Μολυσματικές ασθένειες

Ποιες εξετάσεις μπορούν να αναβληθούν με ασφάλεια λόγω κορωνοϊού και ποιες όχι;

Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που «άλλαξε» με τον ερχομό της η πανδημία COVID-19, είναι και η ακύρωση πολλών εξετάσεων ρουτίνας που συνήθιζαν να κάνουν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι εξετάσεις ρουτίνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για την χοληστερίνη και το σάκχαρο του αίματος, δεν πραγματοποιούνται στο 70% των ΗΠΑ. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι συνηθισμένες φυσικές εξετάσεις και άλλες εξετάσεις, έχουν ακυρωθεί ή επαναπρογραμματιστεί, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μένουν στο σπίτι, να αποφύγουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που μπορεί να είναι άρρωστοι, αποφεύγοντας έτσι τη διάδοση του ιού.

Πολλές κλινικές, νοσοκομεία και ιατρεία, έκλεισαν για εβδομάδες, με εξαίρεση τα επείγοντα. Ωστόσο, ακόμη και αν όλα αυτά ήταν ανοιχτά οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη από φόβο μήπως μολυνθούν. Αλλά, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «ποιες ασθένειες μπορούν να αναβληθούν με ασφάλεια και ποιες είναι επικίνδυνο να αναβάλλονται;»

Ποιες ιατρικές καταστάσεις είναι ασφαλές να αναβληθούν;

  • Δοκιμές ρουτίνας. Για παράδειγμα, η μαστογραφία, που συνιστάται κάθε ένα δύο χρόνια για γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, είναι απίθανο να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα αν καθυστερήσει για λίγο. Παρομοίως, όσον αφορά την κολονοσκόπηση, η καθυστέρηση της για μερικούς μήνες δεν είναι επικίνδυνη. Έχετε όμως κατά νου ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα προχωρήσετε.
  • Εμβολιασμοί. Για τους ενήλικες είναι συνήθως ασφαλές το να αναβάλουν τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς τους για μερικούς μήνες. Συζητήστε με το γιατρό σας για το ποιοι εμβολιασμοί μπορούν να περιμένουν και ποιοι πρέπει να γίνουν άμεσα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα, απαιτεί η δεύτερη δόση να γίνει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά την πρώτη δόση.
  • Φυσικές εξετάσεις ρουτίνας. Εάν αισθάνεστε καλά και δεν έχετε προβλήματα υγείας, το να καθυστερήσετε μια εξέταση ρουτίνας για μερικές εβδομάδες δεν είναι επικίνδυνο.
  • Επιλεκτική χειρουργική επέμβαση. Ένα καλό παράδειγμα είναι η επέμβαση αντικατάστασης γόνατος για την οστεοαρθρίτιδα. Στην περίπτωση που είχατε προγραμματίσει μια τέτοια επέμβαση, το πιο πιθανόν είναι να ακυρώθηκε. Αν είστε σε θέση να αντέξετε τον πόνο και να μετακινηθείτε, τότε επαναπρογραμματίστε την επέμβαση σας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Είναι αποτελεσματική η τηλεϊατρική ως εναλλακτική των φυσικών επισκέψεων αυτή την περίοδο;

Οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεφωνικές «επισκέψεις» με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, έχουν «γεμίσει» αξιοθαύμαστα το κενό που παρατηρείται στην υγειονομική περίθαλψη αυτό το διάστημα. Πλέον μπορούν να επιτευχθούν πάρα πολλά χωρίς να χρειάζεται η φυσική επίσκεψη στο ιατρείο, καθώς, ο ιατρικός εξοπλισμός που έχουν οι ασθενείς στο σπίτι τους, τους βοηθά να παρακολουθήσουν με ασφάλεια διάφορες καταστάσεις υγείας όπως υπέρταση, διαβήτης και άσθμα μέσω βιντεοδιασκέψεων.

Φυσικά, είναι κατανοητό ότι σε μερικές περιπτώσεις, η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι δυνατή μέσω τηλεϊατρικής, καθώς δεν μπορούν να γίνουν με αυτό τον τρόπο κάποιες διαδικασίες όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι ακτινογραφίες, κάποιες δερματικές εξετάσεις κλπ.

Ποιες ιατρικές καταστάσεις είναι επικίνδυνο να αναβληθούν;

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, όλο και λιγότερα άτομα επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα υγείας, εκτός από COVID-19.

Πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό; Ορισμένα προβλήματα, όπως τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα, έχουν εύλογα μειωθεί επειδή οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και οδηγούν λιγότερο. Ωστόσο και άλλες καταστάσεις υγείας που ήταν συνηθισμένες στα επείγοντα πριν από την πανδημία, δεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τι συνέβη, λοιπόν, με τους ανθρώπους που είχαν αυτά τα προβλήματα; Η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα ότι είτε φοβούνται μήπως μολυνθούν αν έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε θέλουν να αποσυμφωρίσουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών από τον υπερπληθυσμό. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνη η αναβολή της ιατρικής περίθαλψης για σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς οι επιπλοκές τους μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Πότε επιβάλλεται να αναζητήσετε περίθαλψη;

Επιβάλλεται να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη όταν έχετε:

  • πρόβλημα αναπνοής
  • επίμονο πόνο στο στήθος, ειδικά εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων
  • επίμονο και σοβαρό πόνο, όπως κοιλιακό ή πυελικό πόνο
  • ανεξήγητη απώλεια συνείδησης, σύγχυση ή αλλαγή στην ψυχική κατάσταση (όπως ασυνήθιστη ταραχή)
  • ανεξήγητη και επίμονη αδυναμία στους μυς των χεριών, των ποδιών ή του προσώπου, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα κίνησης και ομιλίας
  • απώλεια όρασης
  • κάποιο ατύχημα, όπως μια πτώση
  • ανεξέλεγκτη αιμορραγία
  • αιματηρό βήχα ή εμετό
  • αυτοκτονικές τάσεις

Συμπερασματικά

Επειδή, αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία είναι σχεδόν γεμάτα, θα ήταν καλό να καλέσετε στο νοσοκομείο πριν την επίσκεψη σας. Επιπρόσθετα, εάν έχετε τα τυπικά συμπτώματα της COVID-19, αλλά δεν είναι σοβαρά, καλέστε το γιατρό σας για καθοδήγηση. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε να επισκεφτείτε κατευθείαν τα επείγοντα.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved