Διάγνωση

Ποιες παθήσεις δυσκολεύονται να διαγνώσουν οι γιατροί;

Ποιες παθήσεις είναι δύσκολο να διαγνωσθούν από τους γιατρούς;

1.Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί πόνο στην κοιλιά και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση πρέπει πρώτα να αποκλείσει άλλες καταστάσεις υγείας, όπως δυσανεξία στη λακτόζη, κοιλιοκάκη, βακτηριακή λοίμωξη και παράσιτα του πρωκτού.

2. Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που προσβάλλει το πεπτικό σύστημα όταν καταναλώνεται γλουτένη, πρωτεΐνη από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, προκαλώντας συνήθως διάρροια, κόπωση και απώλεια βάρους. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούνται αρθρικοί πόνοι, εξανθήματα, πονοκέφαλοι, κατάθλιψη και επιληπτικές κρίσεις. Όμως η κοιλιακή συγχέεται πολλές φορές με άλλες καταστάσεις υγείας που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, όπως τα έλκη στο στομάχι, η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση, πρώτα θα κάνει εξετάσεις αίματος και ακολούθως βιοψία σε ένα μικρό κομμάτι εντέρου.

3. Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα, που προκαλεί πόνο στην κοιλία, κυρίως στην δεξιά πλευρά, ο οποίος αρχίζει ξαφνικά και επιδεινώνεται σταδιακά, παρατηρείται όταν η σκωληκοειδής απόφυση (η μικρή σακούλα που συνδέεται με το έντερο) εμφανίσει φλεγμονή. Εκτός από τον πόνο, η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί ναυτία, εμετό, πυρετό, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαγνωστεί αμέσως επειδή η νόσος του Crohn, η πυελική φλεγμονώδης νόσος, η εντερική απόφραξη και η κολίτιδα, επιφέρουν τα ίδια συμπτώματα, αλλά η φυσική εξέταση και οι ακτινογραφίες είναι πολύ βοηθητικές στην διάγνωσή της.

4. Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυροξίνης. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι νευρικότητα, ανησυχία και ευερεθιστικότητα, τα οποία συνήθως ερμηνεύονται ως μια απλή αλλαγή της διάθεσης και δεν τους δίνεται η απαραίτητη σημασία. Ο υπερθυρεοειδισμός όμως, προκαλεί και σημαντική απώλεια βάρους, ταχυκαρδία και εφίδρωση, συμπτώματα τα οποία μαζί με μια εξέταση αίματος θα βοηθήσουν τον γιατρό να κάνει σωστή διάγνωση.

5. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά για λίγα δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ξηροστομία, πονόλαιμο και πονοκέφαλο το επόμενο πρωί. Τα εν λόγω συμπτώματα μπερδεύονται συνήθως με τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος, οπότε ο γιατρός για να κάνει σωστή διάγνωση θα προτείνει μια μελέτη ύπνου με την χρήση μιας συσκευής που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τα επίπεδα οξυγόνου κατά τον ύπνο του ασθενούς.

6. Η νόσος του Lyme

Η νόσος του Lyme είναι μια κατάσταση κατά την οποία το DNA μολύνεται από ένα συγκεκριμένο βακτήριο, προκαλώντας συνήθως ένα εξάνθημα στα μάτια, το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν προειδοποιητικό σημάδι της νόσου. Ωστόσο, αυτό το εξάνθημα μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ και ο πονοκέφαλος, ο πόνος στις αρθρώσεις και η ζάλη που συνοδεύουν την εν λόγω νόσο, μπορεί να μπερδευτούν με συμπτώματα άλλων ιατρικών καταστάσεων. Δυστυχώς, η απλή εξέταση αίματος δεν είναι αρκετή για την διάγνωση της νόσου, οπότε οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν νέους αποτελεσματικούς τρόπους διάγνωσης.

