Ορθοπαιδικά

Πόνος στην πλάτη: 4 τρόποι για καλή στάση του σώματος

Όλοι οι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή μας θα νιώσουμε πόνο στην πλάτη, ίσως από κάποιο τραυματισμό κατά την άθληση, από κάποιο ατύχημα ή από κάποια κατάσταση υγείας, όπως η σκολίωση. Τις περισσότερες, όμως, φορές ο πόνος στην πλάτη οφείλεται στον τρόπο ζωής μας. Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στην εργασία ή στο σπίτι, όπως οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή η ανύψωση και η μεταφορά αντικειμένων, μπορούν να προκαλέσουν ένταση και σφίξιμο στους μυς και τελικά να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη.

Για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη είναι πολύ σημαντική η βελτίωση της στάσης του σώματος, όπως και το υγείες βάρος και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και φυσικά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ποια είναι σωστή στάση του σώματος;

Η στάση του σώματος είναι ο τρόπος με τον οποίο στηρίζετε το σώμα σας ενώ στέκεστε, κάθεστε ή εκτελείτε εργασίες, όπως η ανύψωση, η κάμψη και η έλξη. Σωστή στάση σημαίνει ότι το σώμα σας στηρίζεται με τρόπο τέτοιο, που τα οστά της σπονδυλικής σας στήλης είναι ευθυγραμμισμένα.

Πηγή: www.health.harvard.edu

Πώς μπορείτε  να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας;

Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να βελτιώσετε την στάση του σώματος σας:

  • Εικόνες: Φανταστείτε μια ευθεία γραμμή, η οποία διαπερνά το σώμα σας από την κορυφή μέχρι τα πόδια σας στο πάτωμα. Τα αυτιά, οι ώμοι, οι γοφοί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι σας, πρέπει να είναι ομοιόμορφοι και να ευθυγραμμίζονται κάθετα πάνω σε αυτή την φανταστική γραμμή. Τώρα φανταστείτε ότι ένα κορδόνι, είναι δεμένο στο πάνω μέρος του κεφαλιού σας και σας τραβάει προς τα πάνω. Καθώς σας τραβά προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερό το επίπεδο της λεκάνης σας και μην αφήνετε το κάτω μέρος της πλάτης σας να ταλαντεύεται. Φανταστείτε ότι το κεφάλι σας τεντώνεται προς την οροφή αυξάνοντας το διάστημα του θώρακα και της λεκάνης σας.
  • Πίεση ώμου. Καθίστε ευθεία σε μια καρέκλα, με τα χέρια σας ακουμπισμένα στους μηρούς σας. Κρατήστε τους ώμους σας κάτω και το πηγούνι σας επίπεδο. Τραβήξτε τους ώμους σας προς τα πίσω και πιέστε τις ωμοπλάτες σας μεταξύ τους. Κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 5 λεπτά και χαλαρώστε. Επαναλάβετε τρεις ή τέσσερις φορές.
  • Τέντωμα του πάνω μέρους του σώματος. Στραφείτε προς μια γωνία με τα χέρια ψηλά και τεντωμένα επίπεδα στον τοίχο και τους αγκώνες στο ύψος των ώμων σας. Βάλτε το ένα σας πόδι μπροστά από το άλλο. Λυγίστε το γόνατο σας και εκπνεύστε καθώς το σώμα σας κλίνει προς τη γωνία. Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία, το στήθος και το κεφάλι σας ψηλά. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να νιώσετε ένα τέντωμα στο στήθος σας. Κρατήστε αυτήν τη θέση για 20-30 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε.
  • Τέντωμα βραχίονα στο στήθος. Σηκώστε το δεξί σας χέρι στο ύψος του ώμου σε επίπεδη θέση. Λυγίστε το στον αγκώνα σας διατηρώντας τον βραχίονα παράλληλο με το πάτωμα. Πιάστε τον δεξί σας αγκώνα με το αριστερό σας χέρι και τραβήξτε απαλά προς το στήθος σας. Θα αισθανθείτε τέντωμα στο πάνω μέρος του χεριού σας και στον ώμο της δεξιάς πλευράς. Κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και τα δύο χέρια. Επαναλάβετε στην άλλη πλευρά. Επαναλάβετε τρεις φορές σε κάθε πλευρά.

Προσπαθήστε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις όσο πιο συχνά μπορείτε, με κάθε ευκαιρία καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το μεσημέρι όταν κάνετε διάλειμμα από την δουλειά και το απόγευμα όταν γυρνάτε στο σπίτι. Σύντομα θα σας γίνει συνήθεια και η στάση του σώματος σας θα αρχίσει να βελτιώνεται άρδην.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved