Γυναίκα

Πόνος περιόδου: 6 λόγοι που δεν είναι φυσιολογικός

Σε έρευνα της YouGov που πραγματοποιήθηκε το 2017, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πόνος της περιόδου επηρέασε την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους – και το 82% δήλωσε ότι οι εργοδότες τους δεν τους έκαναν καμία διευκόλυνση λόγω της περιόδου τους.

Γιατί η έμμηνος ρύση είναι επώδυνη;

Οι κράμπες της περιόδου συμβαίνουν όταν το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας συστέλλεται πιο έντονα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, προκειμένου να ενθαρρύνει την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας.

Όταν το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας συστέλλεται, συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τη μήτρα σας, γεγονός που διακόπτει την παροχή αίματος. Χωρίς την παροχή οξυγόνου, οι ιστοί στη μήτρα σας απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο.

Ταυτόχρονα, το σώμα σας παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες ενθαρρύνουν τους μυς της μήτρας να συστέλλονται περαιτέρω – προκαλώντας περισσότερο πόνο.

Οι επώδυνες περίοδοι χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες. Στη «δευτερογενή δυσμηνόρροια«, υπάρχει μια υποκείμενη αιτία για τον πόνο. Στην «πρωτοπαθή δυσμηνόρροια» η αιτία δεν είναι σαφής, αλλά μπορεί να είναι ότι ορισμένες γυναίκες παράγουν περισσότερες προσταγλανδίνες.

Τι προκαλεί τον πόνο της έμμηνου ρύσης;

Μερικές φορές δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο ορισμένες γυναίκες έχουν πιο επώδυνη περίοδο από άλλες, αλλά συχνά υπάρχει. Και ακόμη και αν όλα είναι φυσιολογικά, μπορούμε πάντα να κάνουμε κάτι για να ανακουφίσουμε τον πόνο.

 1. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τις επώδυνες περιόδους. Πρόκειται για την περίπτωση όπου η εσωτερική επένδυση της μήτρας βρίσκεται μέσα στην κοιλιά, προκαλώντας επώδυνες περιόδους και μερικές φορές επίσης πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πρόκειται για μια χρόνια και εξουθενωτική πάθηση που προκαλεί επώδυνες ή βαριές περιόδους και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, κόπωση και προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μία στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση, χρειάζονται κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων για να γίνει διάγνωση – με πολλές γυναίκες να απορρίπτονται ως «απλώς» πάσχουσες από πόνο στην περίοδο.

 1. Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι μια άλλη συχνή αιτία πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Πρόκειται για κοινά καλοήθη (μη καρκινικά) ογκίδια του μυός της μήτρας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επώδυνες και βαριές περιόδους.

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα επειδή δεν έχουν συμπτώματα, αλλά εκείνες που έχουν μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακό πόνο, πόνο στη μέση, συχνή ανάγκη για ούρηση, δυσκοιλιότητα και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, μαζί με βαριές περιόδους.

 1. Αδενομύωση

Μια ιατρική πάθηση που ονομάζεται αδενομύωση μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριές, επώδυνες ή ακανόνιστες περιόδους, καθώς και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και προβλήματα στο έντερο.

Πρόκειται για την περίπτωση όπου η επένδυση της μήτρας βρίσκεται στο τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προκαλέσει παγίδευση αίματος και φλεγμονή κατά τη διάρκεια της περιόδου, η οποία είναι επώδυνη.

 1. Βαριές περίοδοι

Ως βαριά περίοδος ορίζεται η απώλεια 80 ml ή περισσότερο αίματος κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ή η περίοδος που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα ή και τα δύο.

Εάν η περίοδός σας είναι βαριά, μπορεί να χρειάζεται να αλλάζετε τα προϊόντα υγιεινής σας κάθε μία ή δύο ώρες ή να αιμορραγείτε μέσα από τα ρούχα σας παρά τις σερβιέτες και τα ταμπόν.

 1. Ορμονική ανισορροπία

Η ορμονική ανισορροπία είναι συχνά η αιτία όταν δεν υπάρχει άλλη φυσική εξήγηση.

 1. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Οι επώδυνες περίοδοι μπορεί επίσης να οφείλονται σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), όταν η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες μολύνονται από βακτήρια και φλεγμαίνουν. Αν και πολλές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, ορισμένες μπορεί να εμφανίζουν βαριές ή επώδυνες περιόδους, πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, πόνο κατά την ούρηση, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο πόνος στην περίοδο μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό;

Εάν παλεύετε με επώδυνες περιόδους, είναι σημαντικό να μην υποφέρετε σιωπηλά. Οι επώδυνες κράμπες περιόδου δεν υποδηλώνουν πάντα κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ο πόνος μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Το πρώτο είναι η ένταση. Εάν χρειάζεται να παίρνετε συνεχώς παυσίπονα ή δεν μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, διάγνωση και θεραπεία. Τα συνοδά συμπτώματα, όπως η λιποθυμία, οι επώδυνες κινήσεις και ο έμετος, δείχνουν επίσης ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

Η ανάγκη να πάρετε άδεια από την εργασία ή το σχολείο μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη. Εάν η περίοδός σας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τη σοβαρότητα της περιόδου σας. Εάν ο πόνος σχετίζεται με βαρύτερες περιόδους με θρόμβους και έντονη αιμορραγία, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα φυσικό πρόβλημα, όπως ινομυώματα της μήτρας.

Ομοίως, ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ δεν πρέπει να αγνοείται, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μιας πάθησης όπως η ενδομητρίωση.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει όταν πονάτε στην περίοδο σας;

 1. Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας

Να επισκέπτεστε πάντα τον γιατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σα. Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας αν έχετε έντονο πόνο ή βαριά περίοδο ή αν το φυσιολογικό μοτίβο της περιόδου σας έχει αλλάξει – π.χ. αν γίνεται ακανόνιστη.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να θελήσει να πραγματοποιήσει πυελική εξέταση για να βοηθήσει στη διάγνωση ή να αποκλείσει ορισμένες παθήσεις. Μπορεί να σας παραπέμψει για υπερηχογράφημα πυέλου, το οποίο δεν πονάει και θα ανιχνεύσει τυχόν ανωμαλίες στα αναπαραγωγικά σας όργανα.

 1. Παυσίπονα

Τα απλά παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, αλλά μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας θερμοφόρα. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το τρανεξαμικό οξύ (μειώνει την ποσότητα της εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας) και το μεφεναμικό οξύ (εξαιρετικό για την ανακούφιση από τους σπασμούς) είναι πολύ αποτελεσματικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακεταμόλη δεν είναι τόσο αποτελεσματική στη μείωση του πόνου της περιόδου όσο η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη.

 1. Το αντισυλληπτικό χάπι

Η συχνή λήψη του συνδυασμένου αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να κάνει την περίοδο πιο ήπια και λιγότερο επώδυνη.

Αυτό μπορεί να διευκολύνει τον πόνο της περιόδου επειδή λεπταίνει την επένδυση της μήτρας και μειώνει την ποσότητα της προσταγλανδίνης που απελευθερώνει το σώμα σας.

 1. Το πηνίο Mirena (λεβονοργεστρέλη)

Το πηνίο Mirena είναι ένας τύπος ενδομήτριου συστήματος , το οποίο είναι ένας ορμονικός τύπος αντισύλληψης που τοποθετείται στη μήτρα σας από γιατρό.

Απελευθερώνει την ορμόνη προγεσταγόνο για να σας αποτρέψει από το να μείνετε έγκυος και διαρκεί έως και πέντε χρόνια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βαριάς περιόδου.

 1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονες κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οπότε η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης.

Και παρόλο που η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας όταν έχετε περίοδο, η ήπια άσκηση -όπως ένας περίπατος– μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και στη βελτίωση της ευεξίας. Το να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση, όπως ένα ζεστό μπάνιο, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Employers make no accommodations for period pain, say 82% of women https://today.yougov.com/topics/lifestyle/articles-reports/2017/08/23/82-women-say-their-employers-make-no-accommodation

Smoking and trajectories of dysmenorrhoea among young Australian women https://tobaccocontrol.bmj.com/content/25/2/195

How Much Period Pain and Flow Is Normal? https://www.memorialwomensspecialists.com/blog/how-much-period-pain-and-flow-is-normal