7. Ινομυαλγία

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για την Ινομυαλγία, οπότε ο γιατρός, πρώτα θα βεβαιωθεί ότι ο πόνος δεν προκαλείται από αρθρίτιδα, λύκο ή κάτι άλλο και ακολούθως θα εξετάσει αν υπάρχουν προβλήματα ύπνου και συγκέντρωσης, ώστε να αποκλείσει την κατάθλιψη και το άγχος. Μόλις βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα προβλήματα, τότε θα καταλήξει στην ινομυαλγία.

8. Λύκος

Ο λύκος προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται υγιείς ιστούς και αρθρώσεις του σώματος ως επιβλαβείς και τους επιτίθεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στο σώμα και κούραση. Ο λύκος, προκαλεί επίσης ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό στην διάγνωση, αλλά δεν είναι πάντα ευδιάκριτο. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία εξέταση που να επιβεβαιώνει ότι κάποιος πάσχει από λύκο. Ο γιατρός λοιπόν, κάνοντας μια φυσική εξέταση θα προσπαθήσει να αποκλίσεις άλλες καταστάσεις για να καταφέρει να κάνει διάγνωση.

9. Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον εμποδίζει την σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κύτταρων, προκαλώντας συνήθως αστάθεια στον βραχίονα, ακαμψία στον λαιμό και προβλήματα ισορροπίας. Τα εν λόγω συμπτώματα όμως, μπορεί να αποτελούν επίσης συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, τραυματισμού στο κεφάλι, της νόσου του Alzheimer, ακόμη και κάποιας αγχώδους διαταραχής, οπότε η άμεση διάγνωση καθίσταται δύσκολη. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη εξέταση που να δείχνει με βεβαιότητα ότι κάποιος πάσχει από την νόσο του Πάρκινσον, αλλά οι ακτινογραφίες στον εγκέφαλο μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να ελέγξει το πώς ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ντοπαμίνη, για να μπορέσει να κάνει διάγνωση.

10. Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ορισμένα νεύρα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αδυνατεί να καθοδηγήσει το σώμα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί κόπωση, προβλήματα όρασης, αδυναμία, ζάλη, κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα που μπορούν να μπερδευτούν με συμπτώματα άλλων ασθενειών. Η διάγνωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για την εν λόγω ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ακτινογραφίες και οι εξετάσεις του νωτιαίου μυελού είναι πολύ βοηθητικές.

11. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, προκαλεί ένα συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης χωρίς σαφή λόγο, πονόλαιμο, πονοκέφαλους, μυϊκούς πόνους, προβλήματα ύπνου και δυσκολία στην εστίαση. Αυτά, ωστόσο, τα συμπτώματα προκαλούνται και από άλλες καταστάσεις υγείας όπως η άπνοια ύπνου, η αϋπνία, τα προβλήματα με τον θυρεοειδή, η αναιμία, ο διαβήτης κλπ, γεγονός που καθιστά την διάγνωση δύσκολη. Μάλιστα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, οπότε ο γιατρός πρέπει να κάνει διάφορες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις πριν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

12. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Οι γιατροί δεν συμφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, ωστόσο, όλοι αναζητούν τα πιο κάτω συμπτώματα:

  • Κύστεις σε μία ή και στις δύο ωοθήκες
  • Ασταθείς περίοδοι
  • Υψηλά επίπεδα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, οι οποίες προκαλούν τριχοφυΐα και ακμή

Εάν αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν, θα ακολουθήσει μια εξέταση αίματος για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις υγείας. Εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, ο γιατρός θα προχωρήσει σε ένα υπερηχογράφημα ωοθηκών, για να ελέγξει εάν η ασθενής έχει σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

13. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση παρατηρείται όταν ιστός του ενδομητρίου μιας γυναίκας μεγαλώνει έξω από τη μήτρα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και σε προβλήματα εγκυμοσύνης, αλλά ο πόνος συγχέεται με πολλές άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο στην ίδια περιοχή όπως μια κύστη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή του ευερέθιστου εντέρου. Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η ενδομητρίωση είναι η λαπαροσκόπηση.