Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα, Ορθοπαιδικά

Ποιες ιατρικές παθήσεις προκαλούν μυϊκή εξάντληση;

Η μυϊκή εξάντληση είναι η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω της αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης των μυών. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες της μυϊκής εξάντλησης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, όπως η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση. Τα συμπτώματα της μυϊκής εξάντλησης εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της απώλειας μυϊκής μάζας, αλλά τα τυπικά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • μειωμένη μυϊκή δύναμη
  • μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης σωματικών δραστηριοτήτων
  • μείωση του μεγέθους των μυών

Η διάγνωση γίνεται συνήθως μετά από εξέταση του ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση. Η αιτία της μυϊκής εξάντλησης είναι μερικές φορές εμφανής. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Ποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή εξασθένηση;

Πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση

Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα σε όλο το σώμα. Συνήθως, τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό στέλνουν μηνύματα στους μυς για να κινηθούν. Στα άτομα με ALS, τα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν την εκούσια κίνηση πεθαίνουν και σταματούν να στέλνουν τα σήματα που επιτρέπουν την κίνηση. Τελικά, λόγω της έλλειψης χρήσης, οι μύες ατροφούν. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την ALS.

Μυϊκή δυστροφία

Η μυϊκή δυστροφία είναι μια γενετική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μυϊκής δυστροφίας, οι οποίοι διαφέρουν ως προς την ηλικία εμφάνισης και τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένας τύπος αυτοάνοσης νόσου που επηρεάζει τη μυελίνη που περιβάλλει τις νευρικές ίνες. Η πάθηση προκαλεί βλάβη στα νεύρα, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της τους μυς. Τα κατεστραμμένα νεύρα χάνουν την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τη μυϊκή κίνηση, οδηγώντας σε ατροφία. Η σοβαρότητα της βλάβης επηρεάζει τον ρυθμό της μυϊκής απώλειας.

Νωτιαία μυϊκή ατροφία

Η νωτιαία μυϊκή ατροφία είναι μια πάθηση που μοιάζει με τη μυϊκή δυστροφία. Η νόσος είναι γενετική και εμφανίζεται λόγω απώλειας των κινητικών νευρώνων, τα οποία είναι κύτταρα που ελέγχουν τους μύες. Οι μύες του σώματος αποδυναμώνονται σταδιακά. Αν και αποδυναμώνει τους περισσότερους μύες του σώματος, η νωτιαία μυϊκή ατροφία επηρεάζει συνήθως πιο σοβαρά τους μύες που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο του σώματος.

Υπάρχουν άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή εξάντληση;

Ορισμένες άλλες αιτίες μυϊκής εξάντλησης, οι οποίες δεν αποτελούν από μόνες τους ιατρικές καταστάσεις, περιλαμβάνουν:

Αδράνεια για παρατεταμένες περιόδους

Η παρατεταμένη αδράνεια, όπως η ξεκούραση στο κρεβάτι, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας. Η κατάκλιση μπορεί να είναι απαραίτητη λόγω τραυματισμών ή ασθενειών που αφήνουν ένα άτομο ανίκανο να κινηθεί. Σύμφωνα με την έρευνα, η μυϊκή εξασθένιθση μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 10 ημέρες σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες σε κατάκλιση. Λόγω της μυϊκής σπατάλης, μπορεί να εμφανιστεί μείωση της μυϊκής δύναμης κατά 40% μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Υποσιτισμός

Τα άτομα με υποσιτισμό έχουν σημαντικά ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη και αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκή απώλεια, οδηγώντας σε μυϊκή σπατάλη. Ο υποσιτισμός έχει ποικίλες πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανορεξίας, του καρκίνου και της επίμονης ναυτίας.

Γήρανση

Η απώλεια μυών συμβαίνει σταδιακά λόγω της γήρανσης. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2013 σημείωσαν ότι σημαντικές αλλαγές στη μυϊκή μάζα των ποδιών συμβαίνουν μετά την ηλικία των 50 ετών, όταν μια μυϊκή απώλεια της τάξης του 1-2% ετησίως είναι τυπική. Τόνισαν επίσης την έρευνα που δείχνει ότι μεταξύ 20 και 80 ετών, ο μέσος άνθρωπος χάνει το 35-40% της μυϊκής μάζας στα πόδια του.

Ποια είναι η θεραπεία για τη μυϊκή εξασθένιση;

Η θεραπεία της μυϊκής εξάντλησης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Η μυϊκή εξασθένηση εμφανίζεται με πολλούς τύπους ασθενειών και νοσημάτων. Σύμφωνα με έρευνα από το 2017, η μυϊκή εξάντληση συμβάλλει σε χειρότερη πρόγνωση σε ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η σήψη και ο καρκίνος. Η θεραπεία μπορεί, εν μέρει, να εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που οδηγεί στην απώλεια μυών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία της ασθένειας μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω μυϊκή απώλεια και να βοηθήσει στην αναστροφή της κατάστασης. Οι πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Άσκηση

Η άσκηση για την ανάπτυξη δύναμης είναι ένας από τους κύριους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της μυϊκής αδυναμίας. Το είδος των δραστηριοτήτων που συνιστούν οι γιατροί εξαρτάται από την αιτία της ατροφίας. Για παράδειγμα, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις μπορεί να περιορίζουν συγκεκριμένες ασκήσεις.

Εστιασμένη θεραπεία με υπερήχους

Η θεραπεία με εστιασμένους υπερήχους είναι μια σχετικά νέα θεραπεία για τη μυϊκή εξασθένιση. Περιλαμβάνει την κατεύθυνση ακτίνων ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Τα ηχητικά κύματα διεγείρουν τη μυϊκή συστολή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής απώλειας.

Βελτίωση διατροφής

Η σωστή διατροφή βοηθά το σώμα να χτίσει και να διατηρήσει τους μυς. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας που παρέχει επαρκείς θερμίδες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την ανάπτυξη των μυών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της μυϊκής αδυναμίας.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές για την πρόληψη της μυϊκής αδυναμίας. Οι θεραπευτές μπορεί να συστήσουν ορισμένες ασκήσεις ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου. Η φυσικοθεραπεία είναι επίσης χρήσιμη εάν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάκλιση. Οι θεραπευτές μπορεί να εκτελούν παθητικές ασκήσεις εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να κινηθεί.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Disease-Induced Skeletal Muscle Atrophy and Fatigue https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069191/

Strength and muscle mass loss with aging process. Age and strength loss https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3940510/

Muscle Atrophy https://www.fusfoundation.org/diseases-and-conditions/muscle-atrophy/

The impact of extended bed rest on the musculoskeletal system in the critical care environment https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600281/

Spinal muscular atrophy https://medlineplus.gov/genetics/condition/spinal-muscular-atrophy/#synonyms

What is ALS? https://www.als.org/understanding-als/what-is-als