Γυναίκα

Πόνος Mittelschmerz: Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας;

Αντιμετωπίζετε πόνο ή κράμπες μεταξύ των περιόδων; Εάν ναι, μπορεί να αντιμετωπίζετε Mittelschmerz-πόνους ωορρηξίας.

Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας;

Το Mittelschmerz είναι πυελικός πόνος και κράμπες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας σε ορισμένες γυναίκες. Η λέξη Mittelschmerz προέρχεται από τη Γερμανία και μεταφράζεται ως «μεσαίος πόνος». Συνήθως αναφέρεται στη δυσφορία που νιώθουν ορισμένες γυναίκες γύρω από τη στιγμή που απελευθερώνεται ένα ωάριο από την ωοθήκη. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου στο μέσο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Το Mittelschmerz αναφέρεται επίσης ως επώδυνη ωορρηξία, πόνος στο μέσο του κύκλου και κράμπες ή πόνος.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές που διεγείρουν την ωοθήκη σας να απελευθερώσει ένα ωάριο. Κάθε ένα από τα ωάριά σας αναπτύσσεται μέσα στο δικό του «διαμέρισμα», γνωστό ως ωοθυλάκιο. Η διέγερση της ωοθήκης προκαλεί διόγκωση αρκετών ωοθυλακίων για να τα προετοιμάσει να απελευθερώσουν το ωάριο τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία. Τελικά μόνο ένα από αυτά τα διογκωμένα ωοθυλάκια απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο εισέρχεται στον ωαγωγό (σάλπιγγα). Τη στιγμή της απελευθέρωσης του ωαρίου ή της ωορρηξίας, αυτό το κυρίαρχο ωοθυλάκιο ανοίγει και απελευθερώνει ένα ωάριο μαζί με κάποιο υγρό. Μερικές φορές υπάρχει επίσης κάποια αιμορραγία από το σπασμένο ωοθυλάκιο. Αυτό το υγρό και ενδεχομένως το αίμα απελευθερώνονται στην πύελο σας. Αυτό αναφέρεται ως ελεύθερο υγρό και αποτελεί ενοχλητικό στοιχείο για το τοίχωμα της κοιλιάς και της πυέλου σας, η οποία περιέχει υποδοχείς πόνου. Το ελεύθερο υγρό μπορεί επίσης να προκαλέσει μια μικρή επιβράδυνση του εντέρου σας. Μπορεί ναπαρατηρήσετε φούσκωμα από τα συσσωρευμένα αέρια. Περίπου το 20% των γυναικών βιώνουν έντονο πόνο ή κράμπες με την ωορρηξία. Οι γυναίκες που βιώνουν Mittelschmerz, αισθάνονται έντονο ή οξύ πόνο ή κράμπες στη μία πλευρά της κάτω κοιλίας και παρόλο που μπορεί να αισθάνονται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και ότι κάτι δεν πάει καλά, το Mittelschmerz δεν είναι σχεδόν ποτέ σοβαρό. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται μερικές φορές με το Mittelschmerz περιλαμβάνουν ναυτία ή/και ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες. Τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος, οι κράμπες και τα άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση συνήθως διαρκούν μόνο έξι έως οκτώ ώρες, αν και, το Mittelschmerz μπορεί να διαρκέσει έως και 24 έως 48 ώρες.

Ποια είναι η θεραπεία για τους πόνους ωορρηξίας;

Ευτυχώς, έχετε αρκετές επιλογές για να απαλύνετε τον πόνο και τα συμπτώματα του Mittelschmerz. Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν:

  1. Εφαρμόστε θερμότητα: Χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα ή ένα θερμαντικό μαξιλάρι για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία.
  2. Χρήση ΜΣΑΦ: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη με νάτριο μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Θυμηθείτε να μην παίρνετε αυτά τα φάρμακα με άδειο στομάχι.
  3. Εφαρμόστε πίεση: Η ήπια πίεση ή ένα μασάζ της κοιλιάς σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα.
  4. Δοκιμάστε ένα δισκίο κατά των αερίων: Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η λήψη ενός φαρμάκου που περιέχει σιμεθικόνη θα βοηθήσει τα αέρια να περάσουν από το έντερό σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από κάποιες από τις ενοχλήσεις σας.

Ποια είναι η πρόληψη για τους πόνους ωορρηξίας;

Είναι σύνηθες να έχετε περιστασιακά έναν κύκλο με σημαντικές ενοχλήσεις κατά την ωορρηξία. Ωστόσο, εάν έχετε έντονο Mittelschmerz κάθε μήνα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ορμονική αντισύλληψη. Το αντισυλληπτικό χάπι, το αντισυλληπτικό έμπλαστρο ή ο αντισυλληπτικός δακτύλιος λειτουργούν με την καταστολή της ωορρηξίας σας. Εάν δεν έχετε ωορρηξία δεν θα έχετε πόνο στην ωορρηξία ή Mittelschmerz.

Εδώ μπορείτε να μάθετε για τις πιο κοινές παρενέργειες του αντισυλληπτικού χαπιού.

Πότε να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για πόνο κατά την ωορρηξία;

Μερικές φορές ο πόνος στη μέση του κύκλου μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σημαντικού προβλήματος με την ωοθήκη σας ή ενδεχομένως μιας πυελικής λοίμωξης. Ορισμένα σημεία και συμπτώματα υποδεικνύουν την ανάγκη να καλέσετε τον ιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε πυρετό, διότι μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που δεν σχετίζεται με το Mittelschmerz
  • Πόνος που δεν ανακουφίζεται με αυτές τις συμβουλές
  • Πόνος που διαρκεί περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες
  • Βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας
  • Έχετε κολπικές εκκρίσεις από τον πυελικό πόνο

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Όπως πάντα, φροντίστε να συζητάτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν πόνους ή άλλα προβλήματα περιόδου που μπορεί να έχετε.