Διατροφή

Ποιος είναι ο ρόλος των φυτικών ινών στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής;

Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τελευταία όλο και περισσότερο την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Η υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών από τους ανθρώπους οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηριακών στελεχών με ανθεκτικότητα προς αυτά, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις και ασθένειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης υποστηρίζουν πως η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μικροβιακής αντοχής στα βακτήρια του εντέρου και επομένως αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Τι είναι οι φυτικές ίνες και ποια είναι η σημασία τους για τον οργανισμό;

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα, που συναντάται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, και δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών που λαμβάνονται μέσω της διατροφής και είναι οι εξής:

  • Διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν ένα πήκτωμα, το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη
  • Αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες δεν διαλύονται στο νερό, αλλά βοηθούν στην ευκολότερη αποβολή των άχρηστων προϊόντων από το έντερο

Και τα δύο είδη φυτικών ινών παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της κένωσής του, μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και αύξησης της αίσθησης πληρότητας.

Τι είναι η μικροβιακή αντοχή;

Τα αντιμικροβιακά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα αντιβιοτικά αποτελούν ένα είδος αντιμικροβιακών φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Η μικροβιακή αντοχή αναφέρεται στην ανθεκτικότητα των βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιμικροβιακά φάρμακα, η οποία αναπτύσσεται ύστερα από υπερβολική χρήση των τελευταίων.

Τα τελευταία χρόνια η μικροβιακή αντοχή δεν αποτελεί μόνο σημαντικό πρόβλημα, αλλά έχει συνδεθεί και με μεγάλο ποσοστών θανάτων, καθώς οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Πώς συνδέεται η κατανάλωση φυτικών ινών με την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο mBio Journal εξέτασε τη σχέση μεταξύ της διατροφής των συμμετεχόντων της και των γονιδίων του μικροβιώματος του εντέρου αυτών. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά (ARGs).

Στη μελέτη συμμετείχαν 250 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-66 ετών, από τους οποίους συγκεντρώθηκαν δεδομένα όπως το είδος διατροφής, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος. Επιπλέον, δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων εξετάστηκαν με σκοπό την παρατήρηση της γενετικής σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα άτομα που τρέφονταν σε μεγάλο ποσοστό από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε ζωικές πρωτεΐνες, είχαν μικρότερο αριθμό γονιδίων μικροβιακής αντοχής στο μικροβίωμα του εντέρου τους και επομένως χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από ανθεκτικά βακτήρια.

Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε πως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αναφορές των συμμετεχόντων σχετικά με το είδος της διατροφής τους.

Επιπλέον, περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ρόλο των ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή θα ήταν χρήσιμη για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επίδρασης αυτών.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεσμάτων από περισσότερη έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής, μέσω μιας απλής αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can fiber help gut bacteria fight against antibiotic resistance? https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-fiber-help-gut-bacteria-fight-against-antibiotic-resistance

The impact of dietary fiber and probiotics in infectious diseases https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31846741/

Role of the normal gut microbiota https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528021/