Γήρανση, Πρόληψη και θεραπεία

Ποιες ετήσιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε καθώς μεγαλώνουμε;

Για αρχή κάποιες ερωτήσεις προς προβληματισμό μας:

  • Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ετήσιο έλεγχο, αλλά το κάνουμε πραγματικά;
  • Αν κάνουμε έναν έλεγχο κάθε χρόνο, ξέρουμε πραγματικά αν είναι πλήρης;
  • Πόσο κατανοούμε τις εξετάσεις και τα τεστ που κάνουμε;

Οι περισσότεροι από εμάς θα απαντήσουμε “όχι” σε τουλάχιστον μία από αυτές τις ερωτήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνουμε μια ενδελεχή ετήσια εξέταση.

Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις ρουτίνας για όλους;

Υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται όλοι σε ετήσια βάση. Ανάλογα με τους συγκεκριμένους δείκτες και τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζετε, το να έχετε μια ετήσια βάση για να συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να φτάσετε στη ρίζα οποιουδήποτε ιατρικού προβλήματος. Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών (USPSTF) συνιστά τις ακόλουθες εξετάσεις ρουτίνας στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται όλοι:

  1. Αρτηριακή πίεση: Η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να ελέγχεται κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ο έλεγχός της θα θέσει μια βασική γραμμή.
  2. Ύψος: Η σημαντική απώλεια ύψους μπορεί να υποδηλώνει επιτάχυνση της οστεοπόρωσης. Το ύψος χάνεται ως αποτέλεσμα της συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης.
  3. Βάρος: Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους χωρίς προσπάθεια μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αύξηση βάρους μπορεί να σημαίνει κατακράτηση υγρών ή ίσως καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο. Η απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη, προβλήματα θυρεοειδούς ή καρκίνο. (Σε αυτό το εργαλείο μπορείτε να ελέγξετε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας)
  4. Αιματολογικές εξετάσεις: Οι ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν γενική αίματος για να αποκλειστούν τυχόν αιμορραγικά προβλήματα, επίπεδα γλυκόζης για την ανίχνευση διαβήτη, εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς για να αποκλειστούν τυχόν διαταραχές του θυρεοειδούς και μετρήσεις ηλεκτρολυτών στο αίμα, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν νεφρικά προβλήματα και πρώιμα καρδιακά προβλήματα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να ελέγξει κάποιες πρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό σας ιστορικό. (εδώ μπορείτε να βρείτε την ερμηνεία διαφόρων ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων, επιλέγοντας την εξέταση που επιθυμείτε)
  5. Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Συνιστάται να γίνεται ένα βασικό ηλεκτροκαρδιογράφημα σε άτομα ηλικίας περίπου 50 ετών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δύο έως τρία χρόνια ή συχνότερα, εάν είναι απαραίτητο.
  6. Εξέταση αίματος στα κόπρανα: Αυτή η εξέταση πρέπει επίσης να γίνεται ετησίως. Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
  7. Σιγμοειδοσκόπηση/κολονοσκόπηση: Για τον μέσο ασθενή, ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου γίνεται κάθε πέντε χρόνια με σιγμοειδοσκόπηση και κάθε 10 χρόνια με κολονοσκόπηση. Συνιστάται πλέον να αρχίζουν οι εξετάσεις αυτές στην ηλικία των 45 ετών, αλλά μπορεί να γίνονται συχνότερα για τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν οι εξετάσεις πρέπει να συνεχίζονται μετά την ηλικία των 75 έως 80 ετών.

Οι ετήσιες εξετάσεις, ακόμη και όταν αισθάνεστε υγιείς, είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση του κινδύνου σας για μελλοντικά προβλήματα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να ενθαρρύνουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σας επιτρέπουν να οικοδομήσετε μια σχέση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, να επικαιροποιήσετε τυχόν εμβολιασμούς και, φυσικά, να εξετάσετε τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε αυτή τη στιγμή. Ανάλογα με το φύλο που σας αποδόθηκε κατά τη γέννησή σας (αρσενικό ή θηλυκό), ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετες εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθείτε.


Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για τις γυναίκες;

  1. Μαστογραφία: Κάθε γυναίκα θα πρέπει να συζητά τους παράγοντες κινδύνου και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τακτικής μαστογραφίας με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι μαστογραφίες ρουτίνας θα πρέπει να ξεκινούν στην ηλικία των 40 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, ενώ μετά την ηλικία των 55 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Κατά την ετήσια φυσική σας εξέταση, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να διενεργεί κλινική εξέταση του μαστού. Θα πρέπει επίσης να γίνεται μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού και μπορείτε να διδαχθείτε αυτή την τεχνική κατά τη διάρκεια του ετήσιου ελέγχου σας.
  2. Τεστ Παπ και Πυελική εξέταση: Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια γυναικολογική εξέταση μαζί με την ετήσια φυσική εξέταση για να αξιολογηθεί η ύπαρξη καρκίνου ή άλλων ανωμαλιών. Ωστόσο, το τεστ Παπανικολάου ελέγχει για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και χρειάζεται να γίνεται μόνο κάθε τρία χρόνια για γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών (εκτός αν συστήσει διαφορετικά ο γυναικολόγος σας). Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και μετά την ηλικία των 30 ετών, η οποία μπορεί να γίνει μαζί με το τεστ Παπανικολάου. Οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι συχνότερες για τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι γυναίκες άνω των 65 ετών μπορούν να διακόψουν τα τεστ Παπανικολάου εφόσον έχουν κάνει δύο αρνητικά τεστ Παπανικολάου και είναι αρνητικές για HPV.
  3. Μέτρηση της οστικής μάζας: Η USPSTF συνιστά τον έλεγχο για οστεοπόρωση με εξέταση μέτρησης της οστικής μάζας (π.χ. σάρωση DEXA) για την πρόληψη οστεοπορωτικών καταγμάτων σε γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Για τις γυναίκες νεότερες, ο έλεγχος μπορεί να εμπλέκεται εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων που μοιάζουν με κορτιζόνη ή το οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων ισχίου.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για τους άνδρες;

  1. Εξέταση του προστάτη: Ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών, ένας άνδρας πρέπει να ελέγχεται για καρκίνο του προστάτη με ψηφιακή εξέταση του προστάτη του. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποιεί διακτυλική εξέταση στο ορθό για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια διόγκωση του προστάτη. Η διεύρυνση μπορεί να υποδηλώνει καλοήθη διόγκωση ή ακόμη και καρκίνο.
  2. Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA): Το ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο του προστάτη. Εάν τα επίπεδα είναι υψηλά, μπορεί να χρειαστεί βιοψία του προστάτη. Η εξέταση ρουτίνας για το PSA συνιστάται από ορισμένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, αλλά όχι από άλλους. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ελέγχου PSA με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να ελέγχετε;

Κατά τον έλεγχο, θα πρέπει επίσης να επανεξετάζετε όλα τα φάρμακα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Θα πρέπει να συζητήσετε την επικαιροποίηση των εμβολιασμών σας για τη γρίπη, τον τέτανο, τον έρπητα ζωστήρα, το COVID-19 και την πνευμονία. Εάν είστε διαβητικός, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εξετάσει τα πόδια σας, για τυχόν πρηξίματα και θα πρέπει να εξετάσετε τα μάτια σας για αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς ο διαβήτης επηρεάζει και τα αγγεία των οφθαλμών. Ο ετήσιος έλεγχος είναι επίσης ο κατάλληλος χρόνος για να συζητήσετε τυχόν συναισθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Εάν αισθάνεστε θλίψη ή έλλειψη ενέργειας, ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία.