Άσκηση και Υγεία, Ορθοπαιδικά

Πόνος στην πλάτη: Να επισκεφτώ ή όχι ένα χειροπράκτη;

Το 85% περίπου του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στατιστικά, υποφέρουν από πόνο στην πλάτη και αναγκάζονται να επισκεφτούν κάποιο γιατρό σε κάποια φάση της ζωής τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πόνος στην πλάτη είναι συνηθισμένο φαινόμενο, η ακριβής αιτία που τον προκαλεί είναι ασαφής, οπότε δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του. Συνήθως, οι γιατροί συνιστούν ανάπαυση, τεντώματα, ασκήσεις και υπομονή. Οι άνθρωποι μάλιστα που υποφέρουν από οσφυαλγία, είναι δυνατόν να νιώσουν καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες, ανεξάρτητα από την θεραπεία που θα ακολουθήσουν.

Πολλοί γιατροί προτείνουν στους ασθενείς τους, που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, να επισκεφτούν κάποιο φυσιοθεραπευτή. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με δική τους πρωτοβουλία επισκέπτονται βελονιστές, θεραπευτές μασάζ και χειροπράκτες.

Οι ειδικοί, όμως, διαφωνούν αναφορικά με την χειροπρακτική, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες με υψηλής ποιότητας δεδομένα που να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες συμβουλές για αυτή την προσέγγιση. Ως εκ τούτου, προκύπτουν ερωτήματα για τον ρόλο της χειροπρακτικής, όπως για παράδειγμα εάν θα πρέπει να είναι μέρος της αρχικής περίθαλψης, αν είναι κατάλληλη για όλους ή αν θα πρέπει να προορίζεται μόνο για άτομα που δεν βελτιώνονται από άλλες θεραπείες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της χειροπρακτικής; Τι λέει η έρευνα;

Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, θέλησε να παραθέσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χειροπρακτικής για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη.

Οι ερευνητές κατέγραψαν στοιχεία από 750 ενεργούς στρατιωτικούς, οι οποίοι παραπονιούνταν ότι υπέφεραν από πόνο στην πλάτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες. Οι μισοί ακολούθησαν τη συνηθισμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου και οι άλλοι μισοί ακολούθησαν τη συνηθισμένη θεραπεία μαζί με 12 χειροπρακτικές θεραπείες.

Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, οι ασθενείς που έλαβαν χειροπρακτική θεραπεία:

  • Ανέφεραν μείωση του πόνου
  • Παρατήρησαν μεγαλύτερη βελτίωση
  • Φάνηκαν πιο ικανοποιημένοι από τη θεραπεία τους
  • Χρειάζονταν λιγότερες ποσότητες φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου

Σημειώνεται ωστόσο ότι περίπου το 10% των ατόμων που έλαβαν χειροπρακτική θεραπεία, ανέφεραν δυσκαμψία στις αρθρώσεις και στους μυς, την ίδια στιγμή που το 5% των ατόμων που έλαβαν τη συνηθισμένη θεραπεία έκαναν επίσης παρόμοιες αναφορές.

Άρα η χειροπρακτική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική;

Παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη υποδηλώνει ότι η χειροπρακτική είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη, τα αποτελέσματα της δεν μπορούν να γενικευτούν, λόγω συγκεκριμένων περιορισμών:

  • Η μελέτη διήρκεσε μόνο έξι εβδομάδες και σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότεροι ασθενείς, ανεξάρτητα από την θεραπεία που ακολουθούν βλέπουν βελτίωση σε αυτό το διάστημα.
  • Οι διαφορές στη βελτίωση ανάμεσα σε όσους έλαβαν χειροπρακτική και συνηθισμένη θεραπεία ήταν ελάχιστες. Άρα δεν έγινε σαφές αν το κόστος της χειροπρακτικής αξίζει τον κόπο για αυτές τις μικρές διαφορές.
  • Η μελέτη περιελάμβανε ένα μείγμα ανθρώπων με επίμονο πόνο οσφυαλγίας και ένα συνδυασμό από διάφορους άλλους τύπους πόνου, όπως ο πόνος που προκαλείται από ένα πιασμένο νεύρο, από μυϊκό σπασμό κ.α. Στην περίπτωση που η μελέτη περιελάμβανε μόνο άτομα με μυϊκό σπασμό ή μόνο παχύσαρκα άτομα, τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά, οπότε είναι δύσκολο να γενικευτούν για όλα τα άτομα που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη.
  • Τα περισσότερα από τα άτομα της μελέτης ήταν νεαρά (μέση ηλικία 31 ετών) και άνδρες (77%). Σε διαφορετικές ηλικίες τα αποτελέσματα ενδεχομένως να διέφεραν.
  • Τα άτομα της μελέτης γνώριζαν ποια θεραπεία έλαβαν γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να «νόμιζαν» ότι έβλεπαν βελτιώσεις.

Συμπερασματικά

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι η χειροπρακτική θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη είναι αποτελεσματική, ωστόσο πριν αποφασίσετε να επισκεφτείτε έναν χειροπράκτη πρέπει να λάβετε υπόψη τους περιορισμούς της μελέτης, το γεγονός ότι οι ανεπιθύμητες συνέπειες ήταν πιο συχνές ανάμεσα σε όσους έλαβαν χειροπρακτική θεραπεία και φυσικά το κόστος της χειροπρακτικής.