Διατροφή

Ποιοι μπορούν καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη από την συνιστώμενη;

Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από αυτήν που συστήνεται από τους ειδικούς σε καθημερινή βάση, μπορεί να ωφελήσει μόνο όσους καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες για να χάσουν βάρος ή όσους κάνουν βάρη ή ασκήσεις ενδυνάμωσης για να χτίσουν μυϊκή μάζα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ποιοι μπορούν καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη από την συνιστώμενη;

Οι ερευνητές, για να απαντήσουν στο ερώτημα ποιοι μπορούν να καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη, ανέτρεξαν στη βιβλιογραφία εντοπίζοντας 18 μελέτες με 981 συμμετέχοντες, οι οποίες βασίζονταν σε συγκεκριμένους παράγοντες όπως η πρόσληψη πρωτεϊνών, η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση. Οι πηγές πρωτεϊνών που αξιολογήθηκαν ήταν τα άπαχα και ελάχιστα επεξεργασμένα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια.

Η μελέτη λοιπόν, επιβεβαίωσε ότι η συνιστώμενη διατροφική δόση πρωτεϊνών, είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 68 κιλά πρέπει να καταναλώνει 54 g πρωτεΐνης την ημέρα, η οποία μπορεί να αντιστοιχεί σε 85 g άπαχου κρέατος, σε τρία φλιτζάνια γαλακτοκομικών προϊόντων και σε 28 g σπόρους.

Όπως εξηγεί η Wayne Campbell, καθηγήτρια που ειδικεύεται σε θέματα διατροφής, άσκησης και γήρανσης, τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, μπορούν να ωφεληθούν μόνο από ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη, όταν προσπαθούν να αλλάξουν τη σύνθεση του σώματος τους, όπως όταν κάνουν δίαιτα ή ασκήσεις ενδυνάμωσης. Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν το γενικό πληθυσμό να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τον Joshua L. Hudson, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Purdue,  η συγκεκριμένη έρευνα που αξιολογεί το εάν οι ενήλικες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την περισσότερη κατανάλωση πρωτεΐνης συγκριτικά με τις τρέχουσες συστάσεις, δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής και δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή αύξησης μυϊκής μάζας, δεν πρέπει να αυξάνουν την κατανάλωση πρωτεϊνών σε ημερήσια βάση, αλλά να ακολουθούν μόνο τις συνιστώμενες δόσεις, διότι δεν θα δουν καμία αλλαγή στο σώμα τους. «Αυτή η έρευνα υποστηρίζει ότι, ναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως όταν κάποιος κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης ή προσπαθεί να χάσει βάρος, η ελαφρώς αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει ή μπορεί να καταναλώνει περισσότερη πρωτεΐνη ανά πάσα στιγμή», ξεκαθαρίζει ο Δρ. Hudson.

Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος;

Όπως εξηγεί η Δρ. Campbell, κάποιος που θέλει να χάσει βάρος, δεν πρέπει να απομακρύνει όλα τα τρόφιμα που συνήθιζε να τρώει καθημερινά, καθώς ακούσια θα αφαιρέσει και μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Αντ’ αυτού, μπορεί να διατηρήσει τις τροφές που είναι πλούσιες σε απάχη πρωτεΐνη  ή ακόμη και να τις αυξήσει ελάχιστα και να μειώσει παράλληλα τους υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λίπη, για να βοηθήσει το σώμα του να χάσει πιο εύκολα βάρος.

Προσοχή!

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι γενικά και απαιτείται περισσότερη αξιολόγηση για τον προσδιορισμό των επιδράσεων που μπορεί να έχει η αύξηση της πρωτεΐνης, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αυτά δεν ισχύουν για αθλητές και άτομα που έχασαν βάρος με χειρουργική επέμβαση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Expert Tips: Stick To Your New Year’s Workout Goals https://www.futurity.org/workout-goals-1941982/

How does protein fit in your holiday diet or New Year’s resolutions? https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2019/Q4/how-does-protein-fit-in-your-holiday-diet-or-new-years-resolutions.html