Ψυχική υγεία

Ποιοί είναι οι φόβοι των νέων μπαμπάδων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο τρομακτικά και συναρπαστικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών βιώνει κλινικά επίπεδα άγχους ενώ περιμένει την άφιξη ενός νέου παιδιού.

Ωστόσο, οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες έχουν διεξαχθεί σχετικά με την εμπειρία των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη, ενώ αγνοούν την εμπειρία των ανδρών. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες συχνά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανώνυμα διαδικτυακά φόρουμ για συναισθηματική υποστήριξη, αντί να χρησιμοποιούν επίσημες υπηρεσίες υποστήριξης. Έτσι, οι Pilkington και Rominov (2017) προσπάθησαν να κατανοήσουν τη φύση των φόβων των ανδρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της ανάλυσης περιεχομένου ενός φόρουμ του Reddit – του subreddit PreDaddit, το οποίο περιγράφεται στο Reddit ως “ανδρική εκδοχή του r/BabyBumps για να καθοδηγήσει τους μελλοντικούς πατέρες στους πιο ενδιαφέροντες εννέα μήνες που έχει να προσφέρει η ζωή”.

Για να αναλύσουν τις αναρτήσεις στο Reddit, οι ερευνητές ξεκίνησαν φιλτράροντας τις αναρτήσεις μέσω λέξεων που υποδηλώνουν ανησυχία, όπως “φόβος”, “ανησυχία” και “ανήσυχος” . Δεδομένου του στόχου της μελέτης, οι ερευνητές απέκλεισαν τις αναρτήσεις στις οποίες ο δημιουργός του μηνύματος:

1) δήλωσε ότι ήταν γυναίκα

2) δεν μοιράστηκε μια ανησυχία

3) δεν περίμενε παιδί

4) δεν συμπεριλήφθηκε κείμενο.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 535 αναρτήσεις από 426 μοναδικούς χρήστες του Reddit, που αποτελούν περίπου το 20% των αναρτήσεων στο PreDaddit.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κωδικοποίησαν τις αναρτήσεις και διαπίστωσαν 17 διαφορετικούς τύπους ανησυχιών. Από τη λιγότερο συνηθισμένη έως την πιο συνηθισμένη ανησυχία, είναι οι εξής:

#17  Όνομα του παιδιού (1,0% των αναρτήσεων).

#16  Συμβίωσης του παιδιού με τα κατοικίδια ζώα (1,8% των αναρτήσεων)

#15  Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή με τον σύντροφο (1,9% των αναρτήσεων)

#14 Ραντεβού με γιατρό (2,1% των αναρτήσεων)

#13 Φύλο του παιδιού (2,3% των αναρτήσεων)

#12 Αλλαγές στον τρόπο ζωής λόγω του παιδιού (2,3% των αναρτήσεων)

#11 Ισορροπία εργασίας-οικογένειας (2,4% των αναρτήσεων)

#10 Πιθανές γενετικές ανωμαλίες του παιδιού (2,8% των αναρτήσεων)

#9 Ευημερία του παιδιού μετά τον τοκετό (4,0% των αναρτήσεων

#8 Προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφο (4,2% των αναρτήσεων)

#7 Προβλήματα σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους (4,7% των αναρτήσεων)

#6 Αίσθημα απροετοίμαστου για την πατρότητα (5,3% των αναρτήσεων)

#5 Ανεπαρκή οικονομικά (7,0% των αναρτήσεων)

#4 Ανησυχία για το αν θα είστε καλός πατέρας (8,7% των αναρτήσεων)

#3 Ευημερία της συντρόφου (10,8% των αναρτήσεων)

#2 Ανησυχίες για τον τοκετό (15,7% των αναρτήσεων)

#1 Ανησυχίες για αποβολή (23,0% των αναρτήσεων)

Συνοπτικά, οι Redditors στο PreDaddit ανησυχούσαν περισσότερο για:

  • την αποβολή (“Ο φόβος της αποβολής έχει πραγματικά βάλει ένα μεγάλο βραγνά στην όλη σκέψη να φέρουμε ένα μικρό “εμείς” στον κόσμο.”;
  • τον τοκετό (“Είμαι νευρικός, θα έπρεπε μάλλον να κοιμάμαι αλλά το μυαλό μου τρέχει, η γυναίκα μου είναι 39 εβδομάδων και θα κάνουμε υπέρηχο το πρωί γύρω στις 7 … Ευχηθείτε μου καλή τύχη παιδιά.”
  • την ευημερία του συντρόφου τους (“Δεν μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ για τη γυναίκα μου. Είναι 12 εβδομάδων. Ομαλή εγκυμοσύνη μέχρι στιγμής, αλλά όλα με επηρεάζουν. Δεν θέλω να την πιέσω και γι’ αυτό το κρατάω για τον εαυτό μου.”
  • για το αν θα είναι καλός πατέρας (“Δεν ξέρω πώς να μεγαλώσω ένα παιδί! Ο μεγαλύτερος φόβος μου σε όλη μου τη ζωή είναι ότι δεν θα ήμουν καλός πατέρας και ότι το παιδί μου θα έπρεπε να περάσει κάποιες εμπειρίες που έζησα εγώ.”
  • για τα οικονομικά ζητήματα (“Δεν μένουμε μαζί αυτή τη στιγμή, εγώ μένω μακριά από το σπίτι, ενώ εκείνη είναι ακόμα με τους γονείς της. Θα βρούμε ένα σπίτι μαζί το συντομότερο δυνατό, αν και μας απασχολούν λίγο τα χρήματα.”

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ανησυχίες ποικίλλουν ανάλογα με το τρίμηνο. Η αποβολή ήταν η πιο συνηθισμένη ανησυχία στα δύο πρώτα τρίμηνα (πάνω από το 50% των αναρτήσεων στο πρώτο τρίμηνο και πάνω από το 40% των αναρτήσεων στο δεύτερο τρίμηνο), ωστόσο ο τοκετός έγινε πολύ μεγαλύτερη ανησυχία στο τρίτο τρίμηνο (πάνω από το 70% των αναρτήσεων).

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια όσον αφορά την εκπαίδευση των νέων πατέρων σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γονική μέριμνα. Οι ερευνητές προτείνουν καινοτόμες και οικονομικά αποδοτικές μεθόδους προσέγγισης των πατέρων, όπως η δημιουργία ενός φόρουμ που “συντονίζεται από επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στην εγκυμοσύνη και την πρώιμη γονεϊκότητα” . Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το subreddit PreDaddit μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις ανησυχίες της ευρύτερης κοινότητας των μελλοντικών πατέρων. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναρτήσεις στο PreDaddit δεν περιλάμβαναν ανησυχίες, οπότε το άγχος δεν είναι πιθανώς το πρωταρχικό συναίσθημα που βιώνουν οι νέοι πατέρες. Για τους περισσότερους, η αναδυόμενη πατρότητα περιλαμβάνει πιθανότατα ένα σύνθετο μείγμα συναισθημάτων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Fathers' Worries During Pregnancy: A Qualitative Content Analysis of Reddit https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30804656/