Πρόληψη και θεραπεία

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί ο υπερβολικός φόρτος εργασίας;

Σίγουρα δεν σας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πολλή δουλειά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά το πόσο κακό θα μπορούσε να προκαλέσει ούτε που το φαντάζεστε.

Μια πρόσφατη μελέτη λοιπόν, που κυκλοφόρησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, αναφέρει ότι η υπερβολική εργασία οδήγησε στον θάνατο 745.000 ανθρώπους από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις το 2016, σημειώνοντας 29% αύξηση από το 2000.

Ως εκ τούτου το να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υπερβολική δουλειά μπορεί πράγματι να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε κυριολεκτικά να μεγαλώσει αυτό το πρόβλημα και να ταράξει τις ισορροπίες στον χώρο εργασίας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στράφηκαν προς την τηλεργασία, πράγμα που θόλωσε τα όρια ανάμεσα στην εργασία και το σπίτι, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εργάζονται περισσότερες ώρες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικό διευθυντή του ΠΟΥ,  πολλές εταιρίες αναγκάστηκαν να μειώσουν τους εργαζομένους τους, με αποτέλεσμα όσοι συνεχίζουν να εργάζονται, να δουλεύουν πολλές περισσότερες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος υπερβολικής εργασίες είναι υπαρκτός και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πώς θα διαπιστώσετε εάν εργάζεστε υπερβολικά;

Στην έκθεση του ο ΠΟΥ όρισε την υπερβολική εργασία ως περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι η εργασία για 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με την εργασία που περιορίζεται στις 35-49 ώρες την εβδομάδα.

Βλέποντας αυτόν τον ορισμό, ενδεχομένως να σκεφτείτε ότι εργάζεστε υπερβολικά. Αλλά ποια σημάδια καταδεικνύουν ότι η δουλειά σας αρχίζει να επηρεάζει την υγεία σας; Πάμε πιο κάτω να δούμε τι λέει η ψυχολόγος Marsha Brown, η οποία τονίζει ότι «η υπερβολική δουλειά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους μόνο σωματικά, αλλά έχει αντίκτυπο και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής τους».

 • Ψυχολογικός τομέας: Θολή κρίση, δυσκολία επίλυσης προβλημάτων, απροσεξία, συχνά λάθη, βραδύτερη απόδοση και ανοχή σε θέματα εργασίας.
 • Φυσική κατάσταση: Αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, ένταση, αίσθημα ναυτίας και άλλα στομαχικά συμπτώματα.
 • Συναισθηματικός τομέας: Άγχος, ανησυχία, αίσθημα φόβου, αδυναμία.
 • Διαπροσωπικός τομέας: Αποφυγή συναδέλφων με τους οποίους παλαιότερα υπήρχαν άριστες σχέσεις, συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο ή στο σπίτι για πράγματα μικρής αξίας.
 • Συμπεριφορικός τομέας: Αϋπνία, συχνότερα λάθη, υπερκατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικά, περισσότερο κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της εργασίας και το πόσο αγχωτική είναι. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανάλυση στην οποία συμμετείχαν νοσοκόμοι, διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 34% των νοσοκόμων παρουσίασε συναισθηματική εξάντληση. Δύο από τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν ο περισσότερος χρόνος εργασίας σε μονάδες covid-19 και ο αυξημένος φόρτος εργασίας συνολικά, σύμφωνα με το Journal of Advanced Nursing.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι τα αρνητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την υπερβολική εργασία είναι πιο εμφανή στους άνδρες. Το 72% των θανάτων που σχετίζονται με την υπερβολική εργασία, σύμφωνα με την μελέτη του ΠΟΥ, αφορούν άνδρες.

Πώς θα προστατεύσετε την υγεία σας αν εργάζεστε πολλές ώρες;

Ακόμη και αν γνωρίζετε ότι δουλεύετε υπερβολικά, ενδεχομένως να μην έχετε την ευχέρεια να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας. Έτσι, πρέπει να βρείτε τρόπους να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας:

 • Αφιερώστε χρόνο να φάτε μεσημεριανό
 • Τεντώστε το σώμα σας
 • Βάλτε όρια στην εργασία σας
 • Ξεκαθαρίστε το πόση δουλειά μπορείτε να αναλάβετε
 • Δουλέψτε βάσει προγράμματος
 • Μην φορτώνετε τον εαυτό σας με επιπλέον (ξαφνικές) εργασίες ή ραντεβού

Στο τέλος της δουλειάς σας:

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can Too Much Work Increase Your Risk of Death? What to Know https://www.healthline.com/health-news/can-too-much-work-increase-your-risk-of-death-what-to-know

Long working hours increasing deaths from heart disease and stroke: WHO, ILO https://www.who.int/news/item/17-05-2021-long-working-hours-increasing-deaths-from-heart-disease-and-stroke-who-ilo

Nurses' burnout and associated risk factors during the COVID-19 pandemic: A systematic review and meta-analysis https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.14839