Γυναίκα

Πόνος στο στήθος και έμμηνος ρύση: Τι πρέπει να ξέρετε;

Κατά την έμμηνο ρύση, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κράμπες στην κοιλιά, πόνο και ευαισθησία στο στήθος. Αυτός ο τύπος πόνου στον μαστό, ονομάζεται κυκλικός πόνος στο στήθος, που έρχεται και φεύγει με τον έμμηνο κύκλο ή ως απόκριση στα αντισυλληπτικά χάπια.

Πώς προκύπτει ο κυκλικός πόνος του μαστού;

Ο κυκλικός πόνος στο στήθος προκύπτει ως απόκριση στην ορμονική αλλαγή και ροή του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, το αναπαραγωγικό σύστημα προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Τα επίπεδα των οιστρογόνων ανεβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ακολούθως η υπόφυση σηματοδοτεί την παραγωγή της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία πυροδοτεί την ωορρηξία. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Ακριβώς πριν από την περίοδο, όταν τα επίπεδα της προγεστερόνης αρχίζουν να πέφτουν, ο πόνος ή η ευαισθησία του μαστού αυξάνονται μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος. Καθώς η έμμηνος ρύση μειώνεται, ο πόνος στο στήθος αρχίζει να υποχωρεί.

Αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στα επίπεδα των ορμονών, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον περιοδικό πόνο του μαστού. Ο εν λόγω πόνος είναι αμφοτερόπλευρος (δηλαδή και στους δύο μαστούς). Ο μη κυκλικός πόνος στο στήθος, είναι μονόπλευρος (επηρεάζει μόνο τον έναν μαστό). (Έμμηνος ρύση: Πώς να υποστηρίξετε την κόρη σας στην πρώτη της περίοδο)

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στον κυκλικό πόνο του στήθους;

Μερικές γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πόνο στο στήθος, συγκριτικά με άλλες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο στο στήθος που σχετίζεται με την περίοδο, όπως:

  • Προετοιμασία για τον θηλασμό: Το στήθος παράγει γάλα για να θρέψει το μωρό μετά την εγκυμοσύνη. Οι λοβοί και οι πόροι του μαστού, ανταποκρίνονται στις μηνιαίες ορμονικές μεταβολές με πρήξιμο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. (Θηλασμός: Συμβουλές, δυσκολίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις)
  • Ευαισθησία που προκαλείται από την πίεση: Οι μαστοί μεγεθύνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας και ως εκ τούτου, ενδέχεται να πιέσουν άλλες δομές του μαστού, προκαλώντας πόνο.
  • Εγκυμοσύνη: Ο πόνος στο στήθος είναι συνηθισμένος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νοουμένου ότι η εγκυμοσύνη διακόπτει τον κανονικό μηνιαίο κύκλο και οι μαστοί ανταποκρίνονται στα σταθερά επίπεδα προγεστερόνης, ωριμάζοντας πλήρως τους επόμενους εννέα μήνες.
  • Ορμονικές ανισορροπίες: Έρευνες δείχνουν ότι μερικές γυναίκες που βιώνουν κυκλικό πόνο στο στήθος, έχουν λιγότερη προγεστερόνη και περισσότερα οιστρογόνα στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Άλλες μελέτες βρήκαν ότι ο πόνος στο στήθος, προκαλείται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα προλακτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει και τη γαλουχία (παραγωγή γάλακτος).

Πώς επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά χάπια τον κυκλικό πόνο του στήθους;

Οι ορμόνες που υπάρχουν στα αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν να επηρεάσουν το στήθος με διαφορετικούς τρόπους. Μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ευαισθησία στο στήθος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, συνταγογραφούνται για την ανακούφιση του πόνου στο στήθος.

Η επίδραση των αντισυλληπτικών στον οργανισμό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με το είδος και τις ποσότητες των ορμονών που περιέχουν. Επιπρόσθετα, επειδή τα επίπεδα των ορμονών διαφέρουν ελαφρώς από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν ένα συγκεκριμένο αντισυλληπτικό θα προκαλέσει πόνο στο στήθος ή θα φέρει ανακούφιση. Για να δείτε ποιο λειτουργεί καλύτερα, θα πρέπει να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά αντισυλληπτικά. (Αντισυλληπτικά χάπια: Ποιες οι χρήσεις τους;)

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας για τον κυκλικό πόνο στο στήθος;

Αν παρατηρήσετε αλλαγές ή εξογκώματα στο στήθος σας, καλέστε τον γιατρό σας. Ο γιατρός θα τα διερευνήσει περαιτέρω με μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ακόμα και βιοψία.

Αν ο πόνος στο στήθος είναι έντονος ή αν το δέρμα του στήθους σας είναι κόκκινο και ζεστό στην αφή, επίσης ενημερώστε τον γιατρό σας. Ενδεχομένως αυτό να αποτελεί σημάδι μόλυνσης στο δέρμα του μαστού.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Breast Pain and Menstrual Periods https://www.verywellhealth.com/breast-pain-and-menstrual-periods-429848

Breast Pain (Mastalgia) https://www.uofmhealth.org/health-library/tm6412spec

Breast tenderness after initiation of conjugated equine estrogens and mammographic density change https://link.springer.com/article/10.1007/s10549-011-1803-9

Progestin-Only Hormonal Birth Control: Pill and Injection https://www.acog.org/womens-health/faqs/progestin-only-hormonal-birth-control-pill-and-injection

Progestogen-only contraceptive use among breastfeeding women: a systematic review https://www.contraceptionjournal.org/article/S0010-7824(15)00585-5/fulltext

Oral Contraceptive Pills https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/

A Systematic Review of Current Understanding and Management of Mastalgia https://link.springer.com/article/10.1007/s12262-013-0813-8

Mastodynia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559249/

Breast Pain (Mastalgia) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00154