Γυναίκα

Πόνοι περιόδου: Βοηθούν τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε;

Τι είναι οι κράμπες της περιόδου και ποια συμπτώματα τις χαρακτηρίζουν;

Όλες οι γυναίκες εμφανίζουν κράμπες περιόδου, έστω και μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι οποίες, άλλες φορές είναι πιο ήπιες και άλλες πιο έντονες. Οι κράμπες της περιόδου, που αποτελούν φυσιολογικό μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου και επηρεάζουν κυρίως την κοιλιακή περιοχή, τείνουν να ακτινοβολούν στην πλάτη και τους μηρούς. (Σοβαρές κράμπες περιόδου: 9+1 τρόποι ανακούφισης)

Σε γενικές γραμμές, οι κράμπες της περιόδου έχουν τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

  • Πόνος που ξεκινά μια με τρεις ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου και φτάνει στο αποκορύφωμά του 24 ώρες πριν την έναρξη της περιόδου.
  • Συνεχής ή διακοπτόμενος πόνος που έρχεται και φεύγει.
  • Παλλόμενος πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς (ήπιος ή έντονος).
  • Πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη και τους μηρούς.

Συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τις κράμπες της περιόδου είναι τα ακόλουθα:

Από τι προκαλείται ο πόνος της περιόδου;

Ο πόνος της περιόδου είναι αποτέλεσμα της έντονης συστολής που παρατηρείται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, που στόχο έχει την αποβολή της επένδυσης της μήτρας. Η επένδυση της μήτρας παχαίνει, ώστε σε περίπτωση γονιμοποίησης του ωαρίου, να υπάρχει πρόσφορο έδαφος εμφύτευσης. Όταν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται μέσω της περιόδου. Για να βοηθήσουν σε αυτή την αποβολή, τα τοιχώματα της μήτρας συστέλλονται. (Κράμπες περιόδου: 2+1 τρόποι αντιμετώπισης)

Κατά τη συστολή των τοιχωμάτων της μήτρας, τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τη μήτρα συμπιέζονται, διακόπτοντας προσωρινά την παροχή αίματος και κατά συνέπεια την παροχή οξυγόνου προς τη μήτρα. Οι ιστοί της μήτρας, χωρίς παροχή οξυγόνου, απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες προκαλούν πόνο, διότι ενθαρρύνουν τους μυς της μήτρας να συστέλλονται πιο έντονα. (3 τρόποι να αντιμετωπίσετε τον πόνο της περιόδου)

Μπορεί η βιταμίνη Ε να μειώσει τις κράμπες της περιόδου;

Όπως είπαμε πιο πάνω σε αυτό το άρθρο, οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν κράμπες περιόδου κάθε μήνα, άλλες φορές ήπιες και άλλες πιο έντονες. Τα αντισυλληπτικά χάπια και τα παυσίπονα, βοηθούν αποδεδειγμένα στη μείωση του πόνου. Ωστόσο, νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζουν ότι και τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να ανακουφίσουν τις κράμπες της περιόδου. (Πόνος περιόδου: 6 λόγοι που δεν είναι φυσιολογικός)

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση, μελετήθηκαν 8 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την σχέση της βιταμίνης Ε με τον πόνο της περιόδου που προκαλείται από την απελευθέρωση προσταγλανδινών, που όπως είπαμε πιο πάνω, είναι υπεύθυνες για τον πόνο. Στην εν λόγω ανασκόπηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τον πόνο της περιόδου, ειδικά μετά το πέρας δύο μηνών χρήσης.

Παρόλο που ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί η βιταμίνη Ε για να καταφέρει να μειώσει τις κράμπες της περιόδου δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή της η ικανότητα σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανασκόπηση, η βιταμίνη Ε, πέραν από την αντιφλεγμονώδη δράση της, αναστέλλει παράλληλα την έκκριση αραχιδονικού οξέος, το οποίο μετά την έκκρισή του μετατρέπεται σε προσταγλανδίνες, οι οποίες ενισχύουν τις συσπάσεις του τοιχώματος της μήτρας και αυξάνουν τον πόνο. (Τι προσφέρει η βιταμίνη Ε στον ανθρώπινο οργανισμό;)

Παρά τα ενθαρρυντικά δεδομένα τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε, μπορεί μεν να μειώσει τον πόνο της περιόδου σε κάποιο βαθμό λόγω των ιδιοτήτων της, αλλά είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και άλλες μελέτες, των οποίων ωστόσο, το δείγμα ήταν μικρό και μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και κατά συνέπεια, τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να γενικευτούν.

Για παράδειγμα, μια τυχαιοποιημένη μελέτη του 2018, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν βιταμίνη Ε μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είχαν καλυτέρα αποτελέσματα στη διαχείριση του πόνου της περιόδου τους, συγκριτικά με τις γυναίκες που λάμβαναν μόνο συμπληρώματα βιταμίνης Ε. Ενώ μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε το 2021, διαπίστωσε ότι η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης Ε και βιταμίνης C βοηθά καλύτερα στην αντιμετώπιση του εμμηνορροϊκού και πυελικού πόνου(3 τρόποι να αντιμετωπίσετε τον πόνο της περιόδου)

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όλες οι γυναίκες, πριν χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε μαζί με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση του γιατρού τους, διότι δεν είναι όλοι οι συνδυασμοί ακίνδυνοι. Για παράδειγμα, η λήψη βιταμίνης Ε μαζί με αραιωτικά αίματος, αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, γι΄αυτό απαιτείται προσοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που σύμφωνα με μελέτες βελτιώνει την όραση, την αναπαραγωγική υγεία, το δέρμα, το αίμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διότι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται στο σώμα από την διάσπαση των τροφίμων, το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών. (Βιταμίνη Ε: Πώς προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό;)

Το έλαιο κανόλας, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φυστίκια, τα πράσινα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε διατίθενται σε μορφή σταγόνων ή κάψουλας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε για τους ενήλικες είναι 15 χιλιοστόγραμμα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη συμπληρωμάτων. (Βιταμίνη Ε: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα;)

Πέραν από τη βιταμίνη Ε, ποιες άλλες εναλλακτικές θεραπείες μελετώνται για τις κράμπες της περιόδου;

Η βιταμίνη Ε είναι μόνο μια από τις εναλλακτικές θεραπείες που εξετάζονται για τις κράμπες της περιόδου. Οι επιστήμονες μελετούν και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες δυνητικά μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες με έντονα συμπτώματα, να βιώνουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα τις δύσκολες ημέρες του κύκλου τους, όπως οι ακόλουθες:

Παρόλα αυτά, για τις πιο πάνω εναλλακτικές θεραπείες για τα αντισυλληπτικά και τα παυσίπονα, χρειάζονται επιπλέον μελέτες, πριν οι επιστήμονες συστήσουν κάτι στο κοινό. Μέχρι να γίνει αυτό, είναι πολύ σημαντικό, οι γυναίκες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν λάβουν το οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή στραφούν σε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Να υπενθυμίσουμε ότι τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται και δεν ελέγχονται από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, οπότε χρειάζεται πάντα η δέουσα προσοχή.

Σε γενικές γραμμές, για τη μείωση του πόνου της περιόδου οι γιατροί συνιστούν:

  • Κατανάλωση άφθονου νερού για μείωση του φουσκώματος
  • Κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών
  • Εφαρμογή θερμότητας στην κοιλιακή χώρα
  • Αποφυγή κατανάλωσης γλυκών για μείωση του φουσκώματος
  • Αφεψήματα από βότανα που μειώνουν τη φλεγμονή και τους μυϊκούς πόνους
  • Συμπληρώματα διατροφής (όπως αυτά που αναλύσαμε πιο πάνω)
  • Άσκηση για μυϊκή χαλάρωση και έκκριση ενδορφινών που μειώνουν την αντίληψη του πόνου
  • Διαχείριση άγχους για βελτίωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων της περιόδου
  • Μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς
  • Παυσίπονα
  • Ορμονικά χάπια


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can Vitamin E Supplements Help With Period Cramps? https://www.verywellhealth.com/vitamin-e-menstrual-cramps-7485397

Period pain https://www.nhs.uk/conditions/period-pain/

Menstrual cramps https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938

Vitamin E https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144

Vitamin E - Uses, Side Effects, and More https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e

13 ways to stop period cramps https://www.healthpartners.com/blog/13-ways-to-stop-period-pain/

The Effect of Combined Vitamin C and Vitamin E Supplementation on Oxidative Stress Markers in Women with Endometriosis: A Randomized, Triple-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial https://www.hindawi.com/journals/prm/2021/5529741/

Comparison of the effect of vitamin E, vitamin D and ginger on the severity of primary dysmenorrhea: a single-blind clinical trial https://www.ogscience.org/journal/view.php?doi=10.5468/ogs.2019.62.6.462

Vitamin E and fish oil, separately or in combination, on treatment of primary dysmenorrhea: a double-blind, randomized clinical trial https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09513590.2018.1450377?journalCode=igye20

The effects of vitamin E on the intensity of primary dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)00500-9/fulltext

Menstrual pain https://www.mountsinai.org/health-library/condition/menstrual-pain

Dysmenorrhea: Painful Periods https://www.acog.org/womens-health/faqs/dysmenorrhea-painful-periods