Πρόληψη και θεραπεία

Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα νοικοκυριό και πως μπορείτε να προστατευτείτε;

Ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα νοικοκυριό και πως μπορείτε να προστατευτείτε;

Οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς στον οικείο τους χώρο. Το σπίτι μας είναι ο χώρος που χαλαρώνουμε, που είμαστε ο εαυτός μας και νιώθουμε άνετα και ασφαλείς μέσα σε αυτόν! Δείτε όμως μερικούς κινδύνους και πώς μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα την οικογένειά σας.

1. Δεν υπάρχουν ανιχνευτές καπνού στο σπίτι

Εάν στο σπίτι σας δεν υπάρχουν ανιχνευτές καπνού, τότε δεν θα ειδοποιηθείτε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τοποθετήστε ανιχνευτές καπνού σε όλους τους ορόφους του σπιτιού, μέσα σε κάθε δωμάτιο και ακριβώς έξω από τα υπνοδωμάτια. Οι ειδικοί συνιστούν να τους συνδέσετε μεταξύ τους έτσι όταν χτυπήσει κάποιος να ενεργοποιούνται όλοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς ο περισσότερος θόρυβος θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτός. Τονίζουμε ότι οι ανιχνευτές καπνού δεν έχουν σκοπό να σας υποδείξουν που βρίσκεται η φωτιά, αλλά η δουλειά τους είναι να σας ειδοποιήσουν ότι υπάρχει φωτιά και ότι πρέπει να βγείτε εκτός σπιτιού άμεσα. Ελέγξτε τους μία φορά το μήνα, αλλάξτε τις μπαταρίες τους κάθε 6 μήνες και αντικαταστήστε τους κάθε 10 χρόνια.

2. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν πυρκαγιά, κυρίως αυτές των 9 βολτ που τα σημεία σύνδεσης τους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Φωτιά μπορεί να προκαλέσουν και στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάτι μεταλλικό και ζεσταθούν. Για περισσότερη ασφάλεια φροντίστε να καλύπτετε με ηλεκτρική ταινία ή με ταινία αγωγών τα σημεία σύνδεσης τους. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μικρές μπαταρίες είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά, τα οποία μπορεί να τις καταπιούν. Σε μια τέτοια περίπτωση επισκεφτείτε αμέσως τα επείγοντα.

3. Στεγνωτήριο ρούχων

Τα στεγνωτήρια ρούχων προκαλούν 3.000 πυρκαγιές κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά. Η βασικότερη αιτία είναι η συσσώρευση σκουπιδιών στο φίλτρο τους, το οποίο πρέπει να καθαρίζεται πριν από κάθε χρήση. Επιπρόσθετα, ο σωλήνας εξαερισμού των στεγνωτηρίων πρέπει να καθαρίζεται μια φορά τον χρόνο και να αντικαθίσταται μετά από κάποια χρόνια χρήσης.

4. Τηλεοράσεις

Οι τηλεοράσεις αποτελούν πρόβλημα εάν υπάρχουν στο σπίτι μικρά παιδιά, διότι είναι βαριές και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω σε ένα παιδί εάν τις τοποθετήσετε σε έπιπλα που είναι ασταθή ή που έχουν συρτάρια, στα οποία μπορούν να πατήσουν τα παιδιά και να ανέβουν. Για να είστε ασφαλείς, τοποθετήστε τις πάνω σε ειδικά καρφιά στον τοίχο και ασφαλίστε τις με ειδικούς ιμάντες.

5. Φούρνος αερίου

Ένας φούρνος, ο οποίος δεν είναι σωστά συντηρημένος αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Επίσης, μπορεί να αφήσει θανατηφόρα ποσά μονοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σπίτι και για να αποφύγετε κάτι τέτοιο φροντίστε να αλλάζετε το φίλτρο του τακτικά και να κρατάτε την περιοχή του κλιβάνου καθαρή. Φροντίστε, επίσης, να καλείτε μια φορά τον χρόνο έναν τεχνικό για να τον ελέγχει εξονυχιστικά.

6. Δεν υπάρχει ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα

Οι φούρνοι αερίου δεν αποτελούν τη μόνη πηγή μονοξειδίου του άνθρακα σε ένα σπίτι. Στεγνωτήρια ρούχων, θερμοσίφωνες, τζάκια, σχάρες και ο εξοπλισμός του γκαζόν, είναι επίσης μερικές πηγές μονοξειδίου του άνθρακα. Στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, επισκεφτείτε αμέσως τα επείγοντα. Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα της εν λόγω δηλητηρίασης, μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα γρίπης. Για την δική σας ασφάλεια τοποθετήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας και φροντίστε να εξαερώνετε σωστά την οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί καύσιμο για να λειτουργήσει.

7. Ακαταστασία και σκόνη

Πολλές φορές αφήνουμε ακατάστατο το σπίτι και άλλες τόσες δεν καθαρίζουμε την σκόνη που μαζεύεται γιατί δεν προλαβαίνουμε. Αυτές οι δύο συνήθειες είναι οι βασικότερες αιτίες πτώσης και  άσθματος.  Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρισμένα και σωστά τοποθετημένα χαλιά, παιχνίδια και μαξιλάρια. Κρατήστε τις σκάλες και τους διάδρομους καλά φωτισμένους και τους υπαίθριους πεζόδρομους ομαλούς χωρίς λακκούβες.

8. Πισίνες

Μια πισίνα που δεν έχει φράκτη αποτελεί κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά. Τοποθετήστε ένα φράκτη ύψους τουλάχιστον 4 ποδιών και συναγερμούς σε όλες τις πόρτες που οδηγούν στην πισίνα. Επίσης, τα καλύμματα πισίνας προσφέρουν ακόμη περισσότερη προστασίας, αλλά πρέπει να κρατάτε τα τηλεχειριστήρια κρυμμένα.

9. Θερμαντήρες δωματίου

Τα νεότερα μοντέλα θερμαντήρων έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας, για αυτό προτιμήστε κάτι πιο σύγχρονο. Επιπρόσθετα, φροντίστε να έχουν το σωστό μέγεθος για το δωμάτιο που θέλετε να θερμάνετε και έναν διακόπτη ασφαλείας που θα τους απενεργοποιεί αυτόματα σε περίπτωση πτώσης.

10. Όπλα

Τα ατυχήματα από όπλα που δεν είναι φυλαγμένα με ασφάλεια, είναι πολλά. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος, τα παιδιά να τα πάρουν από τη θέση τους και να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα ή μέλη της οικογένειας με αυτοκτονικές τάσεις να τα χρησιμοποιήσουν προκαλώντας κακό στον εαυτό τους. Κρατήστε τα λοιπόν κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο ή σε κάποιο ντουλάπι ασφαλείας, με τις σφαίρες τοποθετημένες σε διαφορετικό μέρος και τα κλειδιά καλά κρυμμένα.

11. Ταπετσαρίες επίπλων

Το κάπνισμα ενώ ξαπλώνει κάποιος, αποτελεί κοινή αιτία πυρκαγιών. Απομακρύνεται τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, πούρα, καθώς και κεριά, θερμαντήρες χώρου και αναπτήρες από τις ταπετσαρίες των επίπλων σας, κυρίως εάν έχετε παιδιά στο σπίτι.

12. Οπιοειδή

Τα παυσίπονα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Υπάρχει πιθανότητα εσείς ή κάποιος στην οικογένεια σας, να εθιστείτε σε αυτά αν τα χρησιμοποιείτε υπερβολικά για να αντιμετωπίσετε κάποιον επίμονο πόνο. Ποτέ μην παίρνετε περισσότερα από ότι σας λέει ο γιατρός και μην τα μοιράζεστε με άλλους ανθρώπους. Κρατήστε τα χάπια σας καλά φυλαγμένα σε ένα ψηλό ντουλάπι.

13. Ραδόνιο (Radon Gas)

Το ραδόνιο είναι μια ουσία που δεν μπορείτε να μυρίσετε ή να δείτε, αλλά μπορεί να σας οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα. Προέρχεται από τη φυσική καταστροφή του ουρανίου στο έδαφος, στους βράχους και στο νερό και μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας από ρωγμές σε δάπεδα και τοίχους και μέσα από τα κενά στις σωλήνες των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των ηλεκτρικών καλωδιώσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, περίπου 1 στις 15 κατοικίες έχει υψηλά επίπεδα ραδονίου. Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα και στο δικό σας σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα κιτ δοκιμών ή ζητώντας από ένα ειδικό να τα μετρήσει.

14. Σκάλα

Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε και δεν ακολουθείτε τους κανόνες ασφάλειας που προϋποθέτει η χρήση μιας σκάλας, υπάρχει το ενδεχόμενο, ανεβαίνοντας να πέσετε και να τραυματιστείτε. Τοποθετήστε, λοιπόν, τη βάση της σε σταθερό, συμπαγές έδαφος και αποφύγετε υγρές, ολισθηρές ή μαλακές επιφάνειες. Στην περίπτωση μάλιστα που η σκάλα είναι εξωτερική και ο καιρός είναι βροχερός αποφύγετε εντελώς τη χρήση της.

15. Μούχλα

Αυτός ο μύκητας ελευθερώνει μικροσκοπικά σπόρια στον αέρα που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και άλλες αλλεργίες. Εμφανίζεται κυρίως σε φρέσκα τρόφιμα, φυτά και υγρούς χώρους, όπως υπόγεια, νεροχύτες, τουαλέτες και μπανιέρες. Για να τον αποφύγετε φροντίστε να καθαρίζετε καλά και τακτικά την κουζίνα σας, να πλένετε καλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και διορθώνετε εγκαίρως τυχόν διαρροές στο σπίτι σας.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved