Ορθοπαιδικά

Ποιοι είναι οι τύποι των κηδεμόνων σκολίωσης;

Στην αγορά διατίθενται σήμερα διάφοροι νάρθηκες για τη θεραπεία της σκολίωσης. Αυτά τα στηρίγματα μπορούν να ποικίλλουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκείται πίεση στη σπονδυλική στήλη και τα πλευρά για να αποτραπεί η εξέλιξη της σκολίωσης. Ορισμένοι νάρθηκες απαιτούν πλήρη χρήση, η οποία συνήθως είναι μεταξύ 16 και 23 ωρών την ημέρα, ενώ άλλοι φοριούνται μόνο περίπου 8 έως 10 ώρες τη νύχτα κατά τον ύπνο.

Ποιοι είναι οι «ολοήμεροι» κηδεμόνες;

  1. Κηδεμόνας Boston

Ο πιο συχνά συνταγογραφούμενος κηδεμόνας για τη σκολίωση σήμερα είναι ο Boston. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το Boston ως ένα είδος θωρακικής-οσφυϊκής-κοιλιακής ορθοστάσεως (TLSO). Υπάρχουν και άλλοι τύποι μοντέλων στηρίγματος Boston, όπως ένα CTLSO (TLSO με επέκταση του λαιμού) για υψηλή θωρακική καμπύλη, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένοι.Ένα στηρίγμα Boston κατασκευάζεται συνήθως από μία από τις διάφορες επιλογές προκατασκευασμένων καλουπιών. Αφού το άτομο που κατασκευάζει το στήριγμα επιλέξει το καλούπι που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος και τον τύπο καμπύλης του ασθενούς, προστίθενται στρατηγικά στο στήριγμα διορθωτικά μαξιλαράκια και γραμμές (αποκοπές) ακολουθώντας ένα σχέδιο ειδικά για την καμπύλη σκολίωσης του ασθενούς. Το στήριγμα Boston λειτουργεί εφαρμόζοντας διορθωτική πίεση στην κυρτή (εξωτερική) πλευρά της καμπύλης και κόβοντας αντίστοιχες περιοχές ανακούφισης στην κοίλη (εσωτερική) πλευρά της καμπύλης, ώστε η σπονδυλική στήλη να μπορεί να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Το στήριγμα ανοίγει στην πλάτη, οπότε ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για να το φορέσει και να το βγάλει.

  1. Κηδεμόνας Wilmington

Ένα άλλο κοινό TLSO είναι ο κηδεμόνας Wilmington. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Boston, ο Wilmington προσαρμόζεται κατά παραγγελία με βάση ένα εκμαγείο που λαμβάνεται από τον ασθενή, ενώ είναι ξαπλωμένος και κοιτάζει προς τα πάνω. Μετά την κατασκευή του εκμαγείου, προστίθενται διορθωτικές δυνάμεις ειδικές για την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς πριν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του στηρίγματος. Αυτός ο κηδεμόνας τοποθετείται στο σώμα παρόμοια με ένα στενό σακάκι και είναι γνωστός ως TLSO πλήρους επαφής λόγω της έλλειψης κενών ή ανοιχτών σημείων.

  1. Κηδεμόνας Milwaukee

Ο κηδεμόνας Milwaukee, ο οποίος είναι ο αρχικός αυχενικο-θωρακικο-οσφυοϊερός κηδεμόνας (CTLSO) που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1940, είναι ένας παλαιότερος και πιο ογκώδης κηδεμόνας. Λόγω της αποτελεσματικότητας και της σχετικής ευκολίας των σημερινών πιο σύγχρονων στηριγμάτων, το στήριγμα Milwaukee χρησιμοποιείται πλέον σπάνια. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμη μερικές φορές για καμπύλες ψηλότερα στη θωρακική ή αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Θεωρητικά, τόσο ο Wilmington όσο και ο Boston είναι αποτελεσματικές επιλογές ολοήμερης υποστήριξης για καμπύλες σκολίωσης στον Θ8 (μέση της πλάτης ή κάτω μέρος της ωμοπλάτης) ή χαμηλότερα. Μερικές φορές μια κλινική έχει εμπειρία με το Boston ή το Wilmington, αλλά όχι και με τα δύο, και αυτό μπορεί να καθορίσει ποιο θα συνταγογραφηθεί.


