Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του επιληπτικού επεισοδίου και της επιληψίας;

Τι είναι η επιληπτική κρίση και πόσο συχνά συμβαίνει;

Με την επιληπτική κρίση σύμφωνα με τους ειδικούς θα βρεθεί αντιμέτωπο περίπου το 10 % του πληθυσμού, ενώ με την επιληψία περίπου το 0,5%. Η καθηγήτρια νευρολογίας Padmaja Kandula της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης περιγράφει το φαινόμενο της επιληπτικής κρίσης ως μια υπέρμετρη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου  χαρακτηρίζοντας την ως μια ‘καταιγίδα’ που δημιουργεί στο σώμα ακούσιες κινήσεις, αλλαγές συμπεριφοράς και ενδεχομένως, εγκεφαλικές βλάβες. Οι αιτίες της επιληπτικής κρίσης, ο εργαστηριακός εντοπισμός και ο διαχωρισμός επιληψίας και επιληπτικής κρίσης είναι μεγάλης σημασίας για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει μια τέτοια εμπειρία.

Ποια είναι η διαφορά επιληπτικού επεισοδίου και επιληψίας;

Η επιληπτική κρίση ή επεισόδιο είναι μια ανωμαλία της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του, ενώ επιληψία είναι η επανάληψη ενός επιληπτικού επεισοδίου άνω των δύο φορών μέσα σε 24 ώρες.

Στην περίπτωση της επιληπτικής κρίσης, πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι μια μόνιμη κατάσταση που μπορεί να προέρχεται από:

Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει επιληπτικό επεισόδιο κατά την Dr. Kandula, πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί και να εξεταστεί, διερευνώντας αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή αν έχει εξελιχθεί σε επιληψία με επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

Πώς κατηγοριοποιούνται οι επιληπτικές κρίσεις;

Οι επιληπτικές κρίσεις χωρίζονται σε :

  • Γενικευμένες, όπου η ηλεκτρική δραστηριότητα επηρεάζει και τα δύο ημισφαίρια ταυτόχρονα
  • Εστιακές, όπου η ηλεκτρική δραστηριότητα επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου

Πώς εκδηλώνεται η επιληπτική κρίση;

Η επιληπτική κρίση εκδηλώνεται αρκετές φορές με απώλεια αισθήσεων και λιποθυμικά επεισόδια. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με σπασμούς και έντονες μυϊκές κινήσεις όπως τίναγμα  και συχνά ακολουθείται από αίσθημα ηλεκτρισμού ή μουδιάσματος. Διαταραχές στην όσφρηση και την όραση μπορεί να εμφανιστούν, όπως θέαση λάμψεων, καθώς και διαταραχές στην ομιλία. Αυτά είναι ορισμένα συχνά συμπτώματα επιληπτικού επεισοδίου , και εξαρτώνται πάντα από το συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου που εστιάζεται το πρόβλημα.

Πώς γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση της επιληπτικής κρίσης;

Η διερεύνηση ξεκινά με την λήψη ιστορικού και την περιγραφή του συμβάντος καθώς και τα συμπτώματα και έπειτα διενεργούνται οι παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις

1.Αιματολογικές εξετάσεις.

Εξετάσεις για τα επίπεδα των δεικτών του νατρίου του μαγνησίου, του ασβεστίου και των επίπεδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβούν σε συμπεράσματα αν ο ασθενής παρουσίασε επιληπτική κρίση ή κάτι άλλο με παρόμοια συμπτώματα

2.Εξετάσεις ούρων

Η εξέταση ούρων μπορεί να δείξει αν ο ασθενής έχει επηρεαστεί από κάποια ουσία- φαρμακευτική ή μη- και παρουσίασε αυτά τα συμπτώματα.

3.Νευρολογικές εξετάσεις

Με αυτό τον τρόπο μπορεί η ιατρική ομάδα να αντιληφθεί αν προέκυψαν νευρολογικά προβλήματα ή βλάβες και κατά πόσο σοβαρές είναι.

4.Εγκεφαλογράφημα και εγκεφαλικές απεικονίσεις

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, καθώς και η αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του επιληπτικού επεισοδίου και τυχόν βλάβες που προκάλεσε και σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν εμφανείς  αλλοιώσεις σε αυτά έτσι, τα παραπάνω αποτελούν τα πιο χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία.

Η Dr. Kandula τονίζει ότι μπορεί να είναι τραυματικό για τον ασθενή να ενημερωθεί πως πάσχει από επιληψία όμως πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να συνειδητοποιήσει πως η διάγνωση δεν είναι καταδίκη, καθώς δεν τον αποτρέπει από το να έχει μια φυσιολογική ζωή αφού αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Epilepsy vs. Isolated Seizure: What’s the Difference? https://www.healthination.com/health/epilepsy-vs-isolated-seizure

What Actually Happens to Your Body During a Seizure https://www.healthination.com/health/what-happens-during-seizure?pl=epilepsy