Ψυχική υγεία

Ποιοι παράγοντες μπορούν να κάνουν έναν εθισμένο σε απεξάρτηση να υποτροπιάσει;

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους στρεσογόνους παράγοντες και τα ερεθίσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε υποτροπή έναν εξαρτημένο που βρίσκεται σε ανάρρωση. Ωστόσο, μερικές φορές τα βαθύτερα αίτια των υποτροπών είναι επίσης μέρος του τρόπου με τον οποίο ο εξαρτημένος βλέπει τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικά ζητήματα όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ικανοποίηση των ανθρώπων, η αναζήτηση έγκρισης και η ανάγκη για αποδοχή.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της αναζήτησης αποδοχής και της συμπεριφοράς που ικανοποιεί τους ανθρώπους, μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση είναι ένα κρίσιμο μέρος της πρόληψης των υποτροπών κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από τον εθισμό.

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σε μια μελέτη που ολοκληρώθηκε από τον Hamid Reza Alavi, 283 άτομα με ιστορικό εθισμού, κλοπής και πορνείας που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή συγκρίθηκαν με ένα δείγμα 100 ατόμων στην κοινότητα χωρίς αυτό το ιστορικό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση ήταν βασικός δείκτης του συνδυασμού εθισμού, κλοπής και πορνείας. Όσο χαμηλότερα αξιολογούσε το άτομο το επίπεδο αυτοεκτίμησής του, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εθιστικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, άλλοι παράγοντες, όπως η απώλεια της εργασίας, η απόσταση από την οικογένεια και η έλλειψη υποστήριξης κατά τη διάρκεια του εθισμού, συνέβαλαν επίσης στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα άτομα με ιστορικό εθισμού έχουν συνήθως βιώσει την απομόνωση, την απώλεια της οικογένειας και των φιλικών σχέσεων, καθώς και την πιθανότητα απώλειας της εργασίας. Οι εξαρτημένοι μπορεί να έχουν εμπλακεί σε άλλες αρνητικές ή παράνομες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του εθισμού τους. Αυτό μειώνει περαιτέρω την αυτοεκτίμησή τους και πυροδοτεί τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Η μη αντιμετώπιση της χαμηλής αυτοεκτίμησης δημιουργεί ένα τρωτό σημείο που μπορεί να προκαλέσει υποτροπή.

  • Συμπεριφορές που ικανοποιούν τους ανθρώπους και αναζητούν έγκριση

Ενώ η ικανοποίηση των ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει στο να μπει ένας εξαρτημένος σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορεί επίσης να αποτελέσει πιθανό πρόβλημα παλινδρόμησης. Οι απεξαρτημένοι χρήστες που εστιάζουν στην ικανοποίηση των άλλων δεν μιλούν για τις ανησυχίες ή τα συναισθήματά τους. Μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να συμφωνούν με τους άλλους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι εμπλέκονται σε εθιστικές συμπεριφορές.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, το να μάθετε πώς να λέτε “όχι” σε πιθανά ζητήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής είναι απαραίτητο. Το “όχι” μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό της επαφής με άτομα που εξακολουθούν να είναι εθισμένα ή κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Οι συμπεριφορές που αναζητούν την έγκριση είναι παρόμοιες στη φύση με τις ενέργειες που ικανοποιούν τους ανθρώπους. Σε αυτές τις καταστάσεις, ο εξαρτημένος αναζητά εξωτερικές πηγές έγκρισης. Όταν αυτά τα άτομα είναι αντιπαραγωγικά για την ανάρρωση και τη νηφαλιότητα, μπορεί να γίνει πρόκληση για τον εθισμένο να αποφύγει την παγίδα να κάνει ξανά χρήση για να λάβει έγκριση ή να ενταχθεί στην ομάδα.

  • Η ανάγκη για αποδοχή

Η εγκυρότητα, όπως και η έγκριση, πρέπει να είναι εσωτερική και να μην βασίζεται στις σκέψεις και τα λόγια άλλων ανθρώπων. Όταν οι εξαρτημένοι επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς τους βλέπουν οι άλλοι, δεν επικεντρώνονται στις εσωτερικές αλλαγές που απαιτούνται για μια ζωή νηφαλιότητας.

Τα άτομα με προβλήματα αποδοχής είναι ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές, ιδιαίτερα από τους συντρόφους. Όταν οι σύντροφοι παρακρατούν την εγκυρότητα, αυτό δημιουργεί άγχος και αγωνία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και τα δύο εναύσματα για υποτροπή.

Η στενή συνεργασία με έναν σύμβουλο εθισμού ή θεραπευτή για τον εντοπισμό πιθανών προκλήσεων ή σκανδάλων υποτροπής κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας. Η εκμάθηση του εαυτού σας βοηθά στην προετοιμασία για αυτές τις προκλήσεις, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής τώρα και στο μέλλον.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Addiction? https://www.psychologytoday.com/intl/basics/addiction

Berry, J. (2017, October 31). What's to know about codependent relationships? https://www.medicalnewstoday.com/articles/319873

Darlene Lancer, J. M. (2018, October 8). Symptoms of Codependency https://psychcentral.com/lib/symptoms-of-codependency/

Hamid Reza Alvai, P. (2011). The Role of Self-esteem in Tendency towards Drugs, Theft and Prostitution. Addiction & Health, 119-124. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905528/

Marisa Crane, B. (2019, November 25). What Are The Traits Of An Addictive Personality? https://americanaddictioncenters.org/the-addiction-cycle/traits-of-an-addictive-personality