Ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ διπολικής διαταραχής 1, 2 & κυκλοθυμικής διαταραχής;

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τις ραγδαίες αλλαγές της διάθεσης όταν σκέφτονται τη διπολική διαταραχή. Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορετικές κατηγορίες διαταραχών της διάθεσης ανάλογα με τα συμπτώματα ενός ατόμου, και δεν περιλαμβάνουν όλες αυτές οι κατηγορίες τα υψηλά επίπεδα της μανίας και τα χαμηλά της κατάθλιψης. Μόνο ένας γιατρός ή επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει διάγνωση για μια διαταραχή της διάθεσης και μπορεί να χρειαστούν χρόνια παρατήρησης για να γίνει ακριβής διάγνωση.

Τι είναι η διπολική διαταραχή Ι;

Η διπολική διαταραχή Ι απαιτεί τα συμπτώματα να πληρούν τα κριτήρια για αυτό που είναι γνωστό ως μανιακό επεισόδιο. Δεν χρειάζεται να εμφανίζετε κατάθλιψη για να διαγνωστείτε με διπολική διαταραχή Ι, αλλά πολλοί άνθρωποι με τη διάγνωση αυτή εμφανίζουν και τα δύο είδη επεισοδίων διάθεσης.

Ένα μανιακό επεισόδιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • αυξημένη ομιλητικότητα
 • αυξημένη αυτοεκτίμηση ή μεγαλοψυχία
 • μειωμένη ανάγκη για ύπνο
 • αύξηση της στοχευμένης δραστηριότητας, του επιπέδου ενέργειας ή της ευερεθιστότητας
 • αγωνιώδεις σκέψεις
 • μειωμένη προσοχή
 • αυξημένη ανάληψη κινδύνου (ξόδεμα χρημάτων, ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές κ.λπ.)

Η μανία είναι πολύ πιο έντονη από μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας ή κινήτρων ή μια χαρούμενη διάθεση. Συχνά οδηγεί σε προβλήματα στην εργασία, το σχολείο και τις σχέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία. Ένα μανιακό επεισόδιο χαρακτηρίζεται επίσης εξίσου συχνά από μια ευερέθιστη διάθεση όσο και από μια ανεβασμένη διάθεση για τα άτομα με διπολική διαταραχή Ι, οπότε μην υποθέτετε ποτέ ότι δεν υπάρχει μανιακό επεισόδιο επειδή ένα άτομο δεν φαίνεται χαρούμενο ή ενθουσιώδες.

Τι είναι η διπολική διαταραχή ΙΙ;

Για να μπορέσει κάποιος να λάβει τη διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής ΙΙ, πρέπει να έχει βιώσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο και μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας, η οποία είναι γνωστή ως υπομανία. Ένα άτομο που βιώνει μανία θα παρουσιάσει μανιακά συμπτώματα, αλλά είναι σε θέση να συνεχίσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις και μπορεί ακόμη και να δει αύξηση στην απόδοση στην εργασία ή σε άλλες δραστηριότητες με στόχο. Η αυξημένη διάθεση, ωστόσο, δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε το άτομο να απαιτεί νοσηλεία ή να βιώνει σημαντική διαταραχή στο σπίτι ή στην εργασία του.

Για να πληροί τα κριτήρια για ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, ένα άτομο πρέπει να εμφανίσει 5 ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • καταθλιπτική διάθεση
 • αλλαγές στον ύπνο
 • αλλαγές στο φαγητό
 • κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
 • απώλεια ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε
 • ανησυχία ή επιβράδυνση
 • αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας
 • αναποφασιστικότητα ή δυσκολία συγκέντρωσης
 • σκέψεις αυτοκτονίας

Πολλά άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη επειδή δεν αναφέρουν στον γιατρό τους τα συμπτώματα αυξημένης διάθεσης της υπομανίας. Τα άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ μπορεί επίσης να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για χρήση ουσιών και διατροφικές διαταραχές. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν κάποιον συγγενή στην άμεση οικογένειά τους με ψυχιατρική ασθένεια. Συνοψίζοντας, η διάγνωση Διπολική Ι απαιτεί ένα μανιακό επεισόδιο, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και την κατάθλιψη. Μια διάγνωση διπολικής ΙΙ απαιτεί τόσο ένα καταθλιπτικό επεισόδιο όσο και ένα υπομανιακό επεισόδιο.

Τι είναι η κυκλοθυμική διαταραχή;

Εάν εμφανίζετε μανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα για αρκετά χρόνια χωρίς να πληροίτε τις προϋποθέσεις για ένα πλήρες μανιακό ή καταθλιπτικό επεισόδιο, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας διαγνώσει με τη λεγόμενη Κυκλοθυμική Διαταραχή. Ορισμένα άτομα με Διπολική Διαταραχή πληρούν επίσης τα κριτήρια για ταχεία κυκλοθυμία, η οποία απαιτεί επεισόδια διάθεσης κατάθλιψης, μανίας ή υπομανίας σε διάστημα δώδεκα μηνών. Η ταχεία κυκλοθυμία μπορεί να εμφανιστεί και στους δύο τύπους διπολικής διαταραχής.

Η διάγνωση της διπολικής σας διαταραχής μπορεί να επηρεάσει την πορεία της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής που συνιστά ο γιατρός σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναφέρετε όλα τα συμπτώματα διάθεσης στο γιατρό σας. Η θεραπεία της κατάθλιψης και όχι της μανίας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επεισοδίου μανίας ή αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθείτε τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα. Επειδή τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορούν να πυροδοτήσουν επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης, ενδέχεται να χρειαστεί να ολοκληρώσετε την αποτοξίνωση από τις ουσίες πριν σας δοθεί η διάγνωση.

Η καθημερινή παρακολούθηση της διάθεσης, του επιπέδου ενέργειας, της προσοχής και της συμπεριφοράς σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε την πιο ακριβή διάγνωση. Η ενημέρωση και η υπομονή στη διαγνωστική διαδικασία σας δίνει επίσης τις καλύτερες πιθανότητες να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση των αλλαγών της διάθεσης. Με τη σωστή ομάδα υποστήριξης και τα κατάλληλα εργαλεία για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας, είναι δυνατόν να διαχειριστείτε την ψυχική ασθένεια και να ζήσετε μια πλήρη και στοχευμένη ζωή.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Differences between bipolar I and bipolar II disorders in clinical features, comorbidity, and family history https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032710007172

Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders, Fifth Edition https://dsm.psychiatryonline.org/doi/book/10.1176/appi.books.9780890425596

Antidepressants in Bipolar Disorder https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922360/

Bipolar 1 Disorder and Bipolar 2 Disorder: What Are the Differences? https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder/bipolar-1-vs-bipolar-2