Ορθοπαιδικά

Πόνος στα γόνατα: Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει η άσκηση!

Ο πόνος στα γόνατα απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, κάθε ηλικίας, ωστόσο εντοπίζοντας την ακριβή αιτία του, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Η άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη του ανθρώπινου σώματος, όμως επιβαρύνεται καθημερινά και φυσικά με την πάροδο του χρόνου φθείρεται. Επιπλέον, κάποιες φορές ο πόνος στο γόνατο είναι απλά ένδειξη κάποιου προβλήματος, πάνω ή κάτω από το γόνατο. Αδύναμοι μύες στα πόδια μπορεί να επιβαρύνουν την άρθρωση ή η αίσθηση ‘σφιξίματος’ γύρω από το γόνατο που ίσως οφείλεται σε έλλειψη ασκήσεων προθέρμανσης.

Ποιες παθήσεις των γονάτων μπορούν να βελτιωθούν με την άσκηση;

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε 3 συγκεκριμένες παθήσεις,  οι οποίες πλήττουν κυρίως γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με άσκηση, καθώς και σε ποια περίπτωση πρέπει να αναζητήσουμε περαιτέρω βοήθεια από ειδικό.

Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου: είναι επίσης γνωστό ως «γόνατο του δρομέα» αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μη αθλούμενους. Ουσιαστικά αφορά πόνο στο μπροστινό μέρος του γόνατος και γύρω από την επιγονατίδα, με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα να είναι:

Τα αίτια του συνδρόμου μπορεί να είναι έντονες σωματικές δραστηριότητες που προκαλούν επανειλημμένες πιέσεις στο γόνατο ή ξαφνική έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από μη φυσιολογική επαλληλία της επιγονατίδας στην τροχιλία, δηλαδή η επιγονατίδα να ωθείται προς την μία πλευρά της αυλάκωσης όταν το γόνατο κάμπτεται.

Τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν ακολουθώντας ασκήσεις προθέρμανσης τύπου stretching, και χαμηλώνοντας την ένταση των δραστηριοτήτων που κάνετε καθημερινά. Η ξεκούραση, η εφαρμογή παγοκυστών στο σημείο πολλές φορές μέσα στην μέρα, η χρήση νάρθηκα επιγονατίδας και η ανύψωση του γονάτου βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου.

Χρόνια εκφυλιζόμενα δάκρυα μηνίσκου: Τα γόνατα μας έχουν φυσιολογικά δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω, οι οποίοι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου. Αυτοί οι 2 μηνίσκοι λειτουργούν σαν μαξιλαράκια με σκοπό την απορρόφηση κραδασμών και την αύξηση της σταθερότητας μεταξύ των οστών του μηρού και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος.

Τα δάκρυα του μηνίσκου είναι ουσιαστικά ρωγμές που δημιουργούνται όσο μεγαλώνουμε, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα όπως πόνος ή αίσθηση ‘κλειδώματος’ στην άρθρωση. Τα δάκρυα μηνίσκου δεν τείνουν να μπορούν να επουλωθούν από μόνα τους, και η πρόγνωση της πάθησης εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την θέση των ρωγμών και την επέκταση τους καθώς και την σταθερότητά τους, αν δηλαδή το σχίσιμο είναι μερικό ή βαθύτερο. Παρότι αρκετές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο, συνίσταται οι ασθενείς να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ποδιού, προκειμένου να ελαττωθεί η πίεση στην άρθρωση και η αίσθηση δυσφορίας.

Οστεοαρθρίτιδα: είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Προοδευτικά επιδεινούμενο άλγος
  • Οίδημα
  • Δυσκαμψία στις κινήσεις του γονάτου
  • Περιορισμό στην απόσταση που μπορεί κάποιος να διανύσει

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, στόχος είναι πάλι η ενδυνάμωση των μυών του ποδιού, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο γόνατο. Ένας συνδυασμός φυσικοθεραπείας και άσκησης (κολύμβηση, περπάτημα, κα) αλλά και χρήση ελαστικού επιδέσμου του γόνατος, μπορεί να βοηθήσει.

Πότε ο πόνος στα γόνατα αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος;

Συμβουλευόμενοι τον φυσικοθεραπευτή και τον ορθοπεδικό σας, αλλάζοντας την καθημερινότητά σας μπορείτε να συμβάλλετε ουσιαστικά στην διατήρηση της καλής υγείας των γονάτων σας. Κάποιες φορές όμως, η άσκηση δεν αρκεί, και αν παρουσιάζετε τα παρακάτω συμπτώματα, συνίσταται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας:

  • Πυρετός
  • Συνεχής πόνος που δεν βελτιώνεται
  • Άλγος που επιδεινώνεται με την άσκηση
  • Ισχυρός πόνος που σας ξυπνάει μέσα στην νύχτα


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved