Τι αισθάνεσαι;

Ορθοπεδικά

Πόνος στο γόνατο: Πώς βοηθά η απώλεια βάρους;

Ενας σημαντικός τρόπος ανακούφισης του πόνου στα γόνατα είναι η διαχείριση του βάρους και παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι η διαχείριση του βάρους σας δεν θα σας ανακουφίσει άμεσα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στα επιπλέον κιλά και τον πόνο, κυρίως στα γόνατα. Η απώλεια βάρους λοιπόν, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητική στη μείωση του πόνου.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο γιατρός σας δεν σας έχει αναφέρει κάτι τέτοιο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο άβολο της συζήτησης. Όταν ένας ασθενής υποφέρει από πόνους, ο γιατρός θα φαινόταν επικριτικός ή και αναίσθητος να αναφερθεί σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα όπως τα κιλά του. Παρόλα αυτά, το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο και αν δεν βλέπετε να σας κάνει κάποια νύξη ο γιατρός σας ενώ γνωρίζετε πως έχετε παραπανήσια κιλά, τότε ανοίξτε του εσείς την συζήτηση. Σκοπός δεν είναι να αισθανθείτε άβολα, αλλά να ανακουφιστείτε, επειδή το υπερβολικό βάρος έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας βιώνει τον πόνο.

Ειδικότερα, το επιπλέον σωματικό βάρος αυξάνει την δύναμη και την πίεση που ασκείται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως οι αρθρώσεις του γόνατος, του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και των υποστηρικτικών μυϊκών ομάδων, προκαλώντας πρόσθετη φθορά. Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια μόλις τεσσάρων κιλών μπορεί να μειώσει την πίεση στα γόνατα των ασθενών με αρθρίτιδα και όσο περισσότερο βάρος χάνουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανακούφιση που νιώθουν. Μάλιστα, το υπερβολικό βάρος, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής σε ευαίσθητα μέρη του σώματος, όπως οι αρθρώσεις.

Επιπρόσθετα, η απώλεια βάρους, δεν βελτιώνει μόνο την αρθρίτιδα, αλλά και άλλες καταστάσεις, όπως η ινομυαλγία, ορισμένες διαταραχές των οστών και των μυών, ακόμη και τις ημικρανίες. Τέλος, το υπερβολικό βάρος έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, καθώς και για την ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων πόνου μετά από τραυματισμούς και ατυχήματα.

Πώς θα χάσετε βάρος αν υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις;

Παρόλο που η απώλεια βάρους θα μπορούσε να μειώσει αποδεδειγμένα τον πόνο, ο πόνος συνήθως μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια των ανθρώπων να χάσουν βάρος. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από πόνους, αλλά δεν είναι αδύνατη. Πιο κάτω λοιπόν, θα αναφέρουμε μερικά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, με υπομονή και επιμονή:

  • Οπτικοποιήστε την επιτυχία. Αντί να βλέπετε συνέχεια τη ζυγαριά και να ελέγχετε αν χάνετε ή όχι βάρος, προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας χωρίς περιττά κιλά. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους, απλά σκεφτείτε πώς θα θέλατε να είστε, ώστε να μπορείτε να κινείστε καλύτερα και να αλληλεπιδράτε με τον κόσμο. Σημειώνεται ότι πολλοί επιτυχημένοι αθλητές βασίστηκαν στην οπτικοποίηση ως εργαλείο επιτυχίας, επειδή προετοιμάζει τον εγκέφαλο τους να επικοινωνεί καλύτερα με το σώμα τους την ώρα που αγωνίζονται. Ωθείστε λοιπόν το μυαλό σας να συνεργαστεί με το σώμα σας, ώστε να φτάσετε στο σημείο που θέλετε.
  • Ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας. Σίγουρα γνωρίζετε ότι η απώλεια βάρους έχει να κάνει με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Ωστόσο, από την θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά, οπότε συζητήστε με τον γιατρό σας για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποια χειρουργική επέμβαση, κάποια εναλλακτική θεραπεία ή μπορεί να σας παραπέμψει σε άλλους ειδικούς, όπως ο διατροφολόγος.
  • Ζητήστε βοήθεια για την άσκηση. Η άσκηση είναι πρόκληση για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από πόνους και ως εκ τούτου θα χρειαστούν βοήθεια από ειδικούς. Γενικότερα, θα πρέπει να αποφύγετε την παγίδα να καταπονήσετε περισσότερο το σώμα σας για να χάσετε πιο γρήγορα βάρος, αλλά θα πρέπει να του δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να αρχίσει να χάνει βάρος. Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη άσκηση θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
  • Γιορτάστε κάθε σας επιτυχία: Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους, όπως η απώλεια 5 κιλών και ανταμείψτε τον εαυτό σας κάθε φορά που επιτυγχάνετε τον στόχο σας. Αυτό θα σας δώσει σημαντικό κίνητρο να συνεχίσετε.

Υπογραμμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πριν αρχίσετε το οποιοδήποτε σχέδιο απώλειας βάρους, να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι