Καρδιά και αγγεία, Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της αναπνευστικής και της καρδιακής ανακοπής;

Στον ιατρικό κόσμο, ο όρος ανακοπή χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει έχει σταματήσει. Αν και οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους ασθενείς ή στους μη ειδικούς. Η ανακοπή είναι αρκετά απλή, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ αναπνευστικής και καρδιακής ανακοπής; Είναι ακόμη πιο περίπλοκο, διότι μερικές φορές αντί για αναπνευστική, χρησιμοποιείται ο όρος πνευμονική, ιδίως όταν γίνεται αναφορά στη χρήση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) για την αντιμετώπιση της καρδιοπνευμονικής ανακοπής. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ αναπνευστικής και καρδιακής ανακοπής; Η διαφορά είναι ο σφυγμός. Κατά την αναπνευστική (ή πνευμονική) ανακοπή, η αναπνοή σταματά. Κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, σταματά η ροή του αίματος. Τεχνικά, η καρδιακή ανακοπή σημαίνει ότι η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, αλλά στην πραγματικότητα αξιολογείται από το γεγονός ότι η ροή του αίματος δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη, ακόμη και αν η καρδιά μπορεί να προσπαθεί ακόμη να χτυπήσει.

Πώς να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ της αναπνευστικής και της καρδιακής ανακοπής;

Τόσο στην αναπνευστική όσο και στην καρδιακή ανακοπή, ο ασθενής θα είναι αναίσθητος και δεν θα αναπνέει. Ωστόσο, οι ασθενείς με αναπνευστική ανακοπή εξακολουθούν να έχουν μια καρδιά που χτυπάει και ωθεί το αίμα στο σώμα. Οι ασθενείς με καρδιακή ανακοπή δεν έχουν. Χωρίς εξοπλισμό, ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε αν το αίμα έχει σταματήσει να ρέει είναι να ψηλαφήσετε τον σφυγμό. Ο τρόπος για να αισθανθείτε αυτή την καρδιά που χτυπάει είναι μέσω του αίματος που πάλλεται μέσα από τις αρτηρίες. Δεν πρόκειται για μια τέλεια διαδικασία και υπάρχει πιθανότητα να κάνετε λάθος, ακόμη και αν είστε εκπαιδευμένος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Πράγματι, όταν ο ασθενής δεν έχει σφυγμό, οι διασώστες χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να τον βρουν αντί να περιθάλψουν τον ασθενή. Όσον αφορά την ΚΑΡΠΑ, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε την αναπνευστική ανακοπή και την καρδιακή ανακοπή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: καλέστε το 166 και κάντε θωρακικές συμπίεσεις.

Η αναπνευστική ανακοπή οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή;

Οι δύο αυτές καταστάσεις είναι απολύτως συνδεδεμένες. Η αναπνευστική ανακοπή οδηγεί πάντα σε καρδιακή ανακοπή, αν δεν γίνει τίποτα για την αντιμετώπισή της. Όταν ένας ασθενής έχει αναπνευστική ανακοπή, συμβαίνουν δύο πράγματα:

  1. Το διοξείδιο του άνθρακα δεν απομακρύνεται σωστά από την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε συσσώρευση ανθρακικού οξέος. Η περίσσεια του οξέος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλο και στην καρδιά.
  2. Τελικά (πολύ πιο αργά από τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα), τα επίπεδα οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος θα μειωθούν. Η έλλειψη οξυγόνου θα οδηγήσει επίσης σε προβλήματα στον εγκέφαλο και την καρδιά.

Χωρίς θεραπεία, η αναπνευστική ανακοπή οδηγεί πάντα σε καρδιακή ανακοπή. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά.


Η καρδιακή ανακοπή περιλαμβάνει πάντα και την αναπνευστική ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή σημαίνει ότι η καρδιά δεν κινεί πλέον το αίμα μέσα στο σώμα. Μπορεί να χτυπάει ή όχι, αλλά όπως και να έχει, δεν υπάρχει αίμα που να πάλλεται. Χωρίς αίμα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επιβιώσει. Απαιτείται συνεχής παροχή φρέσκου αίματος για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος ζωντανός και να λειτουργεί σωστά. Όταν σταματά η παροχή αίματος, ο εγκέφαλος κλείνει, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού του κέντρου. Έτσι, όταν σταματά η καρδιά, σταματά και η αναπνοή, συνήθως μέσα σε ένα λεπτό ή και λιγότερο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cardiac Arrest https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534866/

The acute respiratory distress syndrome after out-of-hospital cardiac arrest: Incidence, risk factors, and outcomes https://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(19)30001-2/fulltext