Τι αισθάνεσαι;

Καρδιά και αγγεία

Πόνος στα πόδια: Μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιαγγειακού προβλήματος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει κάποια φραγμένη αρτηρία.  Ανάμεσα σε αυτές τις ενδείξεις είναι και ο πόνος στα πόδια, όπως θα δούμε αναλυτικότερα πιο κάτω.

Τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος στα πόδια;

Ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αθώων αιτιών, όπως για παράδειγμα η κακή υποστήριξη των παπουτσιών ή ο τραυματισμός κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας, όπως η  διαβητική νευροπάθεια, η ψωριασική αρθρίτιδα ή να υποδεικνύει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Τι είναι περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD);

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD), είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι περιφερειακές αρτηρίες στενεύουν ή μπλοκάρουν. Σημειώνεται ότι περιφερειακές ονομάζονται οι αρτηρίες που εκτείνονται μακριά από την καρδιά και εξυπηρετούν τα πόδια, το στομάχι, τα χέρια και το κεφάλι.

Τόσο η περιφερική αρτηριακή νόσος, όσο και η στεφανιαία νόσος, προκαλούνται από μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία παρατηρείται όταν η πλάκα – ένας συνδυασμός λίπους, χοληστερίνης και άλλων ουσιών – συσσωρεύεται στα τοιχώματα καίριων αρτηριών, προκαλώντας στένωση ή αποκλεισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι πόνος, κράμπες και κόπωση στα πόδια και τους γοφούς. Τα εν λόγω συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά το περπάτημα ή το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες και ως εκ τούτου αποδίδονται σε αυτές τις αιτίες με τους περισσότερους ασθενείς να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν όλα τα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου, ώστε να βοηθήσουν τον γιατρό τους να κάνει σωστή διάγνωση.

Τονίζεται ότι η αθεράπευτη περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, γάγγραινα ή ακρωτηριασμό. Για να παρατηρήσετε, λοιπόν, ξεκάθαρα τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια σας. Προσέξτε λοιπόν εάν παρουσιάζετε τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στα πόδια που δεν απομακρύνεται εύκολα μετά την άσκηση
  • Πόνος ή πληγές που θεραπεύονται πολύ αργά ή δεν θεραπεύονται καθόλου
  • Γάγγραινα (νεκρός ιστός)
  • Χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος στο κάτω μέρος του ποδιού ή σε ολόκληρο το πόδι, σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα
  • Κακή ανάπτυξη στα νύχια των ποδιών
  • Κακή ανάπτυξη στις τρίχες των ποδιών

Πώς γίνεται διάγνωση και ποια η θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο, επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία που προκαλεί πόνο στα πόδια σας. Αρχικά θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και ακολούθως μια εξέταση αστραγάλου-βραχίονα (ABI) για να ελέγξει εάν οι παλμοί στα πόδια σας είναι αδύναμοι. Αν διαπιστώσει κάτι μη φυσιολογικό θα σας υποβάλει σε περαιτέρω εξετάσεις.

Εάν διαγνωστείτε με περιφερική αρτηριακή νόσο, ο γιατρός θα σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα, με σκοπό να μειωθούν τα συμπτώματα σας και να αποτραπεί η επιδείνωση της ασθένειας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Your Feet Can Tell You About Your Heart Health https://www.healthination.com/health/peripheral-artery-disease-symptoms

Psoriatic Arthritis Foot Pain: 5 Ways to Feel Better https://www.healthination.com/health/psoriatic-arthritis-foot-pain

Diabetic Neuropathy: How It Affects Your Feet https://www.healthination.com/health/diabetic-neuropathy-foot-problems

Coronary Artery Disease, Explained in Less Than 2 Minutes https://www.healthination.com/health/what-is-coronary-artery-disease

This Is What High Cholesterol Does to Your Body https://www.healthination.com/health/high-cholesterol-effects

7 Lifestyle Tweaks for a Healthier Heart https://www.healthination.com/health/heart-disease-lifestyle-changes