Μολυσματικές ασθένειες

Ποιο είναι το μέλλον της COVID-19: Τι να περιμένετε;

Τον Μάρτιο, σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως θυμόμαστε πολύ καλά, επιβλήθηκε καραντίνα, με σκοπό να μειωθεί η διάδοση της COVID-19. Οι άνθρωποι για αρκετό χρονικό διάστημα παρέμεναν στα σπίτια τους, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις έκλεισαν και η  καθημερινότητα άλλαξε ριζικά, ώσπου σιγά σιγά άρχισαν όλα να επαναλειτουργούν με πολλή προσοχή και με μέτρα προστασίας. Το εύλογο ερώτημα που γεννιέται μπροστά σε αυτή την συνεχιζόμενη κατάσταση είναι το για πόσο καιρό θα διαρκέσει ακόμα η πανδημία COVID-19;

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η πανδημία COVID-19;

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα ερώτημα, του οποίου η απάντηση είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν το πόσο θα διαρκέσει αυτή η πανδημία, όπως το κατά πόσον οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που εκδίδουν οι ειδικοί.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η απάντηση είναι πιο ξεκάθαρη και συγκεκριμένα σύμφωνα με την Preeti Parikh, παιδίατρο στο νοσοκομείο Mount Sinai και επικεφαλή ιατρό της HealthiNation, το επόμενο διάστημα τα κρούσματα του κορωνοϊού θα παρουσιάσουν αυξητική πορεία. Όπως εξηγεί, ένας από τους λόγους που θα παρατηρηθεί αυτό, είναι το γεγονός ότι θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερα τεστ στο ευρύ κοινό. Αυτό μπορεί να δείξει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, που είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Άρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να αυξάνεται.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας COVID-19, τα τεστ που γίνονταν ήταν πολύ περιορισμένα και γίνονταν μόνο σε άτομα που παρουσίαζαν σοβαρά συμπτώματα ή ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες  που κινδύνευαν να παρουσιάσουν επιπλοκές. Στο 80% περίπου των ατόμων με ήπια συμπτώματα δεν έγινε κανένα τεστ κορωνοϊού. Η διαθεσιμότητα λοιπόν περισσοτέρων κιτ εξετάσεων, σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερος περιορισμός στο ποιος θα εξεταστεί, άρα ενδεχομένως τα κρούσματα που θα βρεθούν από αυτά τα τεστ να είναι πολύ περισσότερα.

Συμπερασματικά ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί και πολλοί άνθρωποι αναμένεται να μολυνθούν στην πορεία από τον κορωνοϊό, το ζήτημα είναι να μην μολυνθούν όλοι ταυτόχρονα, ώστε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει όλοι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που μας δίνονται από τους κρατικούς φορείς για αρκετό ακόμα διάστημα.

Ποιο είναι το μέλλον της COVID-19;

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψουν το διάστημα που θα χρειαστεί για να επιστρέψουμε όλοι στην κανονική μας ζωή, αλλά θεωρούν ότι η επιστροφή μας στην κανονικότητα δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον.

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15 Μαρτίου 2020, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν από λίγες εβδομάδες έως και αρκετοί μήνες για να επανέλθει η ζωή των ανθρώπων στο φυσιολογικό. «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν καλυτερεύσουν», κατέληξε ο Δρ Fauci.

Και πράγματι, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, που πλέον διανύουμε τον μήνα Αύγουστο, τα πράγματα αν και ελάχιστα καλύτερα, άρχισαν να χειροτερεύουν με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι και μάλλον η πανδημία θα συνεχίσει για αρκετό ακόμη καιρό, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved