Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποιοι διαφορετικοί τύποι νευρώνων υπάρχουν στο σώμα;

Οι νευρώνες είναι τα κύτταρα του σώματός μας που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος. Η ικανότητα να κινούμαστε ή να αισθανόμαστε τον κόσμο γύρω μας ξεκινάει από ένα ερέθισμα που στέλνει ένας νευρώνας. Αυτή η διαδικασία μας βοηθά να βλέπουμε, να γευόμαστε, να αγγίζουμε και να κινούμαστε. Προκειμένου να διευκολυνθούν άμεσα αυτές οι σωματικές διεργασίες, χρησιμοποιούνται εξαιρετικά εξειδικευμένοι νευρώνες για τη μετάδοση αυτών των σημάτων και τον συντονισμό του σώματος.

Ποιοι είναι οι τύποι νευρώνων;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νευρώνων και όλοι τους έχουν ειδικές λειτουργίες στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τους μύες που ελέγχουν το σώμα μας. Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι νευρώνων είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι. Ορισμένοι νευρώνες είναι υπεύθυνοι για τη γεύση, ενώ άλλοι αισθάνονται τον πόνο. Παραδοσιακά, οι επιστήμονες ταξινομούν τους νευρώνες με βάση τη λειτουργία τους σε τρεις μεγάλους τύπους:

  • Αισθητήριοι
  • Κινητικοί
  • Διανευρώνες

Οι επιστήμονες ταξινομούν επίσης τους νευρώνες σε τέσσερις ομάδες με βάση δομικές διαφορές:

  • Πολυπολικοί
  • Μονοπολικοί
  • Διπολικοί
  • Ψευδο-μονοπολικοί

Αν και σχεδόν κάθε νευρώνας εμπίπτει σε μία από αυτές τις ευρείες κατηγορίες, αυτές οι επτά ομάδες αποτελούν μόνο ένα υποσύνολο όλων των νευρώνων στο νευρικό σύστημα. Η κατηγοριοποίηση των νευρώνων μας βοηθά να απλοποιήσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους και να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο τους στο σώμα.


Ποια είναι η λειτουργία των αισθητήριων νευρώνων;

Οι αισθητήριοι νευρώνες μας βοηθούν να αισθανόμαστε και να εξερευνούμε τον κόσμο γύρω μας. Σημαντικές αισθήσεις όπως η αφή και ο πόνος μπορούν να μας βοηθήσουν να κινηθούμε με ασφάλεια στον κόσμο. Ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα-αίσθηση σημαντικού αισθητήριου νευρώνα. Όταν αισθάνεστε πόνο από ένα καυτό τηγάνι ή μια αιχμηρή καρφίτσα, στέλνετε αισθητήριες πληροφορίες μέσω αισθητήριων νευρώνων μέχρι τον εγκέφαλο. Η ροή των ηλεκτρικών ώσεων κατευθύνεται από την πηγή του πόνου κατά μήκος των νευρικών ινών που συνδέονται με τους αισθητήριους νευρώνες. Οι αισθητήριοι νευρώνες είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση του σώματός μας σχετικά με το περιβάλλον γύρω μας. Μπορούν να αναμεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία και να μας διδάσκουν πότε να αποφεύγουμε ένα καυτό αντικείμενο. Οι αισθητήριοι νευρώνες μπορούν επίσης να υποστηρίξουν πολύπλοκες κινήσεις όπως το μάζεμα σκευών. Οι αισθητήριοι νευρώνες παρέχουν ανατροφοδότηση στους μύες και τις αρθρώσεις μας για να επιτρέψουν ακριβείς και προσεκτικά χορογραφημένες κινήσεις.

Ποια είναι η λειτουργία των κινητικών νευρώνων;

Οι κινητικοί νευρώνες ελέγχουν την κίνηση του σώματος. Αυτοί οι νευρώνες συντονίζουν τους μύες μας και εξασφαλίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια μας κινούνται μαζί. Οι κινητικοί νευρώνες μπορούν να υποδιαιρεθούν σε κατώτερους κινητικούς νευρώνες και ανώτερους κινητικούς νευρώνες που βρίσκονται στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Οι διαφορές μεταξύ των ανώτερων και των κατώτερων κινητικών νευρώνων αφορούν το επίπεδο ελέγχου που ασκεί ο καθένας σε λειτουργίες του σώματος. Η διαφοροποίηση των κινήσεων με βάση τους ανώτερους και τους κατώτερους κινητικούς νευρώνες χρησιμοποιείται συνήθως από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την περιγραφή τύπων νευρολογικών διαταραχών.

