Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποιες παθήσεις είναι ικανές να “αλλοιώσουν” την προσωπικότητα κάποιου;

Η προσωπικότητα είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους σκέφτεστε, αισθάνεστε και ενεργείτε – είναι αυτό που σας κάνει, λοιπόν, εσάς. Είναι οι συνήθειες, οι ιδιορρυθμίες σας και ο τρόπος που αντιδράτε στον κόσμο γύρω σας. Ακόμα κι αν οι διαθέσεις σου αλλάζουν και μαθαίνεις και εξελίσσεσαι με τα χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει ένας συγκεκριμένος εαυτός σου σε όλα αυτά. Αλλά ορισμένες παθήσεις της υγείας μπορεί να επηρεάσουν την προσωπικότητά σας και να σας κάνουν να ενεργείτε με τρόπους που δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα σας.

  1. Νόσος Αλτσχάιμερ

Η Νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη σκέψη, την κρίση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σύγχυση και να αλλάξει τον τρόπο που ενεργείτε. Στην αρχή, μπορεί να είστε αγχωμένοι ή να εκνευρίζεστε πιο εύκολα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις. Ένα γλυκό, σκεπτόμενο άτομο μπορεί να γίνει αυταρχικό και απαιτητικό. Ή κάποιος που συνήθιζε να ανησυχεί πολύ ή να αγχώνεται εύκολα μπορεί να γίνει χαλαρός και ικανοποιημένος.

  1. Άνοια με σώματα Lewy

Μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, αυτός είναι ο επόμενος πιο κοινός τύπος άνοιας. Συσσωματώματα ασυνήθιστων πρωτεϊνών, που ονομάζονται σωμάτια Lewy, σχηματίζονται στις περιοχές του εγκεφάλου σας που ελέγχουν τη μνήμη, την κίνηση και τη σκέψη. Έτσι, σας επηρεάζει τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν τείνουν να γίνονται πιο παθητικοί, να δείχνουν ελάχιστα συναισθήματα και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για χόμπι και άλλες δραστηριότητες.

  1. Νόσος του Πάρκινσον

Ενώ μπορεί να ξεκινήσει ως ένα μικρό τρέμουλο στο χέρι σας, η νόσος Πάρκινσον μπορεί τελικά να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο περπατάτε, μιλάτε, κοιμάστε και σκέφτεστε.  Ακόμη και νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως εμμονή με μικρές λεπτομέρειες ή ξαφνική απροσεξία. Αργότερα, μπορεί να φαίνεστε αφηρημένοι ή να μην είστε τόσο κοινωνικοί όσο ήσασταν. Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατήσετε τις σκέψεις σας προς μια κατεύθυνση.

  1. Νόσος του Χάντινγκτον

Πρόκειται για μια ασθένεια με την οποία γεννιέσαι, αλλά συνήθως εμφανίζεται στη δεκαετία των 30 ή των 40. Καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και επηρεάζει κάθε μέρος της ζωής σας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να σκέφτεστε καθαρά, ή να θυμώνετε σε σημείο που να χτυπάτε τοίχους, ή να αγνοείτε βασικά πράγματα όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας. Και μπορεί να μην έχετε καν επίγνωση ότι συμβαίνει.

  1. Πολλαπλή Σκλήρυνση

Με αυτή την πάθηση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής σας στήλης. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από προβλήματα με την ουροδόχο κύστη μέχρι το να μην μπορείτε να περπατήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ευφορίας, όπου η ευτυχία σας είναι πέρα από το φυσιολογικό και εκτός επαφής με την πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γέλιο ή κλάμα που μοιάζει ανεξέλεγκτο ή δεν συνάδει με το πώς πραγματικά αισθάνεστε.

  1. Νόσος του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που λένε στο σώμα σας πόσο γρήγορα ή αργά πρέπει να λειτουργεί. Αν παράγει πάρα πολλές από αυτές, μπορεί να νιώσετε σαν κάποιος να πάτησε το πεντάλ του γκαζιού. Μπορεί να είστε ευερέθιστοι, ανήσυχοι και να έχετε μεγάλες εναλλαγές στη διάθεση. Αν δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες, η προσωπικότητά σας μπορεί να φαίνεται επίπεδη. Μπορεί να είστε ξεχασιάρης και να δυσκολεύεστε να σκεφτείτε τα πράγματα. Μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας, αν δεν αντιμετωπιστεί.

  1. Όγκος στον εγκέφαλο

Ένας όγκος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου σας μπορεί να επηρεάσει τις περιοχές που χειρίζονται την προσωπικότητα, τα συναισθήματα, την επίλυση προβλημάτων και τη μνήμη. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε μπερδεμένοι ή ξεχασιάρηδες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεση, να σας κάνει πιο επιθετικούς ή να πυροδοτήσει παρανοϊκές σκέψεις, όπως το να σκέφτεστε ότι οι άνθρωποι “θέλουν να σας πιάσουν”, ενώ δεν το κάνουν.

  1. Ορισμένοι τύποι καρκίνου

Οι όγκοι στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα. Αν έχετε έναν καρκίνο στην υπόφυση, η οποία ελέγχει τα επίπεδα των ορμονών σας, αυτό θα το κάνει επίσης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αδενοκαρκίνωμα, το οποίο έχετε σε κύτταρα που παράγουν βλέννα και άλλα υγρά. Μπορεί να το πάθετε σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των μαστών, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

  1. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας, τα κύτταρα εκεί δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και αρχίζουν να πεθαίνουν. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το πόσο διαρκεί το εγκεφαλικό επεισόδιο και σε ποιο σημείο του εγκεφάλου συμβαίνει. Μπορεί να μην μπορείτε να κινήσετε ορισμένα μέρη του σώματός σας και μπορεί να αλλάξει η προσωπικότητά σας με κάποιους τρόπους. Μπορεί να χάνετε πιο εύκολα την υπομονή σας, να έχετε σοβαρές εναλλαγές στη διάθεση ή να ενεργείτε πιο παρορμητικά από ό,τι πριν.

  1. Τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Μετά από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, οι αλλαγές στην προσωπικότητα μπορεί να είναι ένα κρυφό σύμπτωμα που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να φαίνεστε σαν ένα διαφορετικό άτομο, λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που δεν θα κάνατε ποτέ στο παρελθόν.

  1. Κατάθλιψη

Καθώς εμφανίζεται η κατάθλιψη, αυτή φτάνει σε κάθε μέρος της ζωής σας. Δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή σας, αλλά και το είδος των πραγμάτων που σκέφτεστε, τη μνήμη σας και τον τρόπο με τον οποίο παίρνετε αποφάσεις. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για τον κόσμο γύρω σας. Μπορεί να είναι πολύ διαφορετική στους άνδρες και στις γυναίκες. Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται άχρηστες, λυπημένες και ένοχες, ενώ οι άνδρες τείνουν να αισθάνονται κουρασμένοι, εκνευρισμένοι και θυμωμένοι.

  1. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αυτή η κατάσταση (ΙΨΔ) σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι και να έχετε σκέψεις και παρορμήσεις που δεν μπορείτε να σταματήσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να πλένετε τα χέρια σας ξανά και ξανά. Μπορεί να αμφιβάλλετε πολύ για τον εαυτό σας και να χρειάζεστε πολύ χρόνο για να ολοκληρώσετε απλές εργασίες. Μπορεί να χειροτερέψει αν κάποιος σας κριτικάρει, γιατί αυτό τροφοδοτεί το άγχος σας.

  1. Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή προκαλεί αλλαγές στη διάθεση που ξεπερνούν κατά πολύ τα φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα της καθημερινής ζωής. Όταν είστε σε έξαρση, μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί, να μιλάτε πολύ γρήγορα και να παίρνετε μεγάλα ρίσκα. Όταν είστε πεσμένοι, μπορεί να ανησυχείτε, να έχετε χαμηλή ενέργεια και να αισθάνεστε άχρηστοι. Και μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε ένα μείγμα και των δύο. Αυτές οι έντονες αλλαγές μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο και την ενέργειά σας και να σας δυσκολέψουν να σκεφτείτε καθαρά.

  1. Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μία σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορεί να σας κάνει να ακούτε φωνές και να βλέπετε πράγματα που δεν υπάρχουν. Μπορεί να πιστεύετε πράγματα που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα. Στην αρχή, μπορεί να μην είστε τόσο κοινωνικοί όσο συνήθως. Καθώς χειροτερεύει, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τις σκέψεις σας σε καλό δρόμο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε ακόμη και να μιλάτε σε ανθρώπους. Και μπορεί να ενεργείτε με τρόπους που είναι εντελώς εκτός χαρακτήρα, δύσκολο να προβλεφθούν και εκτός ελέγχου.


