Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποιοι είναι οι τύποι άνοιας;

Σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, υπάρχουν περίπου 520.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με άνοια – ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνει απώλεια μνήμης και δυσκολίες στη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων ή τη γλώσσα.

Η πλειονότητα – 66% – πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ενώ το 20% έχει αγγειακή άνοια, το 15% έχει άνοια Lewy και λιγότερο από το 5% έχει μια κατάσταση που ονομάζεται μετωποκροταφική άνοια.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες πιο σπάνιες μορφές της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των τύπων που σχετίζονται με το αλκοόλ και τον HIV, όπου μπορεί να επηρεαστεί ο εγκέφαλος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Νόσου Αλτσχάιμερ, αγγειακής άνοιας, άνοιας Lewy και μετωποκροταφικής άνοιας;

Όλοι οι τύποι άνοιας προκαλούνται από κάποιου είδους βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, σύγχυση και δυσκολία στη γλώσσα και την επικοινωνία. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος με άνοια εξαρτώνται από τα μέρη του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη και από τη συγκεκριμένη πάθηση που την προκαλεί.

  • Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αναγνωριστεί από τη συσσώρευση ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οι οποίες σχηματίζουν πλάκες ή “συμφύσεις”. Αυτές διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα κύτταρα και να χάνεται ο εγκεφαλικός ιστός.

Ταυτόχρονα, τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν έλλειψη ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που βοηθούν στη μετάδοση μηνυμάτων. Η νόσος είναι προοδευτική, οπότε τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

  • Αγγειακή άνοια

Η αγγειακή άνοια παρουσιάζεται όταν μειωθεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής υφίσταται πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, καθένα από τα οποία μπορεί να επηρεάσει ένα τόσο μικρό τμήμα του εγκεφάλου ώστε να μην προκαλεί αναγνωρίσιμα συμπτώματα.

Ένα μεγάλο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει επίπτωση στη γνωστική λειτουργία. Χωρίς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το αίμα, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και θα πεθάνουν. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα με τη νόηση.

  • Άνοια σωμάτων Lewy

Η άνοια του σώματος Lewy (LBD) προκαλείται από μικροσκοπικές εναποθέσεις πρωτεϊνών που εναποτίθενται στον εγκέφαλο. Τα “σωμάτια Lewy” πήραν το όνομά τους από τον Γερμανό γιατρό που τα εντόπισε πρώτος. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις πρωτεΐνες, αλλά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα σημαντικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Τα σωμάτια Lewy εμπλέκονται επίσης στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Μια σάρωση εγκεφάλου μπορεί να δείξει τις μικροσκοπικές εναποθέσεις, αλλά μπορεί να χρειαστούν πιο λεπτομερείς σαρώσεις για να ερμηνευθούν σωστά. Τα σωμάτια Lewy στη βάση του εγκεφάλου συνδέονται στενά με την κίνηση, ενώ οι εναποθέσεις στα εξωτερικά άκρα του εγκεφάλου επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία (μνήμη και αντίληψη).

Τα σωμάτια Lewy προσβάλλουν  συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Παρόλο που μόνο το 4% των ατόμων με άνοια διαγιγνώσκεται με σωμάτια Lewy, εκτιμάται ότι συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως νόσος Αλτσχάιμερ ή αγγειακή άνοια και ότι το 10-15% των ατόμων μπορεί στην πραγματικότητα να πάσχουν από αυτήν.

Τα σωμάτια Lewy έχουν ορισμένα από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Αλλά άλλα συμπτώματα είναι μοναδικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλη διακύμανση των νοητικών ικανοτήτων μέσα σε μια μέρα ή ακόμη και ώρες, προβλήματα με την κίνηση και ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με σωμάτια Lewy μπορεί να έχει αλλαγές στη νοητική του ικανότητα και με την κίνηση ταυτόχρονα.

Τα άτομα με νόσο Πάρκινσον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια (άνοια από τη νόσο Πάρκινσον) καθώς η κατάστασή τους εξελίσσεται, ιδίως εάν έχουν αναπτύξει τη νόσο Πάρκινσον αργά στη ζωή τους ή την έχουν για πολλά χρόνια.

  • Μετωποκροταφική άνοια

Η μετωποκροταφική άνοια (FTD) τείνει να προσβάλλει νεότερα άτομα ηλικίας 45-65 ετών. Εμφανίζεται όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα στην πρόσθια ή την κροταφική περιοχή του εγκεφάλου πεθαίνουν. Τα συμπτώματα είναι αλλαγές στην προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και την επικοινωνία. Αυτός ο τύπος άνοιας μπορεί να προσβάλει άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών ή άνω των 65 ετών, αλλά σε σύγκριση με τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας σε νεότερα άτομα.

Πώς διαγιγνώσκεται η άνοια;

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό τεστ για την άνοια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα υποβληθούν σε μια σειρά εξετάσεων, συχνά αρχικά με τον παθολόγο τους, όπου θα ληφθεί υπόψη και η γενική τους υγεία.

Αρχικά, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια συζήτηση σχετικά με τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης ή η σύγχυση, και ο γενικός γιατρός μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος και ένα απλό τεστ μνήμης. Το επόμενο στάδιο μπορεί να είναι η παραπομπή στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας όπου μπορούν να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις μνήμης. Μπορεί να γίνει σάρωση εγκεφάλου, όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να δείξουν ιστορικό μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων, την παρουσία σωμάτων Lewy, των δεσμών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ή αγγειακή φθορά στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Η διάγνωση τίθεται από νευρολόγο ή παρόμοιο ειδικό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για κανέναν τύπο άνοιας και οι περισσότερες εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια ή μέτρια, δεν  προσφέρεται καμία θεραπεία, εκτός από συμβουλές για τον τρόπο ζωής που μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο. Μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης, τα οποία δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα της χημικής ουσίας ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο, έχουν άδεια για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ (συμπεριλαμβανομένης της ήπιας ή μέτριας νόσου). Μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα που επηρεάζουν τη σκέψη και τη μνήμη σε περίπου μισά άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα όταν αυτά είναι πιο σοβαρά, όπως η διέγερση, οι ψευδαισθήσεις ή η χαμηλή διάθεση, αλλά δεν σταματούν την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, ένα φάρμακο που ονομάζεται τραζοδόνη, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την κατάθλιψη, είναι πολλά υποσχόμενο σε πρόσφατες έρευνες για τη θεραπεία της νόσου. Αλλά χρειάζονται αρχικά πολύ περισσότερες μελέτες, καθώς τέτοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο της άνοιας καθώς και να την προλάβουν. Το Alzheimer’s Society προτείνει ότι η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλουν στην πρόληψη και μειώνουν την πρόοδο της άνοιας, οπότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε! Το να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση διαβάζοντας, γράφοντας ή μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον.