Εγκυμοσύνη

Πολύδυμη κύηση: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Καμία εγκυμοσύνη δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από κινδύνους. Όμως η κυοφορία διδύμων ή τριδύμων μπορεί να θέσει εσάς και τα μωρά σας σε αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός και ο διαβήτης. Μην σας ανησυχεί αυτό. Με καλή προγεννητική φροντίδα, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να απολαύσετε μια υγιή εγκυμοσύνη και υγιή μωρά.

Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι μιας πολύδυμης κύησης;

  1. Πρόωρος τοκετός: Τα δίδυμα γεννιούνται πρόωρα σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει πριν από το τέλος των 36 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας ως νεογέννητα. Μερικές φορές έχουν επίσης μόνιμες αναπηρίες.
  2. Χαμηλό βάρος γέννησης (LBW): Περισσότερα από τα μισά δίδυμα γεννιούνται με LBW, ζυγίζοντας λιγότερο από 2,5 κιλά. Τα μωρά με μικρό βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας μετά τη γέννηση, όπως:

Ωστόσο, να ξέρετε ότι αυτό είναι πιο πιθανό εάν τα μωρά γεννιούνται πριν από τις 32 εβδομάδες ή ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό.

  1. Σύνδρομο μετάγγισης διδύμων (TTTS): Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 10% των μονοζυγωτικών διδύμων, που μοιράζονται τον πλακούντα. Το TTTS αναπτύσσεται όταν μια σύνδεση μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων των μωρών επιτρέπει στο ένα μωρό να παίρνει πολύ λίγο αίμα και το άλλο πολύ. Ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει το TTTS με χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για να σφραγίσει τη σύνδεση των αγγείων ή με αμνιοπαρακέντηση για την αποστράγγιση της περίσσειας αμνιακού υγρού.
  2. Προεκλαμψία: Έχετε υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξετε προεκλαμψία σε σχέση με τις γυναίκες που κυοφορούν ένα μωρό. Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από:

Εάν πάσχετε από αυτήν, μπορεί να χρειαστείτε πρόωρο τοκετό για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η προεκλαμψία μπορεί να στερήσει από το μωρό σας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και να βλάψει τα όργανά σας.

  1. Διαβήτης κύησης: Εάν αναπτύξετε διαβήτη (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μωρά σας μπορεί να μεγαλώσουν υπερβολικά. Η γέννηση μεγάλων μωρών αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού και μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε με καισαρική τομή. Τα μωρά σας μπορεί επίσης να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα όταν γεννηθούν. Μπορείτε όμως να λάβετε μέτρα, όπως με τη διατροφή, για να μειώσετε τον κίνδυνο.
  2. Σιδηροπενική αναιμία: Η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων από πολύ λίγο σίδηρο (σιδηροπενική αναιμία) μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Φροντίστε να προσθέσετε σίδηρο στη διατροφή σας, όπως συνιστά ο γιατρός σας.
  3. Καισαρική τομή: Οι μη φυσιολογικές θέσεις του εμβρύου αυξάνουν τις πιθανότητες καισαρικής τομής.
  4. Αιμορραγία μετά τον τοκετό: Η μεγάλη έκταση του πλακούντα και η υπερδιάταση της μήτρας θέτουν τη μητέρα σε κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό σε πολλές πολύδυμες κυήσεις.
  5. Ασυνήθιστη ποσότητα αμνιακού υγρού: Οι ανωμαλίες του αμνιακού υγρού είναι πιο συχνές σε πολύδυμες εγκυμοσύνες, ιδίως σε δίδυμα που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα.

Αυτοί οι κίνδυνοι είναι όντως σοβαροί, αλλά προσπαθήστε να μην ανησυχείτε υπερβολικά. Με καλή προγεννητική φροντίδα, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο και να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα νωρίτερα, παρά αργότερα. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να διαχειριστείτε και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις τυχόν επιπλοκών.