+ 35 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Personality https://www.apa.org/topics/personality

Personality and Behavior Changes https://www.msdmanuals.com/home/mental-health-disorders/overview-of-mental-health-care/personality-and-behavior-changes

Treatments for Behavior https://www.alz.org/alzheimers-dementia/treatments/treatments-for-behavior#:~:text=Restlessness%2C%20pacing%2C%20shredding%20paper%20or,Sleep%20Issues%20and%20Sundowning

Managing Personality and Behavior Changes in Alzheimer's https://www.nia.nih.gov/health/managing-personality-and-behavior-changes-alzheimers

Alzheimer's Disease https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447

Lewy Body Dementia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lewy-body-dementia/symptoms-causes/syc-20352025

Parkinson's Disease https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055

Huntington's Disease https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/huntingtons-disease/symptoms-causes/syc-20356117

Multiple Sclerosis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269

Comprehensive management of frontal and cerebellar tumor patients with personality changes and suicidal tendencies https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4287917/

Dementia with Lewy bodies: an update and outlook https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30665447/

Personality changes and brain tumours https://www.thebraintumourcharity.org/living-with-a-brain-tumour/side-effects/personality-changes/#:~:text=Personality%20changes%20are%20most%20common,behaviour%20that's%20considered%20socially%20innappropriate.

Emotional Effects of Brain Injury https://www.headway.org.uk/about-brain-injury/individuals/effects-of-brain-injury/emotional-effects/

Mild traumatic brain injury and psychiatric illness https://bcmj.org/articles/mild-traumatic-brain-injury-and-psychiatric-illness

What is Parkinson’s disease? https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/research/labs/udall_center/#:~:text=What%20is%20Parkinson's%20disease%3F,slow%20or%20halt%20disease%20progression.

CHANGES IN PERSONALITY https://www.apdaparkinson.org/what-is-parkinsons/symptoms/personality-change/#:~:text=Even%20among%20individuals%20with%20young,depressed%20(withdrawn%20or%20moody).

Huntington’s Disease https://rarediseases.org/rare-diseases/huntingtons-disease/#:~:text=Huntington's%20disease%20is%20a%20genetic,processes%20and%20memory%20(dementia).

Challenging Behaviors in Huntington’s Disease: Strategies for Patients and Families https://health.ucdavis.edu/huntingtons/images/Challenging%20Behaviors%20in%20HD%20-%20Kocsis.pdf

Signs and Symptoms of Adult Brain and Spinal Cord Tumors https://www.cancer.org/cancer/brain-spinal-cord-tumors-adults/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

Pituitary Tumor http://pituitary.ucla.edu/

NCI Dictionary of Cancer Terms https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms

Adenocarcinoma Cancers https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21652-adenocarcinoma-cancers#:~:text=Adenocarcinoma%20is%20a%20type%20of,Living%20With

What Is Stroke? https://www.stroke.org.uk/what-is-stroke#:~:text=A%20stroke%20is%20a%20brain,your%20brain%20is%20cut%20off.

Personality Changes Post Stroke https://www.stroke.org/en/about-stroke/effects-of-stroke/emotional-effects-of-stroke/personality-changes-post-stroke#:~:text=A%20stroke%20changes%20life%20for,response%20to%20apathy%20is%20activity.

Emotional and personality changes after stroke fact sheet https://enableme.org.au/FactSheets/Emotional-and-personality-changes-after-stroke-fact-sheet

Depression Basics https://matsu.alaska.edu/journey/_documents/19-mh-8079-depressionbasics_140843.pdf

Obsessive-Compulsive Disorder https://www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd

Bipolar Disorder https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder

What Is Obsessive-Compulsive Disorder? https://www.psychiatry.org/patients-families/ocd/what-is-obsessive-compulsive-disorder#:~:text=Obsessive%2Dcompulsive%20disorder%20(OCD)%20is%20a%20disorder%20in%20which,do%20something%20repetitively%20(compulsions).

Living With Someone Who Has OCD. Guidelines for Family Members https://iocdf.org/expert-opinions/expert-opinion-family-guidelines/

Overview - Schizophrenia https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/schizophrenia/overview/

Thyroid disease: Can it affect a person's mood? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/expert-answers/thyroid-disease/faq-20058228

What does the thyroid gland do? https://www.yourhormones.info/glands/thyroid-gland/#:~:text=What%20does%20the%20thyroid%20gland,of%20iodine%20from%20the%20diet.

Other mood and behaviour changes Add bookmark https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/mental-health/other-mood-and-behaviour-changes

Mood Changes https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Emotional-Well-Being/Mood-Changes#:~:text=MS%20can%20affect%20mood&text=worry%2C%20fear%2C%20moodiness%2C%20irritability,major%20risk%20factor%20for%20suicide.