Ύπνος

Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων του ύπνου σας;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “αϋπνία” για να αναφερθούν σε οποιοδήποτε είδος κακού ύπνου. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυσκολία να κοιμηθείτε εξ αρχήςδιαταραγμένος ύπνος, κατά τον οποίο ξυπνάτε τακτικά για αρκετή ώρα ώστε να τον θυμάστε- ξύπνημα νωρίς και αδυναμία να ξανακοιμηθείτε– ή αίσθημα κόπωσης ακόμη και μετά από έναν φαινομενικά καλό ύπνο.

Ο βασικός μύθος που σίγουρα έχετε ακούσει είναι ότι όλοι οφείλουμε να κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ – δεν χρειάζεται! Είναι σύνηθες να χρειάζεστε λιγότερο ύπνο καθώς μεγαλώνετε, και η “φυσιολογική” ανάγκη του καθενός για ύπνο είναι ελαφρώς διαφορετική. Αν κοιμάστε μόνο έξι ώρες τη νύχτα, αλλά λειτουργείτε μια χαρά την επόμενη μέρα, δεν είναι πρόβλημα. Και ακόμη και αν έχετε μια περίεργη νύχτα κακού ύπνου, αυτό δεν πρόκειται να σας βλάψει μακροπρόθεσμα.

Ποιες είναι οι αιτίες και ποιες οι θεραπείες για τα προβλήματα του ύπνου;

  1. Δεν μπορείτε να μείνετε ακίνητος

Η θεραπεία για τον κακό ύπνο εξαρτάται συχνά από την αιτία, οπότε αξίζει να αναρωτηθείτε τι μπορεί να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε. Ένας πόνος στις αρθρώσεις σας  μπορεί να είναι γίνεται πιο έντονος όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι . Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλεί παράξενες αισθήσεις στα πόδια σας – διαφορετικοί άνθρωποι περιγράφουν νευρικότητα, μικροσκοπικά ηλεκτροσόκ, σπασμούς ή ακόμη και πόνο. Τείνει να εμφανίζεται το βράδυ και ανακουφίζεται για λίγο με την κίνηση ή το μασάζ των ποδιών σας.

Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου είναι μια κατάσταση που σας κάνει να σταματάτε να αναπνέετε για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξυπνώντας σπασμωδικά όταν το σώμα σας στερείται οξυγόνο. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε καν ότι συμβαίνει, αλλά συχνά σας οδηγεί στο να αισθάνεστε εξαντλημένοι την επόμενη μέρα, παρόλο που νομίζετε ότι κοιμηθήκατε για πολλή ώρα.

  1. Προσέξτε τη διάθεσή σας

Η κατάθλιψη είναι ένας πολύ συνηθισμένος ένοχος όταν πρόκειται για την αϋπνία. Το “κλασικό” μοτίβο διαταραχής του ύπνου στην κατάθλιψη είναι το πρωινό ξύπνημα, αλλά η κατάθλιψη μπορεί επίσης να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε ή να σας οδηγήσει στο να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσικά, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες κακού ύπνου εκτός από την κατάθλιψη, αλλά ίσως αξίζει να θέσετε στον εαυτό σας δύο ερωτήματα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πόσο συχνά σας ενοχλούσε το αίσθημα της κατάθλιψης ή της απελπισίας και πόσο συχνά δεν απολαμβάνατε εκδηλώσεις που συνήθως απολαμβάνατε;. Εάν η απάντηση σε μία από αυτές τις ερωτήσεις είναι “τουλάχιστον τις μισές ημέρες“, αξίζει να δείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε για το αν μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Το άγχος είναι επίσης μια κοινή αιτία διαταραχής του ύπνου. Όλοι χρειαζόμαστε λίγο άγχος – διαφορετικά δεν θα μπαίναμε ποτέ στον κόπο να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να κάνουμε κάτι. Αλλά αν τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, το μυαλό σας μπορεί να αρχίσει να στροβιλίζεται όταν ξαπλώνετε σε ένα ήσυχο υπνοδωμάτιο χωρίς περισπασμούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο – αν έχετε έναν κακό ύπνο, την επόμενη νύχτα μπορεί να νιώθετε άγχος ότι θα συμβεί το ίδιο πράγμα. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που σβήνετε το φως, η αδρεναλίνη μπαίνει σε λειτουργία. Και τι κάνει η αδρεναλίνη; Σας κρατά σε εγρήγορση!

  1. Φαρμακευτική δυστυχία

Μια εκπληκτικά μεγάλη ποικιλία φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν φταίει η αιτία (κατάθλιψη) ή η λύση (αντικαταθλιπτικά). Δοκιμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας το πρωί για να δείτε αν αυτό βοηθάει, και μείνετε σε αυτό – οι περισσότερες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών εξασθενούν στην πλειοψηφία των ανθρώπων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ορισμένοι βήτα-αναστολείς, που χρησιμοποιούνται για ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας, οδηγώντας σε εφιάλτες και έντονα όνειρα. Μιλήστε με τον παθολόγο σας εάν σας προβληματίζει αυτό – μερικές φορές η αλλαγή σε μια διαφορετική, “καρδιοεκλεκτική” έκδοση μπορεί να βοηθήσει.

Οι υψηλές δόσεις φαρμάκων για το άσθμα, συμπεριλαμβανομένης της σαλβουταμόλης και των στεροειδών δισκίων, μπορεί να δυσχεράνουν τον ύπνο. Οι στεροειδείς εισπνοές δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Με τον καλύτερο έλεγχο του άσθματός σας, θα μπορέσετε να μειώσετε την ανάγκη τόσο για ανακουφιστικές εισπνοές, όπως η σαλβουταμόλη, όσο και για δόσεις στεροειδών δισκίων για οξείες εξάρσεις του άσθματος. Το κακώς ελεγχόμενο άσθμα μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο σας, οπότε θα έχετε διπλό όφελος.

Τα δισκία νερού που χρησιμοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών μπορεί να σας κάνουν να τρέχετε στην τουαλέτα όλη τη νύχτα. Η λήψη τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα (αν και όχι ακριβώς πριν βγείτε από το σπίτι, για τον ίδιο λόγο) μπορεί να είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα.

  1. Μια ματιά στον τρόπο ζωής

Η καφεΐνη είναι ιδανική για να σας κρατάει ξύπνιους αν εργάζεστε σε βάρδιες ή αν έχετε ξενυχτήσει. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό διεγερτικό, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στις επιδράσεις της. Δοκιμάστε να κόψετε την καφεΐνη (συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, του καφέ, της σοκολάτας και των αναψυκτικών τύπου κόκα κόλα) από το μεσημέρι για να δείτε αν βοηθάει. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ακόμα να πίνουν ένα ή δύο φλιτζάνια το πρωί χωρίς επιπτώσεις.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η αϋπνία είναι ένα προσωρινό πρόβλημα. Όσο περισσότερο πείθετε τον εαυτό σας ότι θα κοιμηθείτε ξανά καλά μια μέρα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει αυτή η μέρα (ή η νύχτα).