Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πόνος στην πλάτη: Πώς μπορεί να μειωθεί η ένταση του πόνου;

Ο πόνος στην πλάτη επηρεάζει εκατοντάδες ανθρώπους. Αν είστε ένας από αυτούς, τότε θα είστε εξοικειωμένοι με τις τυπικές θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση, οι ενέσεις και τα φάρμακα. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, δείχνει ότι η λύση για την κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, μπορεί να βρίσκεται στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και σώματος. (Πόνος στην πλάτη: 4 τρόποι για καλή στάση του σώματος)

Η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο στην πλάτη;

Ξεκινώντας να αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη, επιστήμονες από την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. συνεργάστηκαν για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου αναγνωρίζουν τον πόνο. (Πόνος στην πλάτη: Να επισκεφτώ ή όχι ένα χειροπράκτη;)

Στη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, συμμετείχαν 138 άτομα με χρόνια οσφυαλγία. Στη μία ομάδα εξετάστηκε μια νέα μέθοδος που ονομάζεται παρέμβαση διαβαθμισμένης αισθησιοκινητικής επανεκπαίδευσης (RESOLVE) και στην άλλη ομάδα εξετάστηκαν θεραπείες με λέιζερ και η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα RESOLVE, που διήρκησε 12 εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα στατιστικά σημαντική βελτίωση στην ένταση του πόνου, στις 18 εβδομάδες. (Πως η άσκηση βοηθά να μειωθεί ο πόνος στην πλάτη)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. James McAuley, PhD, οι συμμετέχοντες στους οποίους εξετάστηκε το πρόγραμμα RESOLVE ανέφεραν ότι η πλάτη τους ήταν σε καλύτερη κατάσταση και η ποιότητα ζωής τους ήταν επίσης καλύτερη. Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη νέα θεραπεία αυτού του είδους για τον πόνο στην πλάτη. (Πόνος στην ωμοπλάτη: Πώς θα ανακουφιστείτε;)

Όπως ανέφερε το Neuroscience Research Australia (NeuRA), ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και πλάτης αλλάζει μακροπρόθεσμα όταν υπάρχει χρόνιος πόνος στην πλάτη, οδηγώντας τον εγκέφαλο να ερμηνεύει διαφορετικά τα σήματα που δέχεται από την πλάτη και να αλλάζει τον τρόπο κίνησης του σώματος. Αυτές οι νευρικές αλλαγές, θεωρείται ότι επιβραδύνουν την ανάρρωση από τον πόνο και την κάνουν πιο περίπλοκη. (Πόνος στη μέση: Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων παρατείνει τον πόνο)

«Με την πάροδο του χρόνου, ο τρόπος επικοινωνίας της πλάτης και του εγκεφάλου διαταράσσεται, με τρόπους που φαίνεται να ενισχύουν την ιδέα ότι η πλάτη είναι ευάλωτη και χρειάζεται προστασία», δήλωσε ο McAuley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και ανώτερος επιστήμονας της NeuRA. «Η θεραπεία που επινοήσαμε έχει ως στόχο να σπάσει αυτόν τον αυτοσυντηρούμενο κύκλο», τόνισε. (Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στα μάτια;)

Το πρόγραμμα RESOLVE εστιάζει στη βελτίωση αυτής της μετασχηματισμένης επικοινωνίας εγκεφάλου-πλάτης, με αργή επανεκπαίδευση του σώματος και του εγκεφάλου, χωρίς τη χρήση οπιοειδών ή χειρουργικής επέμβασης. (Χειρουργική επέμβαση στην πλάτη: 4 λόγοι που θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς)

Σύμφωνα με τον McAuley, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής 1 χρόνο αργότερα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η βελτίωση του πόνου ήταν «μέτρια», σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι η μέθοδος θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε άλλους ασθενείς και σε διαφορετικές καταστάσεις. (Οπιοειδή παυσίπονα: Είναι ασφαλής η χρήση τους;)

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Retraining Your Brain Could Help With Lower Back Pain https://www.webmd.com/back-pain/news/20220805/retraining-brain-lower-back-pain

An effective new treatment for chronic back pain targets the nervous system https://www.neura.edu.au/news/an-effective-new-treatment-for-chronic-back-pain-targets-the-nervous-system/

Opioid (Narcotic) Pain Medications https://www.webmd.com/pain-management/guide/narcotic-pain-medications

RESOLVE Trial for Chronic Low Back Pain https://www.neura.edu.au/project/resolve-clinical-trial/

An effective new treatment for chronic back pain targets the nervous system https://www.neura.edu.au/news/an-effective-new-treatment-for-chronic-back-pain-targets-the-nervous-system/

Clinical Trials: A Guide https://www.webmd.com/a-to-z-guides/clincial-trial-guide-patients

Effect of Graded Sensorimotor Retraining on Pain Intensity in Patients With Chronic Low Back Pain A Randomized Clinical Trial https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2794765

Back Pain Myths https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-back-pain-myths

The Global Burden of Low Back Pain https://www.iasp-pain.org/resources/fact-sheets/the-global-burden-of-low-back-pain/

Back Pain: What You Need to Know https://www.webmd.com/back-pain/understanding-back-pain-basics