Εγκυμοσύνη

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να εγκυμονούν από την απώλεια βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν την εγκυμοσύνη ως μια περίοδο κατά την οποία “τρώνε για δύο” και κατά την οποία θα ενθαρρυνθούν να πάρουν μια υγιή ποσότητα βάρους. Αλλά μερικές μπορεί να αναρωτιούνται αν είναι ποτέ εφικτό να χάσουν πραγματικά βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ίσως βρίσκονται στη μέση ενός σκόπιμου ταξιδιού απώλειας βάρους όταν ανακαλύψουν ότι είναι έγκυος. Ίσως ένας γιατρός σας ειδοποίησε ότι θεωρούσασταν υπέρβαρη πριν από την εγκυμοσύνη και αναρωτιέστε αν το να χάσετε λίγο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι υγιές για εσάς ή το μωρό σας. Ή ίσως χάνετε βάρος ακούσια λόγω πρωινής ναυτίας ή υπερέμεσης και δεν είστε σίγουρες για το πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό.

Αν και οι διακυμάνσεις του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι φυσιολογικές, όπως σε περιόδους πρωινής ναυτίας και αποστροφής από το φαγητό, η σκόπιμη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται σχεδόν ποτέ. Η εξαίρεση θα ήταν εάν είστε εξαιρετικά υπέρβαρη και ο γιατρό σας κρίνει ότι το βάρος σας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη σας.

Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γενικά δεν συνιστάται, εκτός εάν το βάρος της μητέρας αποτελεί κίνδυνο για την εγκυμοσύνη που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκής, όπως το να είναι πολύ βαριά για να υποβληθεί με ασφάλεια σε επείγουσα καισαρική τομή

Τι συνιστάται για την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί και οι διαιτολόγοι δεν συνιστούν σκόπιμη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σπάνια, η ακραία παχυσαρκία μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη την εγκυμοσύνη ή/και τον τοκετό και τον τοκετό και μπορεί να συστηθεί απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν να είναι προσεκτικοί λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η απώλεια βάρους στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η Aubrey Phelps, MS, RDN, CLC, παιδιατρική διατροφολόγος, επισημαίνει ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) δεν συνιστούν απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά επιτρέπουν κάποια “διακριτική ευχέρεια του ιατρού” σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εάν ένα άτομο είναι εξαιρετικά υπέρβαρο. Ακόμα και τότε, συνήθως η σύσταση είναι να διατηρήσει κανείς το τρέχον βάρος του παρά να χάσει βάρος.

Η απώλεια βάρους κατά το πρώτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα της πρωινής ναυτίας συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν αποκτήσετε την κατάλληλη ποσότητα βάρους στην περαιτέρω πορεία της εγκυμοσύνης σας. Συνιστάται λοιπόν να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν η απώλεια βάρους σας εκτείνεται πέρα από το πρώτο τρίμηνο.

Το βάρος ενός ατόμου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη του όταν είναι πάνω από περίπου 300 κιλά. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) σας ως οδηγό.

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε ότι το υπερβολικό βάρος δεν σηματοδοτεί ότι θα έχετε μια ανθυγιεινή εγκυμοσύνη. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και μιας ρουτίνας άσκησης μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να διατηρήσετε εσάς και το μωρό σας υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να θέσετε στο επίκεντρο την απώλεια βάρους.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τις συνθήκες που επικρατούν στη δική σας περίπτωση, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Είναι ασφαλής για το μωρό η απώλεια βάρους της εγκύου;

Ο κύριος λόγος για τον οποίο συνήθως αποθαρρύνεται η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο το μωρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεγάλοι οργανισμοί υγείας, όπως η ACOG, αποθαρρύνουν την απώλεια βάρους της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως εξηγεί η ACOG, η απώλεια υπερβολικού βάρους μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του μωρού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει  πρόωρο τοκετό, ο οποίος μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος για την υγεία του μωρού. Με τραγικό τρόπο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη πρόσληψη αρκετού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου του μωρού.

Γιατί δεν πρέπει να χάσετε βάρος κατά την εγκυμοσύνη;

Είναι σπάνιο να είναι ευεργετική η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η απώλεια βάρους για το μωρό σας υπερτερούν των οφελών της απώλειας βάρους. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη.

Όπως επισημαίνει η ACOG, το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών(συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών της καρδιάς και του νευρικού σωλήνα) και πρόωρου τοκετού. Μπορεί να κάνει πιο δύσκολες τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη, όπως οι υπέρηχοι και η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γέννησης ενός μεγαλόσωμου μωρού, το οποίο μπορεί να κάνει τον τοκετό πιο δύσκολο και να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης με καισαρική τομή. Τέλος, το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Αν είστε υπέρβαρη και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, η ACOG προτείνει ότι η καλύτερη στιγμή για να χάσετε βάρος θα ήταν πριν μείνετε έγκυος. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού σας. Η διατήρηση μιας υγιεινής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής και η ενσωμάτωση της άσκησης στη ρουτίνα σας είναι όλες εξαιρετικά χρήσιμες, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το βάρος σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της απώλειας βάρους κατά την εγκυμοσύνη;

Και πάλι, ο αυξημένος κίνδυνος της απώλειας βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της μη πρόσληψης επαρκούς βάρους είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μωρό.

  1. Επιβράδυνση της ανάπτυξης των μωρών

Μελέτες που εξέτασαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μωρών μικρών για την ηλικία κύησης, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα .

Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα, αλλά το γεγονός ότι η απώλεια βάρους είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι γιατροί σπάνια θα συστήσουν στις εγκύους να χάσουν ενεργά βάρος.

  1. Πρόωρος τοκετός

Οι εγκυμονούσες που δεν λαμβάνουν αρκετό βάρος ή χάνουν βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ενός πρόωρου τοκετού. Οι περιοριστικές δίαιτες, ακόμη και αυτές των εγκύων που είναι ανθυγιεινά υπέρβαρες, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός πρόωρου τοκετού. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανώριμης ανάπτυξης των πνευμόνων κατά τη γέννηση και συχνά χρειάζονται φροντίδα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Ορισμένα πρόωρα μωρά αναπτύσσουν μακροχρόνιες αναπηρίες.

  1. Περιγεννητική θνησιμότητα

Η μη πρόσληψη μιας υγιούς ποσότητας βάρους ή η τήρηση μιας περιοριστικής δίαιτας αυξάνει τον κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας (βρεφικός θάνατος).

Πότε μπορείτε να αρχίσετε να χάνετε βάρος;

Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πότε ακριβώς η απώλεια βάρους θα είναι ασφαλές για εσάς μετά τον τοκετό. Συνήθως, είναι ασφαλές να ξεκινήσετε να χάνετε βάρος μέσα σε λίγες εβδομάδες από τον τοκετό.

Θα αρχίσετε φυσικά να χάνετε βάρος τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τον τοκετό, αν και μεγάλο μέρος αυτού θα είναι απώλεια υγρών. Μετά την απώλεια των πρώτων ημερών, το βάρος σας θα μετατοπιστεί φυσικά στην απώλεια λίπους. Η απώλεια βάρους μετά τον τοκετό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και η εστίαση θα πρέπει να είναι σε θρεπτικές τροφές. Μην ξεχνάτε ότι αναρρώνετε από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και η λοχεία είναι η περίοδος που θα σας βοηθήσει να γίνετε ξανά υγιείς .

Στην περίπτωση  που θηλάζετε, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι ο θηλασμός απαιτεί περισσότερες θερμίδες και ότι εάν χάσετε βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε εξαντλημένη. Σύμφωνα με το CDC, ο θηλασμός απαιτεί επιπλέον 450-500 θερμίδες, οπότε θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας εάν σκέφτεστε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Και πάλι, αντί να περιορίζετε τις θερμίδες, θα πρέπει να εστιάζετε στην κατανάλωση πλήρων τροφών και να βρίσκετε τρόπους να ενσωματώνετε την άσκηση στην ημέρα σας.

Ποιες είναι οι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για την μείωση του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ενώ η απώλεια βάρους δεν είναι σχεδόν ποτέ ένας στόχος στον οποίο θα πρέπει να εστιάζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό να επιθυμείτε να παραμείνετε υγιείς και να κάνετε υγιεινές επιλογές στη ζωής σας. Ανάλογα με το βάρος και τη γενική σας υγεία, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να πάρετε λιγότερο βάρος από ό,τι οι άνθρωποι που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με υγιές βάρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να πάρετε πολύ λίγο βάρος, αλλά αντίθετα να διατηρήσετε το σημερινό σας βάρος.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις θερμίδες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν η “αύξησή” σας είναι είτε να διατηρήσετε το βάρος σας είτε να μην πάρετε υπερβολικό βάρος, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση ολόκληρων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων.

Απλά εγκαταλείποντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast foods και εστιάζοντας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσετε πάρα πολύ να μην αυξήσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας. Συνιστάται να τρώτε μια διατροφή που επικεντρώνεται στην πρωτεΐνη και τα λαχανικά. Η διατροφή αυτή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να δημιουργήσετε ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θα σας  διευκολύνει επίσης με την απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη.

Επικεντρωθείτε στο να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με μη αμυλούχα λαχανικά, το ένα τέταρτο του πιάτου με πρωτεΐνες και το ένα τέταρτο με αμυλούχα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας (γλυκοπατάτα, κινόα κ.λπ.).

Η ACOG αναφέρει ότι εφόσον βιώνετε μια κατά τα άλλα υγιή εγκυμοσύνη, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής.Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος άσκησης θα βοηθήσει τη γυναίκα να αναρρώσει ταχύτερα μετά τον τοκετό και να χάσει γρήγορα βάρος μετά την εγκυμοσύνη.

Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την γυμναστική, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά, πιο συγκεκριμένα η ενσωμάτωση ασκήσεων μέτριας έντασης είναι μια χαρά. Οι πιο ασφαλείς ασκήσεις για τις εγκυμοσούσες είναι το περπάτημα, το κολύμπι, η κηπουρική και η στατική ποδηλασία, σε συνδιασμό με τη γιόγκα και το Pilates ,τροποποιημένα ειδικά για την εγκυμοσύνη.

Εάν διαπιστωθεί ότι η απώλεια βάρους (ή η διατήρηση του βάρους σας και η μη αύξηση) είναι σημαντική για την υγεία της εγκυμοσύνης σας και για έναν υγιή τοκετό, θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με έναν διατροφολόγο για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη διατροφή και τις θερμίδες που χρειάζεστε, τόσο για εσάς όσο και για το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Και πάλι, δεδομένου ότι οι γιατροί σπάνια συνιστούν απώλεια βάρους, όταν το κάνουν, θα συνεργαστούν προσεκτικά μαζί σας για να διασφαλίσουν ότι η απώλεια βάρους (ή η διατήρηση του βάρους) γίνεται με έναν ασφαλή τρόπο.

Είναι φυσικό να αισθάνεστε ανησυχία για το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε πρόκειται για το να μην πάρετε πολλά ανεπιθύμητα κιλά, είτε να αισθάνεστε αβέβαιες αν πρέπει να χάσετε βάρος για να διατηρήσετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, σπάνια συνιστάται να χάνετε ενεργά βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν πρέπει ποτέ να υιοθετήσετε μια δίαιτα περιορισμού των θερμίδων. Στη σπάνια περίπτωση που η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια καλή ιδέα, η απόφαση για κάτι τέτοιο θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε συνεργασία με τον γιατρό σας.