Ωτορινολαρυγγολογικά

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το κερί απ’ τα αυτιά σας;

Ποια είναι τα συμπτώματα του περίσσιου κεριού από το αυτί σας;

Πολλοί άνθρωποι θα έχουν περίσσεια κεριού στο αυτί κάποια στιγμή. Το κερί του αυτιού είναι μια φυσική ουσία που προστατεύει τους ακουστικούς πόρους παγιδεύοντας τη βρωμιά και κανονικά φεύγει μόνο του από το αυτί. Ωστόσο, μερικές φορές το υπερβολικό κερί του αυτιού παγιδεύεται, προκαλώντας βούλωμα των αυτιών.

Όταν εμφανιστεί το βούλωμα του αυτιού λόγω του κεριού, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα και μερικές φορές οδηγεί σε πιο σοβαρές επιπλοκές για την υγεία. Ένα από τα κύρια συμπτώματα του βουλώματος του αυτιού είναι η απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ενώ υπάρχουν επιλογές θεραπείας στο σπίτι για την περιττή ποσότητα κεριού στο αυτί, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα που σας προκαλεί βούλωμα του αυτιού σας:

Ο γενικός γιατρός σας θα μπορέσει να εξετάσει τα αυτιά σας και να επιβεβαιώσει εάν η περίσσεια κεριού στο αυτί είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας. Είναι πιθανόν αυτά τα σημάδια να είναι ενδεικτικά άλλης ιατρικής πάθησης και η αυτοθεραπεία στο σπίτι χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να χάσετε την σωστή διάγνωση.


Ποιες είναι οι θεραπείες αφαίρεσης του κεριού των αυτιών;

Ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να είναι σε θέση να σας προσφέρει μια υπηρεσία αφαίρεσης του κεριού από το αυτί σας, εάν η συσσώρευση κεριού στο αυτί σας προκαλεί απώλεια ακοής, όπως συνιστάται στις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE) το 2017.

Το NICE συμβουλεύει τους επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν είτε τη μέθοδο άρδευσης του αυτιού είτε τη μέθοδο μικροαναρρόφησης. Αυτές οι μέθοδοι έχουν αντικαταστήσει μια παλαιότερη τεχνική γνωστή ως χειροκίνητη σύριγγα του αυτιού. Σύμφωνα με το NICE, η σύριγγα του αυτιού είναι δυνητικά επιβλαβής και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Τι είναι η άρδευση του αυτιού;

Μπορεί να υπάρξει κάποια σύγχυση μεταξύ αυτής της παλαιότερης μεθόδου της σύριγγας αυτιών και της άρδευσης αυτιών – το όνομα της πρώτης χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη δεύτερη. Ωστόσο, οι διαφορές αυτών των μεθόδων έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια.

Η νεότερη μέθοδος άρδευσης περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα που αντλεί μια ροή νερού χαμηλής πίεσης μέσα στο αυτί, η οποία ξεπλένει το κερί του αυτιού. Η ηλεκτρονική άρδευση επιτρέπει καλύτερο έλεγχο από τη χειροκίνητη σύριγγα, καθιστώντας την πιο ασφαλή.

Τι είναι η μικροαναρρόφηση;

Η μικροαναρρόφηση είναι μια μέθοδος ξηρής αφαίρεσης του κεριού από το αυτί που χρησιμοποιεί ήπια αναρρόφηση για να τραβήξει το κερί από το αυτί. Παρόλο που υπάρχουν σχετικά χαμηλοί κίνδυνοι τόσο με την άρδευση όσο και με τη μικροαναρρόφηση, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η μικροαναρρόφηση είναι μια ελαφρώς ασφαλέστερη τεχνική. Συγκεκριμένες ομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών από την άρδευση (αν και για τους περισσότερους ανθρώπους εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής θεραπεία).

Ποιες είναι οι παρενέργειες της μικροαναρρόφησης και της άρδευσης του αυτιού;

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές παρενέργειες τόσο της μικροαναρρόφησης όσο και της άρδευσης.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Βλάβη στον ακουστικό πόρο και το τύμπανο, συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης
  • Λοίμωξη του ακουστικού πόρου και του τυμπάνου (εξωτερική ωτίτιδα και μέση ωτίτιδα)
  • Προσωρινή απώλεια ακοής (ή μόνιμη απώλεια σε σπάνιες περιπτώσεις)
  • Εμβοές (βουητό στο αυτί)

Είναι η μικροαναρρόφηση ασφαλέστερη από την άρδευση του αυτιού;

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι μικροί και για τις δύο θεραπείες, αλλά η μικροαναρρόφηση ενέχει μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με την άρδευση του αυτιού. Ορισμένοι γιατροί σταμάτησαν να προσφέρουν την άρδευση του αυτιού επειδή περισσότεροι άνθρωποι δήλωναν συμπτώματα απώλειας ακοής μετά τη θεραπεία.

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα ασφαλείας της μικροαναρρόφησης σε σύγκριση με την άρδευση του αυτιού. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν μικροσκόπιο για να βλέπουν το κερί του αυτιού, τον ακουστικό πόρο και το τύμπανο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν πάντα να βλέπουν τι κάνουν
  • Είναι ασφαλές να υποβληθείτε σε μικροαναρρόφηση εάν έχετε λοίμωξη του αυτιού ή διάτρητο τύμπανο, επειδή η διαδικασία γίνεται χωρίς νερό
  • Υπάρχει ελάχιστη επαφή με το δέρμα του ακουστικού πόρου και του τυμπάνου, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης
  • Ο σωλήνας μέσω του οποίου αφαιρείται το κερί του αυτιού διατίθεται σε διάφορα μεγέθη, καθιστώντας τη μέθοδο ευκολότερη για στενούς ακουστικούς πόρους

Για ποιον μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλής η άρδευση του αυτιού;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η άρδευση του αυτιού είναι ασφαλής και αποτελεσματική για πολλούς ανθρώπους, με τα οφέλη της θεραπείας να υπερτερούν της μικρής πιθανότητας παρενεργειών. Αντίθετα, δίνεται προσοχή σε ορισμένες ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι μεταξύ των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, των ατόμων με διαβήτη και του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Η καθοδήγηση του NICE συνιστά επίσης την απομάκρυνση του κεριού από το αυτί με άρδευση για άτομα που έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Τρέχουσες παθήσεις του αυτιού (συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης του τυμπάνου, της λοίμωξης του αυτιού και της δερματίτιδας του αυτιού)
  • Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στο αυτί, διάτρησης του αυτιού, λοιμώξεων του μέσου αυτιού ή προηγούμενων προβλημάτων με την άρδευση του αυτιού
  • Μια ροδέλα που βρίσκεται επί του παρόντος στη θέση της. Οι ροδέλες είναι μικροί πλαστικοί σωλήνες που τοποθετούνται στα τύμπανα σε μια επέμβαση
  • Έκκριση βλέννας από το αυτί τους τελευταίους 12 μήνες
  • Σχιστίες Υπερώας, είτε έχει επιδιορθωθεί είτε όχι
  • Ακρόαση μόνο στο ένα αυτί, εάν αυτό είναι το αυτί που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία
  • Αδυναμία συνεργασίας ή μη κίνησης (συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες)

Ποιες από τις σπιτικές θεραπείες αφαίρεσης του κεριού των αυτιών είναι ασφαλείς και ποιες όχι;

Αν και συνιστάται να συμβουλευτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής ή κάποιο από τα συμπτώματα βουλωμένων αυτιών, υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για την αφαίρεση του κεριού των αυτιών στο σπίτι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν πλέον ενάντια σε ορισμένες από τις παλαιότερες μεθόδους και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες θεωρούνται επικίνδυνες.

  1. Σταγόνες για την απομάκρυνση του κεριού των αυτιών

Οι σταγόνες αυτιού είναι μια ασφαλής μέθοδος αφαίρεσης του κεριού των αυτιών και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική εάν η συσσώρευση κεριού στο αυτί δεν είναι πολύ μεγάλη και συμπαγής. Οι φαρμακοποιοί θα είναι σε θέση να σας συστήσουν τις ωτοσταγόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Λειτουργούν διαλύοντας το κερί του αυτιού, το οποίο τελικά θα πρέπει να φύγει από μόνο του από το αυτί μόλις χαλαρώσει. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες και να συμβουλεύεστε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας εάν η θεραπεία δεν έχει αποδώσει μετά το συνιστώμενο χρονικό διάστημα.

  1. Κώνος καθαρισμού για την αφαίρεση του κεριού των αυτιών

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός κώνου κεριού με μυτερή άκρη μέσα στο αυτί και η τοποθέτηση φωτιάς της άλλης άκρης, για να λιώσει και να βγάλει το κερί του αυτιού. Εκτός από τον κίνδυνο να φράξει το κερί, οι κώνοι αυτιών δεν είναι ασφαλείς επειδή το κερί μπορεί να στάξει και να κάψει το δέρμα σας. Υπήρξαν επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου το καυτό κερί προσκολλήθηκε στο τύμπανο του αυτιού και προκάλεσε μόνιμη βλάβη.

  1. Η χρήση μπατονέτων για τον καθαρισμό των αυτιών σας

Η εισαγωγή μικρών αντικειμένων μέσα στο αυτί σας για να αφαιρέσετε το κερί από το αυτί σας, συμπεριλαμβανομένων των μπατονέτων ή των δακτύλων σας, είναι πολύ επικίνδυνη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσετε ζημιά στο αυτί σας και να τρυπήσετε το τύμπανό σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μόνιμο τραύμα. Εκτός από επικίνδυνη, η μέθοδος αυτή είναι επίσης εξαιρετικά αναποτελεσματική, καθώς συνήθως σπρώχνει το κερί του αυτιού πιο μέσα και επιδεινώνει το πρόβλημα.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Treatment of impacted ear wax: a case for increased community-based microsuction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7330231/

Hearing loss in adults: assessment and management NICE guideline https://www.nice.org.uk/guidance/NG98

Remove earwax if a build-up is causing hearing loss problems, NICE tells primary care https://www.nice.org.uk/news/article/remove-earwax-if-a-build-up-is-causing-hearing-loss-problems-nice-tells-primary-care

Impacted cerumen: composition, production, epidemiology and management https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15256605/

The Ins and Outs of Safe Earwax Removal https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2020/safe-earwax-removal.html