Ορθοπαιδικά

Πόνος στο γόνατο: Τι να κάνετε και τι να αποφεύγετε;

Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βοηθήσουμε τον πόνο στο γόνατο, είτε αυτός οφείλεται σε πρόσφατο τραυματισμό είτε σε αρθρίτιδα που έχετε εδώ και χρόνια (διαβάστε εδώ ποια συμπληρώματα βοηθούν την υγεία των αρθρώσεων). Ακολουθήστε αυτες τις 11 συμβουλές για να βοηθήσετε τα γόνατά σας να νιώσουν καλύτερα:

Μην ξεκουράζεστε πάρα πολύ: Η υπερβολική ξεκούραση μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς σας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Βρείτε ένα πρόγραμμα άσκησης που είναι ασφαλές για τα γόνατά σας και επιμείνετε σε αυτό. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιες κινήσεις είναι ασφαλείς ή πόσο μπορείτε να κάνετε, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν φυσικοθεραπευτή.

Ασκηθείτε: Οι ασκήσεις δυναμώνουν τους μυς που στηρίζουν το γόνατό σας και αυξάνουν την ευλυγισία. Είτε η προπόνηση με βάρη είτε οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν. Μερικές καλές επιλογές περιλαμβάνουν το περπάτημα, το κολύμπι, την αεροβική στο νερό, την ποδηλασία και τα ελλειπτικά μηχανήματα. Το τάι τσι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκαμψίας και στη βελτίωση της ισορροπίας.

Μειώστε τον κίνδυνο πτώσης: Ένα επώδυνο ή ασταθές γόνατο μπορεί να κάνει πιο πιθανή μια πτώση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο γόνατο. Περιορίστε τον κίνδυνο πτώσης φροντίζοντας να φωτίζεται καλά το σπίτι σας, χρησιμοποιώντας χειρολισθήρες στις σκάλες και χρησιμοποιώντας μια γερή σκάλα ή ένα σκαμνί για τα πόδια, αν πρέπει να φτάσετε κάτι από ένα ψηλό ράφι. Να διατηρείτε καθαρούς τους διαδρόμους τους σπιτιού σας και ανάλαφρους από πράγματα, που μπορεί να μπερδευτείτε και να προκληθεί πτώση.

Χρησιμοποιήστε «Κ.Α.Π.Α.»: Η κρυοθεραπεία, η ανάρροπη θέση, η περίδεση και η ακινητοποίηση είναι καλές για τον πόνο στο γόνατο που προκαλείται από έναν μικρό τραυματισμό ή μια έξαρση αρθρίτιδας. Ξεκουράστε το γόνατό σας, βάλτε πάγο για να μειώσετε το πρήξιμο, φορέστε έναν συμπιεστικό επίδεσμο και κρατήστε το γόνατό σας ανυψωμένο. Βέβαια ανάλογα με επίπεδο δραστηριότητας και τις ανάγκες σας το πρωτόκολλο αυτό μπορεί να αλλάξει. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.

Μην παραβλέπετε το βάρος σας: Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση στο γόνατό σας. Δεν χρειάζεται καν να φτάσετε στο «ιδανικό» σας βάρος. Μικρότερες αλλαγές εξακολουθούν να κάνουν τη διαφορά.

Μην ντρέπεστε να χρησιμοποιήσετε ένα βοήθημα για το περπάτημα: Μια πατερίτσα ή ένα μπαστούνι μπορεί να αποφορτίσει το γόνατό σας. Οι νάρθηκες γόνατος και τα στηρίγματα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σταθεροί.

Δοκιμάστε βελονισμό: Αυτή η μορφή παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του σώματος, χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση πολλών τύπων πόνου και μπορεί να βοηθήσει στον πόνο στο γόνατο.

Μην αφήνετε τα παπούτσια σας να χειροτερεύουν τα πράγματα: Οι μαλακοί πάτοι μπορούν να μειώσουν την πίεση στα γόνατά σας. Για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, οι γιατροί συχνά συνιστούν ειδικούς πάτους που τοποθετείτε στο παπούτσι σας. Για να βρείτε τον κατάλληλο πάτο, μιλήστε με τον γιατρό σας ή έναν φυσικοθεραπευτή.

Παίξτε με τη θερμοκρασία: Για τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο, χρησιμοποιήστε μια κρύα συσκευασία για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο. Μια πλαστική σακούλα με πάγο ή κατεψυγμένος αρακάς λειτουργούν καλά. Χρησιμοποιήστε το για 15 έως 20 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Τυλίξτε την παγοκύστη με μια πετσέτα για να είστε «καλοί» με το δέρμα σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να ζεστάνετε τα πράγματα με ένα ζεστό μπάνιο, ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή μια ζεστή πετσέτα για 15 έως 20 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.

Μην τραντάζετε την άρθρωσή σας: Οι ασκήσεις με μεγάλη κρούση μπορεί να τραυματίσουν περαιτέρω τα επώδυνα γόνατα. Αποφύγετε τις τρανταχτές ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, τα άλματα και το kickboxing. Αποφύγετε επίσης να κάνετε ασκήσεις που επιβαρύνουν τα γόνατα, όπως τις προβολές και τα βαθιά καθίσματα. Οι ασκήσεις αυτές καταπονούν πολύ τα γόνατά σας αν δε γίνουν σωστά. Αυτές μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και να προκαλέσουν τραυματισμό.

Ζητήστε τη συμβουλή ειδικού: Εάν ο πόνος στο γόνατό σας είναι πρόσφατο σύμπτωμα, ζητήστε από έναν ορθοπαιδικό να σας εξετάσει. Είναι καλύτερο να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε το συντομότερο δυνατό, ώστε να προλάβετε οποιαδήποτε άλλη βλάβη.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Common Knee Injuries https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/common-knee-injuries/

American College of Rheumatology 2012 recommendations for the use of nonpharmacologic and pharmacologic therapies in osteoarthritis of the hand, hip, and knee https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/acr.21596

4 Exercise Tips for Bad Knees. http://apm.info/blog/2011/07/08/4-exercise-tips-for-bad-knees/

11 Knee Pain Dos and Don’ts https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/knee-pain-dos-and-donts