Γυναίκα

Πονοκέφαλος: Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι πιο σοβαρές στις γυναίκες;

Οι αθροιστικοί πονοκεφάλοι είναι σπάνιοι και εξουθενωτικοί. Εμφανίζονται κατά ομάδες και διαρκούν εβδομάδες ή μήνες.

Ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο συχνή στους άνδρες, παρά στις γυναίκες, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δείχνει ότι η διαταραχή μπορεί να είναι πιο σοβαρή στις γυναίκες. (Αθροιστική κεφαλαλγία: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι πιο σοβαρές στις γυναίκες;

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης, Andrea C. Belin, Ph.D., του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, η αθροιστική κεφαλαλγία εξακολουθεί να διαγιγνώσκεται λανθασμένα στις γυναίκες, ίσως επειδή ορισμένες πτυχές της είναι παρόμοιες με την ημικρανία. Είναι σημαντικό λοιπόν, για τους γιατρούς, να γνωρίζουν ότι η διαταραχή εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια να χορηγήσουν την αποτελεσματικότερη θεραπεία στους ασθενείς τους. (Πονοκέφαλος και ημικρανία: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;)

Στη μελέτη συμμετείχαν 874 άτομα που είχαν διαγνωστεί με αθροιστικές κεφαλαλγίες, με το 66% να είναι άνδρες και το 34% γυναίκες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους, τα φάρμακα, τους παράγοντες που τους προκαλούν πονοκέφαλο και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους. (Βιταμίνη Β1: Προλαμβάνει την ημικρανία και τον σοβαρό πονοκέφαλο)

Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία από τους άνδρες. Η χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία ορίζεται ως οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας για ένα έτος ή περισσότερο, χωρίς διακοπή ή με σύντομα διαλείμματα χωρίς συμπτώματα, που διαρκούν λιγότερο από τρεις μήνες. Το 18% των γυναικών διαγνώστηκε με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία, σε σύγκριση με το 9% των ανδρών.

Φάνηκε επίσης ότι οι επιθέσεις των αθροιστικών πονοκεφάλων διαρκούσαν περισσότερο στις γυναίκες, παρά στους άνδρες. Για παράδειγμα, το 8% των γυναικών ανέφερε ότι οι περίοδοι του πονοκεφάλου τους διαρκούσαν κατά μέσο όρο 4-7 μήνες, σε σύγκριση με το 5% των ανδρών, ενώ το 26% των γυναικών ανέφερε ότι οι περίοδοι του πονοκεφάλου τους διαρκούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με το 30% των ανδρών. (4 τρόποι να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά)

Μάλιστα, οι γυναίκες  (15%) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα μέλος της οικογένειά τους με ιστορικό αθροιστικής κεφαλαλγίας, σε σύγκριση με τους άνδρες (7%). (5 ασυνήθιστα είδη πονοκέφαλου: Πώς θα τα διαχειριστείτε;)

Σύμφωνα με την Belin, παρόλο που η αναλογία ανδρών και γυναικών με αθροιστική κεφαλαλγία μεταβάλλεται με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να θεωρείται ως διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες, καθιστώντας δυσκολότερη τη διάγνωσή της στις γυναίκες που εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα από τους άνδρες. Αυτό, όπως εξήγησε, είναι πιθανό να συμβάλλει στο υψηλότερο ποσοστό χρόνιας αθροιστικής κεφαλαλγίας στις γυναίκες. (Πονοκέφαλος που χειροτερεύει; Πότε χρειάζεται μια εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου;)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι αθροιστικές κεφαλαλγίες;

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες προκαλούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος (οξύς και καυστικός)
  • Πονοκέφαλος που επηρεάζει τη μια πλευρά του κεφαλιού, τον κρόταφο και το μάτι, στην ίδια πλευρά του προσώπου
  • Πονοκέφαλος που συνοδεύεται από οίδημα γύρω από τα μάτια (το ένα ή και τα δύο), δάκρυσμα των ματιών, ερυθρότητα στα μάτια, ρινική συμφόρηση, ανησυχία και χλωμό δέρμα

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved