Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Πονόλαιμος: Πόσο βοηθητικές είναι οι γαργάρες με αλατόνερο;

Όταν ήμασταν παιδιά και πονούσε ο λαιμός μας, η μητέρα μας μας έφτιαχνε νόστιμες σούπες για να ηρεμίσει τα συμπτώματα μας. Όμως, δεν ήταν όλες της οι «θεραπείες» τόσο νόστιμες. Γενιές ολόκληρες χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αλατόνερο ως μέσο για να μειώσουν τον πόνο που προκαλεί ο πονόλαιμος. Είναι όμως αποτελεσματικές οι γαργάρες με αλατόνερο ή άδικα νιώθουμε αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη γεύση στο στόμα μας;  Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, πράγματι οι γαργάρες με αλατόνερο καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

Τι προκαλεί πονόλαιμο;

Ο πονόλαιμος, που επιστημονικά ονομάζεται φαρυγγίτιδα, προκαλείται από διάφορες αιτίες, ωστόσο οι άνθρωποι τείνουν να τον συνδέουν μόνο με την γρίπη, το κρυολόγημα και την αμυγδαλίτιδα. Στην πραγματικότητα ο πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί από:

  • Λοίμωξη από κάποιο βακτήριο ή κάποιον ιό (γρίπη, κρυολόγημα, στρεπτικός λαιμός, αμυγδαλίτιδα κλπ)
  • Κάπνισμα
  • Αλλεργίες

Όποια και αν είναι η αιτία του πονόλαιμου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο πονόλαιμος προκαλεί πρήξιμο και φλεγμονή στο λαιμό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ομιλία, την αναπνοή και την κατάποση.

Ποιες σπιτικές θεραπείες καταπραΰνουν τον πονόλαιμο;

Βασικός στόχος των γιατρών πριν προχωρήσουν στην χορήγηση κάποιου φαρμάκου είναι η διατήρηση της υγρασίας του λαιμού, διότι ο ξηρός λαιμός αυξάνει τον ερεθισμό και χειροτερεύει τον πονόλαιμο.

Βασικές σπιτικές θεραπείες που καταπραΰνουν τον πονόλαιμο είναι:

  • Κατανάλωση άφθονων υγρών
  • Χρήση παστελιών για το λαιμό
  • Υγραντήρας δωματίου
  • Πολλά τσάγια
  • Σούπες, όπως σούπα κοτόπουλου
  • Γαργάρες με αλατόνερο

Πώς βοηθούν οι γαργάρες με αλατόνερο στον πονόλαιμο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γαργάρες με αλατόνερο είναι η πιο βοηθητική σπιτική θεραπεία για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Το αλάτι δρα σαν μαγνήτης νερού και ως εκ τούτου τραβά το περιττό υγρό από τον φλεγμονώδη λαιμό, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση της μόλυνσης.

Ανακατέψτε ½ κουταλάκι αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το να κρυώσει. Κάντε γαργάρες όσες περισσότερες φορές μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας για καλύτερα αποτελέσματα.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις πιο πάνω σπιτικές θεραπείας, ωστόσο, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν ο πονόλαιμος σας:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Does Gargling Salt Water Actually Help Soothe a Sore Throat? https://www.healthination.com/health/gargle-salt-water-sore-throat/

Soothing a Sore Throat What To Do When Your Throat Hurts https://newsinhealth.nih.gov/2013/03/soothing-sore-throat

Know the warning signs when to call the doctor if your sore throat persists https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/sore-throat/

Sore Throat https://familydoctor.org/condition/sore-throat/?adfree=true

Sore Throat https://medlineplus.gov/sorethroat.html

Sore Throats https://www.enthealth.org/conditions/sore-throats/