Αλλεργίες, Μολυσματικές ασθένειες

Διαφορές και ομοιότητες μεταξύ αλλεργιών και COVID-19

Αυτό το διάστημα, εάν φταρνιζόμαστε ή βήχουμε, εάν παρουσιάζουμε πυρετό ή δύσπνοια, είναι πολύ λογικό να αναρωτιόμαστε εάν αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε κάποια εποχιακή αλλεργία ή στην COVID-19.

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρεται σε πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί η COVID-19 και οι αλλεργίες και θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε την μια κατάσταση από την άλλη.

Συμπτώματα COVID-19 Αλλεργίες
Πυρετός Συχνά Σπάνια
Κόπωση Αυξάνεται με τον χρόνο Περιστασιακά
Φτάρνισμα Σπάνια Κοινό σύμπτωμα
Περιστασιακοί πόνοι & πόνοι στο σώμα Μερικές φορές, σοβαρός πόνος Περιστασιακά
Πονοκέφαλος Περιστασιακά Περιστασιακά
Πονόλαιμος Περιστασιακά Περιστασιακά
Βουλωμένη μύτη & ρινική καταρροή Σπάνια Κοινό σύμπτωμα
Διάρροια Σπάνια Κοινό σύμπτωμα
Pinkeye (επιπεφυκίτιδα) Σπάνια αλλά πιθανώς συχνή σε σοβαρές λοιμώξεις Κοινό σύμπτωμα
Υγρά μάτια Σπάνια Κοινό σύμπτωμα
Φαγούρα στο λαιμό, τα μάτια και τα αυτιά Σπάνια Κοινό σύμπτωμα
Βήχας Ξηρός βήχας, συχνά σοβαρός Περιστασιακά
Δύσπνοια / Συριγμός Με ήπια / μέτρια λοίμωξη Περιστασιακά με συριγμό
Δυσκολία αναπνοής* Συχνή σε σοβαρή λοίμωξη * Συχνή σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

* Χρειάζεται οξυγόνο ή αναπνευστήρας

Ποιες οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα των αλλεργιών και  της COVID-19;

Αλλεργία

Η αλλεργία εμφανίζεται εξαιτίας της υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε μια αβλαβή συνήθως ουσία. Το ανοσοποιητικό ενεργοποιείται σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εν λόγω ουσία, θεωρώντας την επικίνδυνη. Τέτοιες ουσίες, που είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα, περιλαμβάνουν συνήθως:

  • Τρόφιμα,
  • Χημικά, όπως αρώματα
  • Φυτά
  • Ζώα
  • Κλπ.

Στις αλλεργίες, η αλλεργική αντίδραση προκαλείται όταν μια αλλεργιογόνα ουσία εκτεθεί στις βλέννες ή στο δέρμα του ασθενούς, προκαλώντας επίθεση άσθματος, εξάνθημα στο δέρμα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα που αναφέρεται στον πιο πάνω πίνακα. Αντίθετα, η COVID-19 είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Επιπρόσθετα, οι αλλεργίες δεν είναι μεταδοτικές, αλλά η COVID-19 είναι πολύ μεταδοτική νόσος. Η αλλεργία, μάλιστα, σε σπάνιες περιπτώσεις είναι απειλητική για τη ζωή, δηλαδή μόνο στην περίπτωση που προκαλέσει οξεία σοβαρή προσβολή άσθματος, αντίθετα περίπου το 20% των θετικών κρουσμάτων της COVID-19, θα απαιτήσουν ιατρική περίθαλψη.

Στις αλλεργίες συνήθως δεν παρατηρείται πνευμονία, αλλά στις σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού, η πνευμονία είναι δεδομένη. Τέλος, ορισμένες αλλεργίες παρουσιάζονται εποχιακά, ενώ η COVID-19 ακόμη δεν έχει δείξει σημάδια εποχικότητας.

COVID-19

Η COVID-19 είναι μια ιογενής αναπνευστική νόσος που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα, προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αντιθέτως, οι αλλεργίες ενεργοποιούνται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, δεν είναι μεταδοτικές και έχουν εμφανιστεί στον άνθρωπο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η COVID-19 έχει περίοδο επώασης περίπου 2-14 ημέρες, ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας δεν έχουν περίοδο επώασης. Τα συμπτώματα της COVID-19 εξελίσσονται σε σοβαρά μέσα σε λίγες μέρες, ενώ τα άτομα που έχουν αλλεργίες παρουσιάζουν συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. Σημειώνεται ότι τόσο η COVID-19, όσο και οι αλλεργίες, όταν είναι σοβαρές μπορεί να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη. Μία διαφορά, ωστόσο, της COVID-19 και των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (πχ αναφυλαξία) είναι ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 παρουσιάζουν συνήθως υψηλό πυρετό και ρίγη πριν εμφανίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που δεν συμβαίνει στις αλλεργίες.

Επιπρόσθετα, για τον εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, υπάρχουν γρήγορες δοκιμές (5-15 λεπτών) που μπορούν να εντοπίσουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2. Από την άλλη, οι δοκιμές για τις αλλεργίες, για τον προσδιορισμό δηλαδή των αλλεργιογόνων που προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού, περιλαμβάνουν πολλές δοκιμές που χρειάζονται χρόνο.

Επειδή ωστόσο, η COVID-19 είναι μια καινούρια ασθένεια, οι επιστήμονες ερευνώντας την, βρίσκουν συνεχώς και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης και μυρωδιάς. Λογικά σύντομα θα είναι γνωστά περισσότερα συμπτώματα.

Ποιες οι βασικές διαφορές στη θεραπεία αλλεργιών και COVID-19;

Τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν, τόσο τις αλλεργίες όσο και την COVID-19 (επιπεφυκίτιδα, ιγμορίτιδα, συμφόρηση κλπ.), αντιμετωπίζονται κυρίως με μη συνταγογραφούμενα (OTC). Παράλληλα, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει και αντιβιοτικά, στην περίπτωση που έχει να αντιμετωπίσει και αλλά προβλήματα ταυτόχρονα, όπως λοίμωξη στο αφτί, βρογχίτιδα και λοίμωξη των κόλπων.

Όσον αφορά τις αλλεργίες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνουν στους ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αλλεργία τους και να ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού τους. Σημειώνεται ότι η ανοσοθεραπεία και οι ενέσεις αλλεργίας είναι επιπρόσθετες θεραπείες για τις αλλεργίες, οι οποίες ωστόσο δεν θεραπεύουν την COVID-19.

Από την άλλη, η θεραπεία της COVID-19 έχει μόνο υποστηρικτικό χαρακτήρα επί του παρόντος.  Για σοβαρές λοιμώξεις, που παρουσιάζουν πνευμονία, μπορεί να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη με αναπνευστήρα για αρκετές ημέρες. Αντίθετα, στην περίπτωση που μια αλλεργική αντίδραση χρειαστεί αναπνευστήρα, αυτό θα είναι μόνο για μερικές ώρες.

Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχουν ακόμη ούτε εμβόλια, ούτε συγκεκριμένα φάρμακα για την θεραπεία της COVID-19, οι ερευνητές εξετάζουν πολλά αντιικά και εμβόλια, σε μια προσπάθεια να βρουν το οτιδήποτε μπορεί να καταπολεμήσει την νόσο προσωρινά, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

+ 16 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What are the differences and similarities between allergies and COVID-19? https://www.medicinenet.com/covid-19_vs_allergies/article.htm

People with Moderate to Severe Asthma https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/asthma.html

Vaccination Schedule for Adults and Adolescents https://www.medicinenet.com/immunizations/article.htm

Disease Prevention Through Diet & Nutrition https://www.medicinenet.com/prevention/article.htm

Sinus Infection (Sinusitis) https://www.medicinenet.com/sinusitis/article.htm

Bronchitis (Acute) Contagoius Symptoms, Causes, Treatment, and Recovery Time https://www.medicinenet.com/bronchitis_acute/article.htm

Making Sense of Over-The-Counter (OTC) Products https://www.medicinenet.com/over-the-counter_products/article.htm

How to Get Rid of Phlegm and Mucus in Your Chest https://www.medicinenet.com/treating_congestion/article.htm

Sinus Infection (Sinusitis) https://www.medicinenet.com/sinusitis/article.htm

Anaphylaxis (Severe Allergic Reaction) https://www.medicinenet.com/anaphylaxis/article.htm

Allergy (Allergies) https://www.medicinenet.com/allergy/article.htm

Allergy: Symptoms & Signs https://www.medicinenet.com/allergy/symptoms.htm

Pneumonia (Symptoms, Causes, Types, Treatment, and Recovery) https://www.medicinenet.com/pneumonia_facts/article.htm

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS): Symptoms & Signs https://www.medicinenet.com/severe_acute_respiratory_syndrome_symptoms/symptoms.htm

Asthma https://www.medicinenet.com/asthma_overview/article.htm

Coronavirus (COVID-19, 2019-nCoV) https://www.medicinenet.com/wuhan_coronavirus_2019-ncov/article.htm