Διατροφή

Ποιες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο;

Το κάλιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητο για την μυϊκή λειτουργία συμβάλλοντας στην διέγερση των μυών και των νεύρων. Το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού  μεταξύ των κυττάρων και υγρών που τα περιβάλουν  συμβάλλοντας στην σωστή λειτουργία των ενζύμων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Το κάλιο αποθηκεύεται εντός των κυττάρων σε αντίθεση με άλλους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο.

Η ημερήσια ποσότητα που ο οργανισμός χρειάζεται για την σωστή του λειτουργία είναι περίπου 4,700 mg/ημέρα για τους ενήλικες. Διατροφικά η επαρκής λήψη από κάλιο μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα αυτό το τόσο σημαντικό χημικό στοιχείο. Προσοχή απαιτείται σε όσους παρουσιάζουν υπερκαλιαιμία στις εξετάσεις τους και πρεπει να περιορίσουν τις παρακάτω τροφές.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Μπανάνα

Η μπανάνα αποτελεί πολύ σημαντική πηγή καλίου και προτείνεται συχνά σε όσους έχουν ανάγκη να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους. Μια μεσαία μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει 422 mg καλίου και 88 θερμίδες. Επίσης, ενισχύει τις μεταβολικές λειτουργίες και αποτελεί πηγή καλών υδατανθράκων καθώς περιέχει για κάθε 100 γραμμάρια 23g υδατάνθρακες και 2,6 g φυτικές ίνες.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι μια τροφή που αποτελείται κυρίως από νερό και μπορεί να ενυδατώσει αποτελεσματικά τον οργανισμό. Περιέχει λυκοπένιο, μια ουσία αντιοξειδωτική ενώ είναι πλούσιο και σε κάλιο και μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό με 640 mg ανά  1 μεγάλο κομμάτι.

Ηλιόσποροι

Αποτελούν ένα πολύ νόστιμο σνακ που μπορεί να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτες ή ριζότο. Στα 100 g ηλιόσπορων υπάρχουν περίπου 480 mg κάλιου.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια τροφή πλούσια σε πολλά συστατικά όπως μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη C και κάλιο. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή να προστεθεί σε πολλές τροφές όπως ομελέτα ή ριζότο ή ζυμαρικά, ενώ περιέχει 840mg κάλιο ανά κούπα.

Σταφίδες

Αν και αποτελούν μια τροφή πολύ πλούσια σε κάλιο -σε μισή μόνο κούπα περιέχουν 680mg καλίου- και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά φαγητά, γλυκίσματα αλλά και σαλάτες, προτείνεται η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο καθώς έχουν αρκετά σάκχαρα.

Φασόλια σόγιας 

Τα φασόλια σόγιας είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επιπλέον προσφέρουν 485 mg κάλιο για κάθε μισή κούπα.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι καλή πηγή βιταμινών B1,B3,B6 καθώς και πλούσιες σε κάλιο, διότι παρέχουν στον οργανισμό 920 mg καλίου για κάθε μια μεγάλη πατάτα όμως θα πρέπει να καταναλώνονται βραστές, ψητές ή στον ατμό και όχι τηγανητές.

Όσπρια

Πολλά από τα όσπρια όπως οι φακές , η φάβα και τα άσπρα φασόλια αποτελούν σπουδαίες πηγές καλίου αφού σε μια κούπα άσπρα φασόλια ο οργανισμός προσλαμβάνει 1169 mg κάλιο ενώ για οι φακές έχουν περίπου 731 mg κάλιο.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι μια τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς ενισχύουν την σωστή λειτουργία του εντέρου και την υγεία των οστών. Επιπλέον, είναι και αυτά πολύ πλούσια σε κάλιο καθώς περιέχουν 637 mg ανά μισή κούπα.

Σολωμός

Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και λιπαρά όπως το Ω-3 λιπαρά που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός παρέχουν στον οργανισμό κάλιο και συγκεκριμένα για κάθε 100 gr ο οργανισμός προσλαμβάνει περίπου 520 mg κάλιο.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια από της καλύτερες πηγές καλίου καθώς περιέχει 690mg κάλιο ανά αβοκάντο αλλά και αρκετή ποσότητα βιταμινών A, C και Ε.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Foods Have More Potassium Than a Banana? https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-more-potassium-banana