Ποια είναι η λειτουργία των διανευρώνων;

Οι διανευρώνες είναι οι πιο άφθονοι νευρώνες στο σώμα. Ενεργούν ως ελεγκτές σημάτων μέσα στο σώμα, αναμεταδίδοντας σημαντικές πληροφορίες από το ένα άκρο του νευρικού συστήματος στο άλλο. Οι ενδονευρώνες παρεμβάλλονται μεταξύ άλλων νευρώνων, όπως οι κινητικοί ή οι αισθητήριοι νευρώνες. Είναι υπεύθυνοι για τη μεταβίβαση ηλεκτρικών σημάτων. Οι διανευρώνες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν για τη ρύθμιση των σημάτων από τους νευρώνες. Μπορούν να ελέγχουν τι αποστέλλεται και τι όχι. Έχουν πολυπολική δομή που τους επιτρέπει να λαμβάνουν πολλαπλά σήματα και στη συνέχεια να στέλνουν μια ενιαία εντολή σε έναν άλλο νευρώνα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σκεφτείτε τους ενδονευρώνες ως ελεγκτές κυκλοφορίας, που κάθονται στη μέση της νευρολογικής οδού και συντονίζουν τη ροή των πληροφοριών.

Ποια είναι η ανατομία ενός νευρώνα;

Οι νευρώνες είναι η βασική κυτταρική μονάδα του νευρικού συστήματος. Οι νευρώνες έχουν διάφορα συστατικά που παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην ικανότητά τους να λαμβάνουν και να μεταδίδουν σήματα μέσω του σώματος. Τα σημαντικότερα συστατικά του νευρώνα είναι τα εξής:

  • Κυτταρικό σώμα: Στο κυτταρικό σώμα, οι νευρώνες αποθηκεύουν γενετικό υλικό και παράγουν ενέργεια για να λειτουργήσουν.
  • Αξόνες: Οι άξονες είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή ηλεκτρικών σημάτων. Πρέπει να ανταποκρίνονται και να παρέχουν πληροφορίες γρήγορα. Ωστόσο, μπορούν να εκτείνονται για μέτρα. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, το σώμα έχει αναπτύξει έξυπνους τρόπους για να παράγει γρήγορη ηλεκτρική μετάδοση μέσω μιας εξειδικευμένης δομής που ονομάζεται μυελίνη. Οι νευρώνες με μυελίνη μπορούν να επικοινωνούν γρήγορα και είναι 10 φορές ταχύτεροι από τους νευρώνες χωρίς μυελίνη.
  • Σύναψη: Η σύναψη είναι το τμήμα του νευρώνα όπου λαμβάνονται οι πληροφορίες. Η σύναψη αποτελείται από μικρούς δέκτες, που ονομάζονται δενδρίτες, οι οποίοι λαμβάνουν σήματα και στη συνέχεια τα αναμεταδίδουν στον άξονα.

Εκτός από τα δισεκατομμύρια νευρώνων εντός του νευρικού συστήματος, υπάρχει ένα πλήθος υποστηρικτικών κυττάρων, τα λεγόμενα νευρογλοιακά κύτταρα, που ρυθμίζουν τη νευρωνική δραστηριότητα. Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό των αποβλήτων και των υπολειμμάτων από τους νευρώνες, καθώς και για την αντίδραση σε φλεγμονές και εισβολείς όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Αν και τα νευρογλοιακά δεν ρυθμίζουν άμεσα τη μετάδοση σημάτων στο νευρικό σύστημα, η αυξανόμενη έρευνα έχει δείξει ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι τύποι νευρώνων με βάση τη δομή τους περιλαμβάνουν:

  • Μονοπολικοί νευρώνες: Αυτοί οι νευρώνες έχουν έναν μόνο μακρύ άξονα που είναι υπεύθυνος για την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων. Ο άξονας στους μονοπολικούς νευρώνες είναι μυελινωμένος, γεγονός που επιτρέπει την ταχεία μετάδοση του σήματος.
  • Πολυπολικοί νευρώνες: Αυτοί οι νευρώνες είναι σε θέση να λαμβάνουν ερεθίσματα από πολλαπλούς νευρώνες μέσω δενδριτών. Οι δενδρίτες μεταδίδουν τα σήματα μέσω του νευρώνα μέσω ενός ηλεκτρικού σήματος που διαδίδεται στον άξονα.
  • Διπολικοί νευρώνες: Αυτοί οι νευρώνες στέλνουν σήματα και λαμβάνουν πληροφορίες από τον κόσμο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τους νευρώνες στο μάτι που λαμβάνουν φως και στη συνέχεια μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο.
  • Ψευδο-μονοπολικοί νευρώνες: Αυτοί οι νευρώνες αναμεταδίδουν σήματα από το δέρμα και τους μύες στον νωτιαίο μυελό. Είναι οι πρωταρχικοί νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό της κίνησης των χεριών και των ποδιών χρησιμοποιώντας εισροές από τον εγκέφαλο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Know Your Neurons: How to Classify Different Types of Neurons in the Brain's Forest https://blogs.scientificamerican.com/brainwaves/know-your-neurons-classifying-the-many-types-of-cells-in-the-neuron-forest/#

Cortical GABAergic Dysfunction in Stress and Depression: New Insights for Therapeutic Interventions https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fncel.2019.00087/full