Ποιοι είναι οι νυχτερινοί κηδεμόνες;

Οι δύο πιο συνηθισμένοι κηδεμόνες στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν:

  1. Κηδεμόνας Charleston Bending

Ο πιο συχνά συνταγογραφούμενος νυχτερινός κηδεμόνας είναι ο Charleston. Προσαρμόζεται κατά παραγγελία με βάση ένα εκμαγείο που λαμβάνεται από τον κορμό του ασθενούς. Μετά τη δημιουργία του εκμαγείου, προστίθενται διορθωτικές δυνάμεις στο στήριγμα με βάση τις ενδείξεις από την ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Ο κηδεμόνας σκολίωσης Charleston προορίζεται για να φοριέται ξαπλωμένος, όχι ενώ είναι όρθιος και κινείται. Ως εκ τούτου, ο κηδεμόνας είναι σε θέση να εφαρμόζει ισχυρότερες δυνάμεις και δεν περιορίζεται από την άποψη ότι το κεφάλι πρέπει να παραμένει πάνω από τη λεκάνη. Εκτός από την εφαρμογή πλευρικών δυνάμεων για να ωθήσει την καμπύλη πιο κοντά στη μέση γραμμή της πλάτης, ο κηδεμόνας Charleston ασκεί επίσης πίεση για να κάμψει και να συγκρατήσει τη σπονδυλική στήλη σε υπερδιόρθωση. Ενώ θα ήταν μη ρεαλιστικό για κάποιον να είναι τόσο πολύ πιεσμένος προς το πλάι ενώ προσπαθεί να βγάλει τη μέρα του, αυτή η ακραία θέση μπορεί να κρατηθεί σχετικά εύκολα τη νύχτα ενώ ξαπλώνει και κοιμάται.

  1. Κηδεμόνας Providence

Παρόμοια με τον νάρθηκα Charleston, ο νάρθηκας Providence εφαρμόζει μια υπερδιορθωτική δύναμη στη σπονδυλική στήλη που είναι εφικτή μόνο όταν ξαπλώνετε και κοιμάστε τη νύχτα. Ωστόσο, αντί να ωθήση την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης προς την αντίθετη κατεύθυνση όπως ο Charleston, ο Providence ανυψώνει ελαφρώς τον έναν ώμο και εφαρμόζει άμεσα πλευρικές και περιστροφικές δυνάμεις στην καμπύλη (ή και στις δύο καμπύλες αν πρόκειται για διπλή καμπύλη). Ο νάρθηκας Providence είναι ικανός να ωθήσει την καμπύλη προς τη μέση γραμμή ή και πέραν αυτής σε ορισμένες περιπτώσεις. Ορισμένες φορές οι γιατροί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία είτε με τον κηδεμόνα σκολίωσης Charleston είτε με τον Providence και έχουν προσωπική προτίμηση στη συνταγογράφηση του ενός ή του άλλου.

Πώς να επιλέξετε ανάμεσα σε ολοήμερο και νυχτερινό κηδεμόνα;

Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι τόσο η ολική όσο και η νυχτερινή στήριξη είναι αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για τη σκολίωση, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει στο ποια από τις δύο είναι καλύτερη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα άτομο σε κηδεμόνα, τόσο πιο πιθανό είναι να σταματήσει η εξέλιξη της καμπύλης σκολίωσης. Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο νυχτερινός στηρικτικός μηχανισμός μπορεί να είναι καλύτερος, επειδή οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να τηρήσουν το απλούστερο πρωτόκολλο. Σε γενικές γραμμές, οι σημερινοί γιατροί τείνουν να προτιμούν τους νάρθηκες για καμπύλες που είναι τουλάχιστον 35 μοίρες ή για διπλές καμπύλες. Για τις απλές καμπύλες που είναι μικρότερες από 35 μοίρες, η νυχτερινή στήριξη θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, ειδικά εάν ο ασθενής εκφράζει την προτίμησή του γι’ αυτήν.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved