Υγεία Δέρματος

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι άντρες εμφανίζουν τριχόπτωση;

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των ανδρών σχετικά με την εμφάνιση τους καθώς μεγαλώνουν είναι η τριχόπτωση. Κάθε άνθρωπος χάνει καθορισμένο αριθμό τριχών καθημερινά, όταν η απώλεια είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες.  Συνήθως παρουσιάζεται σταδιακά με τμηματική αραίωση κυρίως στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού ενώ πιο σπάνια παρατηρείται απότομη απώλεια μαλλιών σε όλη την έκταση του κεφαλιού. Σήμερα θα αναλύσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε κάποια βήματα για να αναχαιτίσουμε αυτό το πρόβλημα, όμως οι πληροφορίες δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού που θα είναι σαφώς πιο εξατομικευμένες σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό και τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο συχνές αιτίες τριχόπτωσης στους άντρες;

Η κακή διατροφή και η έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε απώλεια μαλλιών

Η μη επαρκής σίτιση, οι απαιτητικές δίαιτες , και οι κακές διατροφικές συνήθειες με την συνεχή κατανάλωση junk food οδηγούν σε βασικές ελλείψεις βιταμινών που επηρεάζουν πρωταρχικά τα νύχια και την ανάπτυξη των μαλλιών. Στοιχεία όπως ο σίδηρος-που όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί αναιμία– οι βιταμίνες B, ο ψευδάργυρος, και η βιταμίνη D που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του θύλακα της τρίχας πρέπει να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ως μέσω πρόληψης της τριχόπτωσης είτε μέσω σωστής διατροφής. είτε συμπληρωμάτων διατροφής.

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία των μαλλιών των αντρών

Εκτός από την σύνδεση του στρες με καρδιαγγειακές νόσους, το στρες επηρεάζει έντονα και την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με μελέτες διότι όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του αυξάνεται η παραγωγή κορτιζόλης μίας ορμόνης που εξασθενίζει την άμυνα του οργανισμού και αποδυναμώνει την τρίχα. Πιο αναλυτικά, φαίνεται πως επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος γιατί στέλνει μεγαλύτερη ποσότητα στα ζωτικά όργανα καθώς ο οργανισμός θεωρεί ότι κινδυνεύει και στερεί βασικά συστατικά από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι η γυροειδής αλωπεκία.

Η αντιαισθητική πιτυρίδα εμφανίζεται και στους άντρες

Μεγάλο ποσοστό των ανδρών έχουν σμηγματορροϊκη δερματίτιδα γνωστή σε όλους ως πιτυρίδα. Γίνεται αντιληπτή από τις λευκές φολίδες που βρίσκουμε στην περιοχή συνήθως των ώμων πάνω στα ρούχα μας. Δημιουργείται από την λιπαρότητα του δέρματος,την ξηρότητα ή την αλλαγή ορμονών. Επιδέχεται θεραπείας και συνήθως χρησιμοποιούνται συχνά διαφορές λοσιόν και ειδικά σκευάσματα. Αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση και να υποχωρεί περίπου έπειτα από 6 μήνες.

Ψωρίαση και διάφοροι μύκητες προκαλούν τριχόπτωση

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή δερματικών κυττάρων και συνήθως προκαλεί έντονη φαγούρα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του σημείου και την απώλεια μαλλιών από αυτό. Η αποφυγή διάφορων gel προϊόντων καθώς και η μη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ενόχληση και συνεπώς την επιθυμία για ξύσιμο, αντίθετα προτείνεται η  χρήση κρύων επιθεμάτων. Σε περίπτωση που ο ιατρός σας κρίνει ότι είναι απαραίτητη η χρήση αλοιφών, τοπικών κρεμών και λήψη  χαπιών από το στόμα, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην λήψη τους. Η συγκεκριμένη νόσος δεν θεραπεύεται αλλά η σωστή αγωγή περιορίζει τις επιπτώσεις στην υγεία σας. Αντίθετα οι μυκητιάσεις που μπορεί να προσβάλουν το τριχωτό μέρος της κεφαλής είναι απόλυτα ιάσιμες. Γίνονται κυρίως αντιληπτές από την ερυθρότητα του σημείου που παρατηρείται η απώλεια μαλλιών και της φολιδωτής του εικόνας. Η λήψη αντιμυκητιασικών φαρμάκων είναι απαραίτητη και τα μαλλιά επανέρχονται σε περίπου 6 μήνες. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί οι μύκητες είναι μεταδοτικοί.

Ο υποθυρεοειδισμός ένοχος για την απώλεια μαλλιών στους άντρες

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί έντονη κούραση, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια μαλλιών. Παρατηρείται δυσκολία ανάπτυξης της τριχοφυΐας και αραίωση μαλλιών. Απαιτείται η σωστή λήψη φαρμάκων και η προσεγμένη διατροφή σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού για την εξισορρόπηση των ορμονικών δεικτών.

Οι υπερβολές στην περιποίηση βλάπτουν την τρίχα

Πολλά από τα σκευάσματα περιποίησης όπως τα gel, ο πηλός, το κερί και οι αφροί για τα μαλλιά περιέχουν διάφορα συστατικά όπως αλκοόλες ή πολυαιθυλενογλυκόλη, συστατικά που κάνουν τα μαλλιά εύθραυστα και τα αφυδατώνουν. Επίσης, κάποιες βαφές μαλλιών περιέχουν παραφαινυλενδιαμίνη, συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο της τριχόπτωσης. Όταν λοιπόν παρατηρηθεί ότι τα μαλλιά αρχίσουν να χάνουν την λάμψη και τον όγκο τους συστήνεται είτε αποχή από τα προϊόντα styling για ένα διάστημα, είτε η χρήση φυσικών προϊόντων που πλέον εύκολα μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τα φαρμακεία.

 

 

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved