Διατροφή

Ποιες τροφές μπορεί να είναι τοξικές για τον άνθρωπο;

Πολλά από τα φαγητά που καταναλώνονται και αποτελούν συχνά αναπόσπαστα κομμάτια του καθημερινού διαιτολογίου του μέσου ανθρώπου μπορεί να είναι τοξικά. Δεν αναιρείται φυσικά  η χρησιμότητα και τα οφέλη που προσφέρουν, όμως πρέπει να τεθούν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες κατανάλωσης ως προς την ποσότητα και ως προς την συχνότητα. Σπάνια χωρίς κάποια αλλεργική ευαισθησία κάποιο από τα τρόφιμα που ακολουθούν θα  δημιουργήσει παρενέργειες με την κατανάλωση του έως 2 φορές τον μήνα. Μερικές από τις τροφές που χρειάζονται προσοχή είναι οι εξής:

Κουκούτσια από κεράσι

Τα κουκούτσια από κεράσι περιέχουν υδροκυάνιο, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. Δεν συντρέχει όμως λόγος ανησυχίας καθώς η ποσότητα που περιέχουν είναι μικρή και η τυχαία κατανάλωση μερικών κουκουτσιών δεν θα επιφέρει προβλήματα στον οργανισμό. Πολύ σπάνιο είναι κατά την κατάποση τα στομαχικά υγρά να διαλύσουν το κέλυφος και να απελευθερωθεί στο αίμα, ενώ το σύνηθες είναι η αποβολή τους από το πεπτικό σύστημα. Ομοίως, συμβαίνει και με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, τα μήλα και τα δαμάσκηνα.

Διάφορα μούρα

Μπορεί τα μούρα να θεωρούνται υπερτροφή όμως χρειάζεται προσοχή η κατανάλωση άγριων μούρων, των φύλλων καθώς και των μαύρων μούρων. Χρησιμοποιούνται συχνά και για σιρόπια καθώς και συμπληρώματα για την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υπερβολική κατανάλωση τους ή η κακή ποιότητα μπορεί να προκαλέσει τάσεις για εμετό και διάρροια, διότι περιέχουν ελάχιστη ποσότητα υδροκυανίου και λεκτίνης.

Πράσινες πατάτες

Ο λόγος γίνεται για τις πατάτες που έχουν πράσινη απόχρωση στην φλούδα τους. Αυτό παρατηρείται όταν η πατάτα έχει φθορά και αποσυντίθεται. Η φλούδα και τα σημεία που φέρουν πράσινη απόχρωση είναι επικίνδυνα γιατί έχουν ποσότητα από γλυκοαλκαλοειδή και κυρίως σολανίνη μια ουσία που προκαλεί κράμπες, διάρροιες και σπανιότερα, θάνατο.

Ωμά φασόλια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνη και για αυτό πρέπει να μαγειρεύονται και να μην καταναλώνονται ωμά. Μερικά μόνο από αυτά ωμά θα ήταν αρκετό να προκαλέσουν εμετούς και διάρροιες.

Αμύγδαλα πικρά

Τα λεγόμενα πικραμύγδαλα είναι μεγάλης περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο. 5-8 από αυτά μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα για τα παιδιά και επικίνδυνα για ένα ενήλικα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα άγουρα αμύγδαλα.

Μανιτάρια

Τρόφιμο τεράστιας θρεπτικής αξίας με πολλούς φανατικούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται όμως για ένα μύκητα άκρως τοξικό και για αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται η συλλογή χωρίς να γνωρίζει κανείς τις βρώσιμες ποικιλίες, ενώ η κατανάλωση ακατάλληλων μανιταριών μπορεί να επιφέρει πόνους ,διάρροια, εμετό και πιθανόν και κώμα ή θάνατο.

Κάσιους

Περιέχουν μια τοξική ουσία που υπάρχει και στον κισσό, το έλαιο urushiol, συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ζωικές τροφές όπως αυγά και κρέας

Δεν είναι οι συγκεκριμένες τροφές το πρόβλημα αλλά η ποιότητα που προκύπτει από τις σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες. Και αυτό διότι περιέχουν διοξίνες που αποθηκεύονται στο λίπος και δρουν στο ενδοκρινολογικό σύστημα επιφέροντας προβλήματα μέχρι και στους απογόνους των καταναλωτών σε ορισμένες περιπτώσεις. Προτείνεται η κατανάλωση βιολογικών τροφών.

Μεγάλα ψάρια

Τα μεγάλα ψάρια τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο στο αποθηκευτικό τους σύστημα. Καλό είναι να επιλέγονται μικρότερα ψάρια να αποφεύγονται  οι κονσέρβες και ψάρια όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Toxins: “Naturally Occurring Food Toxins.”

CDC Agency for Toxic Substances and Disease Registry: “Public Health Statement for Cyanide.”

Journal of the Royal Society of Medicine: “Chronic Nutmeg Psychosis.”

Journal of Medical Toxicology: “Nutmeg Poisonings: A Retrospective Review of 10 Years Experience from the Illinois Poison Center, 2001–2011.”

Medscape: “Naturally Dangerous: 11 Foods to Fear.”

European Medicines Agency: “Assessment report on Sambucus nigra L., fructus.”

Trends in Biotechnology: “Potato glycoalkaloids: true safety or false sense of security?”

World Health Organization: “Natural Toxins in Food.”

Journal of Forensic Science: “Cyanide and amygdalin as indicators of the presence of bitter almonds in imported raw almonds.”

Western Journal of Medicine: “Cyanide poisoning after bitter almond ingestion.”

National Kidney Foundation: “Why You Should Avoid Eating Starfruit.’