Θεραπεία, Υγεία Δέρματος

Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ανδρική τριχόπτωση;

Σχεδόν όλοι οι άνδρες βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν ή να εμφανίζεται φαλάκρα σε κάποιο σημείο στη ζωή τους καθώς μεγαλώνουν. Όσοι όμως θέλουν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology, έρχεται να τους βοηθήσει κατατάσσοντας τα φάρμακα της τριχόπτωσης, ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους, απαντώντας έτσι στο κλασικό ερώτημα «Ποιο είναι το καλύτερο για καλύτερα αποτελέσματα;» (Τριχόπτωση: Μάθετε πώς σχετίζεται η θεραπεία της με τα αιμοπετάλια)

Πώς θα καταπολεμήσετε την τριχόπτωση; Ποια φάρμακα είναι τα πιο αποτελεσματικά;

Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 23 παλαιότερες μελέτες, κατέταξε τα διαθέσιμα φάρμακα για την τριχόπτωση, ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους.

Οι θεραπείες με κάψουλες ντουταστερίδης, φιναστερίδης και μινοξιδίλης, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την τριχόπτωση, αλλά υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την ακριβή αποτελεσματικότητά τους. Μάλιστα, δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες που να τις συγκρίνουν μεταξύ τους, γεγονός που σύμφωνα με τον δερματολόγο Anthony Rossi, δεν επιτρέπει στους γιατρούς να απαντήσουν με σαφήνεια στο ερώτημα «Ποιο από τα εν λόγω φάρμακα λειτουργεί καλύτερα»Η νέα έρευνα λοιπόν, έρχεται να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πιο αποτελεσματική θεραπεία ήταν η ντουταστερίδη (Avodart), σε δόση 0,5 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Η οποία κατά μέσο όρο, οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση στον συνολικό αριθμό των μαλλιών μετά από έξι μήνες χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη θεραπεία μπορούν να αναμένουν ότι θα βγάλουν περισσότερες τρίχες στα σημεία που δεν υπάρχουν. (Ποιοι είναι οι λόγοι που οι άντρες εμφανίζουν τριχόπτωση;)

Δεύτερη στη σειρά κατατάχθηκε η κάψουλα φιναστερίδης (Propecia), σε δόση 5 mg την ημέρα και τελευταία κατατάχθηκε η κάψουλα μινοξιδίλης (Rogaine), στην ίδια δοσολογία.

Τα ευρήματα της ανάλυσης, έδειξαν επίσης ότι στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είχε μεγάλη σημασία η δοσολογία. Για παράδειγμα, η μικρότερη δόση φιναστερίδης (1 mg την ημέρα) την κατέταξε στην τέταρτη θέση, αντί στην δεύτερη (5 mg την ημέρα).

Η αποτελεσματικότητα όμως, των πιο πάνω φαρμάκων, δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη χρήση τους, σύμφωνα με τον Rossi. Η ντουταστερίδη μπορεί να ξεπερνά τα άλλα φάρμακα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά της, αλλά μπορεί να προκαλέσει περισσότερες παρενέργειες, τις οποίες οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή. Συγκεκριμένα, η ντουταστερίδη μπορεί να προκαλέσει απώλεια λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και ευαισθησία στο στήθος, καθώς και μια μορφή χαμηλής αρτηριακής πίεσης που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές παρενέργειες που να απαιτούν ιατρική φροντίδα, όπως ξεφλούδισμα του δέρματος, πρήξιμο στο πρόσωπο και δυσκολία στην αναπνοή. Την ίδια ώρα και η φιναστερίδη μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο ή να προκαλέσει ευαισθησία στο στήθος, αλλά μόνο σε μια μειοψηφία ασθενών. (Saw palmetto για την υγεία του προστάτη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!)

Με βάση τα πιο πάνω, όταν ένας υγιής άνδρας έχει τριχόπτωση, ο στόχος του θα πρέπει μεν να είναι η αύξηση της πυκνότητας των μαλλιών του, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παραμείνει υγιής και σε όλους τους άλλους τομείς.

Η τοπική μινοξιδίλη και οι κάψουλες φιναστερίδης και μινοξιδίλης είναι σε γενικές γραμμές ανεκτές θεραπείες για όλους τους άνδρες. Όμως, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ήπιες παρενέργειες, όπως η εμφάνιση κάποιου εξανθήματος ή διάρροια.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, πριν λάβουν το οποιοδήποτε φάρμακο, θα πρέπει να ζυγίζουν και να συζητούν με τον γιατρό τους τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η κάθε επιλογή ξεχωριστά.