

Ο ακανόνιστος αστιγματισμός μπορεί να προκληθεί από τα ακόλουθα:

  • Τραύμα στην επιφάνεια, όπως από τραυματισμό με ραβδί ή κλαδί.
  • Εκφυλιστικές οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος, κατά τον οποίο ο κερατοειδής (ο διαυγής θόλος στο μπροστινό μέρος του ματιού) μπορεί να αναπτύξει ένα κωνικό σχήμα στην επιφάνεια, ή η δυστροφία της πρόσθιας βασικής μεμβράνης, κατά την οποία ο κερατοειδής χάνει την αντοχή του και γίνεται ανώμαλος
  • Χειρουργική επέμβαση κερατοειδούς, όπως η laser-assisted in situ keratomileusis (LASIK) με επιπλοκή όπως η αποκεντρωμένη εκτομή του κερατοειδούς (η διαυγής επιφάνεια που αναδιαμορφώνεται από το excimer laser).

Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο στον ακανόνιστο αστιγματισμό;

Ορισμένες ασθένειες που είναι γνωστό ότι προκαλούν ακανόνιστο αστιγματισμό, όπως οι ακόλουθες, έχουν γενετική συνιστώσα. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να αφήσουν τον κερατοειδή ευάλωτο στον ακανόνιστο αστιγματισμό.

Κερατόκωνος

Με τον κερατόκωνο, ο κερατοειδής λεπταίνει και διογκώνεται προς τα εμπρός, με απότομη κλίση σε σχήμα κώνου. Προκαλεί διαθλαστικά προβλήματα, όπως μυωπία (κατά την οποία η μακρινή όραση είναι θολή) και επίσης ακανόνιστο αστιγματισμό. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το τρίψιμο των ματιών, όσο και της γενετικής. Το 23% των ατόμων με κερατόκωνο έχουν οικογενειακό ιστορικό. Φαίνεται ότι τα γονίδια μπορεί να προδιαθέτουν κάποιους για κερατόκωνο, συνήθως όταν αυτό συνδυάζεται με περιβαλλοντικούς ή άλλους παράγοντες. Ορισμένα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στον κερατόκωνο περιλαμβάνουν:

  1. Το γονίδιο VSX1: Αυτό το γονίδιο σχετίζεται επίσης με τη δυστροφία του κερατοειδούς, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές σε ένα ή περισσότερα από τα στρώματα του κερατοειδούς.
  2. Το γονίδιο SOD1: Αυτό το γονίδιο σχετίζεται με αντιδραστικά είδη οξυγόνου (που παράγονται από τον κυτταρικό μεταβολισμό), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο.
  3. Γονίδιο ZNF469: Αυτό το γονίδιο συνδέεται με το σύνδρομο εύθραυστου κερατοειδούς, μια ασθένεια που περιλαμβάνει τη λέπτυνση του κερατοειδούς.
  4. Γονίδιο TGFI: Αυτό το γονίδιο σχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις κυττάρων και κολλαγόνου.

Δυστροφία της πρόσθιας βασικής μεμβράνης

Με τη δυστροφία της πρόσθιας βασικής μεμβράνης, το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς δεν αναπτύσσεται σωστά και μπορεί να διαβρωθεί. Η ίδια η επιθηλιακή βασική μεμβράνη γίνεται πιο παχιά και πολύ ακανόνιστη, με αποτέλεσμα η όρασή σας να γίνεται θολή. Αυτή μπορεί να είναι μια κληρονομική κατάσταση που σχετίζεται με το γονίδιο που προκαλεί τον μετασχηματιστικό αυξητικό παράγοντα βήτα (TGFBI).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής για ακανόνιστο αστιγματισμό;

Ενώ οι παράγοντες κινδύνου για ακανόνιστο αστιγματισμό μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου σας σε ορισμένες περιπτώσεις, σε άλλες περιπτώσεις, ο τρόπος που ζείτε τη ζωή σας μπορεί να έχει αντίκτυπο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αποφύγετε να υποβληθείτε σε επέμβαση όπως η LASIK, στην οποία η ανάπτυξη ακανόνιστου αστιγματισμού μπορεί να αποτελέσει επιπλοκή. Επίσης, αν ασχολείστε με δραστηριότητες (ιδίως σε εξωτερικούς χώρους) που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό των ματιών, φροντίστε να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα άτομα που έχουν προδιάθεση για κερατόκωνο και εκείνα που δεν έχουν. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί παράγοντες που πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε:

  • Τρίψιμο των ματιών: Περίπου τα μισά άτομα με κερατόκωνο τρίβουν τα μάτια τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 180 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα τυπικά πέντε δευτερόλεπτα τριβής σε άτομα χωρίς αυτή την πάθηση. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις ότι ο μικρός τραυματισμός του επιθηλίου από το τρίψιμο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της φλεγμονής και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή.
  • Έκθεση στον ήλιο: Όσοι ζουν σε ζεστές, ηλιόλουστες περιοχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κερατόκωνο από ό,τι όσοι ζουν σε πιο σκιερές περιοχές. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου μπορούν να προκληθούν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Χρήση νικοτίνης: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κερατόκωνου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συνοπτικά

Ο ακανόνιστος αστιγματισμός μπορεί να σας αφήσει με θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Η θολούρα εμφανίζεται επειδή ο κερατοειδής (που εστιάζει το φως στο πίσω μέρος του ματιού) δεν μπορεί να εστιάσει σε ένα μόνο σημείο. Με τον ακανόνιστο αστιγματισμό, όπου η επιφάνεια του κερατοειδούς είναι ανώμαλη, μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημεία εστίασης. Ο ακανόνιστος αστιγματισμός μπορεί να προκληθεί από τυχαίο τραύμα, εκφυλιστική οφθαλμική νόσο ή επιπλοκή από οφθαλμική χειρουργική επέμβαση, όπως η LASIK. Η γενετική μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη καταστάσεων όπως ο κερατόκωνος και η δυστροφία της πρόσθιας βασικής μεμβράνης που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ακανόνιστου αστιγματισμού. Επίσης, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το τρίψιμο των ματιών, η έκθεση στο ηλιακό φως και το κάπνισμα, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με τον ακανόνιστο αστιγματισμό.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

irregular astigmatism https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/irregular+astigmatism

A Rational Approach to Irregular Astigmatism https://www.reviewofophthalmology.com/article/a-rational-approach-to-irregular-astigmatism

Genetic Aspects of Keratoconus: A Literature Review Exploring Potential Genetic Contributions and Possible Genetic Relationships with Comorbidities https://link.springer.com/article/10.1007/s40123-018-0144-8

Epithelial basement membrane dystrophy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/gtr/conditions/C0521723/

The Genetic and Environmental Factors for Keratoconus https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/795738/