Υγεία στόματος

Ποιος είναι ο λόγος που τα ούλα σας αιμορραγούν;

Για ποιο λόγο ματώνουν τα ούλα;

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την αιμορραγία των ούλων– είναι πιο εμφανής όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν και η αιμορραγία των ούλων είναι εξαιρετικά συχνή, δεν είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε.

Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι φυσιολογική. Είναι το πρώτο σημάδι της νόσου των ούλων. Μπορεί επίσης περιστασιακά να είναι σημάδι πιο σοβαρής ασθένειας, όπως η λευχαιμία ή η έλλειψη βιταμίνης C.

Πώς προκύπτει η αιμορραγία των ούλων ;

Τα βακτήρια από την πλάκα απελευθερώνουν τοξίνες που βλάπτουν τον ιστό των ούλων, προκαλώντας φλεγμονή και στη συνέχεια αιμορραγία.

Στο αρχικό της στάδιο, η ήπια ασθένεια των ούλων, γνωστή ως ουλίτιδα, είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί. Αλλά ένα μεταγενέστερο στάδιο που ονομάζεται περιοδοντίτιδα είναι πιο σοβαρό.

Το οστό καταστρέφεται και, με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια χαλαρώνουν και γίνονται επώδυνα.

Η νόσος των ούλων, και όχι η τερηδόνα, είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών.

Ποιος είναι πιο πιθανό να πάθει νόσο των ούλων;

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις νόσους των ούλων λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η αυξημένη ροή αίματος στα ούλα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στην πλάκα. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα ούλα. Η απώλεια οιστρογόνων που προκαλείται από την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού στη γνάθο.

Όποιος έχει ξηροστομία με μειωμένη ροή σάλιου μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο, επειδή το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό των ούλων. Ορισμένα φάρμακα για άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία. Όποιος δεν έχει καλή στοματική υγιεινή ή έχει μια κακή διατροφή με πολλή ζάχαρη κινδυνεύει από ασθένειες των ούλων.

Η νόσος των ούλων συνδέεται με άλλες ασθένειες;

Μπορεί να νομίζετε ότι η αιμορραγία των ούλων είναι μια ενόχληση, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο σοβαρή.

Οι παθήσεις των ούλων συνδέονται πλέον με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2, της πρόωρης γέννησης και της στυτικής δυσλειτουργίας. Η έρευνα σχετικά με αυτό είναι σχετικά νέα, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη συσχέτιση. Γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια που σχετίζονται με τις παθήσεις των ούλων εμπλέκονται στο σχηματισμό αρτηριοσκλήρυνσης  και βρίσκονται στους καρδιακούς ιστούς των ατόμων με καρδιακές παθήσεις.

Αυτό το χαμηλό επίπεδο φλεγμονής που προκαλούν τα βακτήρια από την πλάκα συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Η βακτηριακή νόσος είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να προκληθεί από την ανάπτυξη της νόσου. Η νόσος των ούλων σημαίνει ότι μπορεί να έχετε μια περιοχή φλεγμονής στο στόμα σας στο μέγεθος της παλάμης του χεριού σας, οπότε είναι εύκολο να καταλάβετε πώς τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν γρήγορα στον οργανισμό με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με νόσο των ούλων έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και είτε έχουν, είτε κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2.

Επειδή η νόσος των ούλων σπάνια προκαλεί πόνο μέχρι να είναι πιο προχωρημένη, είναι εύκολο να την αγνοήσουμε και να μην γνωρίζουμε πώς μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές του σώματος.

Πώς μπορεί να γίνει προληφθεί η νόσος των ούλων;

Η νόσος των ούλων μπορεί να προληφθεί και να αντιστραφεί με καλή στοματική υγιεινή, αν και δεν μπορείτε να αντιστρέψετε την απώλεια οστών ή την απώλεια δοντιών όταν είναι σε προχωρημένη κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα ούλα υγιή είναι να καθαρίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – το πρωί και πριν από τον ύπνο.

Η σωστή οδοντόβουρτσα βοηθάει. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε μέχρι τη γραμμή των ούλων, ακόμη και αν τα ούλα σας έχουν ήδη φλεγμονή και αιμορραγία.

Αν κάποια περιοχή του στόματός σας αιμορραγεί πρέπει να εστιάσετε περισσότερο σε αυτήν για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να σταματούν όταν δουν την αιμορραγία, αλλά αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνετε.

Καθαρίστε και ανάμεσα στα δόντια σας, είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια. Έτσι θα καθαρίσετε το 40% της επιφάνειας του δοντιού που δεν γίνεται αντιληπτό με τη χρήση μόνο της οδοντόβουρτσας.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα ή ένα αντιβακτηριδιακό τζελ στις πονεμένες περιοχές των ούλων. Αν υποφέρετε από ξηροστομία, ίσως λόγω των φαρμάκων που παίρνετε, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερο σάλιο και να βοηθήσουν στον καθαρισμό του στόματός σας.

Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, ιδιαίτερα των γλυκών τροφών και ποτών μεταξύ των γευμάτων, θα βοηθήσει στη μείωση της πλάκας και των βακτηρίων. Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη C θα βοηθήσει επίσης στην υγεία των ούλων.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο οδοντίατρός σας με την νόσο των ούλων;

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι επίσης σημαντικός. Το πόσο συχνά πρέπει να βλέπετε τον οδοντίατρό σας ποικίλλει.

Αν έχετε καλή στοματική υγιεινή, μπορεί να χρειάζεται να σας βλέπει μόνο κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αν όμως είστε επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων, μπορεί να χρειάζεται να βλέπετε τον οδοντίατρο κάθε 3-6 μήνες.

Ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τη σκληρή πλάκα που έχει συσσωρευτεί και η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα. Εάν αυτή δεν αφαιρεθεί, τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και τα ούλα σας θα φλεγμαίνουν. Αν και όλες οι παθήσεις των ούλων μπορούν να αντιμετωπιστούν, το στάδιο της περιοδοντίτιδας μπορεί να απαιτεί πιο ριζική θεραπεία, συνήθως με αντιβιοτικά από το στόμα ως μέρος της θεραπείας.

Η συμβουλή είναι, μην αγνοείτε την αιμορραγία των ούλων σας, διότι όσο πιο γρήγορα λάβετε μέτρα για τη διαχείρισή της, τόσο λιγότερη θεραπεία θα χρειαστείτε και τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος εμφάνισης άλλων ασθενειών.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Bleeding gums https://medlineplus.gov/ency/article/003062.htm

Bleeding Gums and Your Health https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

What You Need to Know About Bleeding Gums https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

Association of periodontal pathogenesis and cardiovascular diseases: a literature review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25279394/

How to stop gums from bleeding https://www.medicalnewstoday.com/articles/324613

7 Causes of Bleeding Gums https://www.goldenstatedentistry.com/blog/7-causes-of-bleeding-gums