Πρόληψη και θεραπεία

Πόνος στον αυχένα: 3 συμβουλές για σωστή πρόληψη

Ο πόνος στον αυχένα προκαλείται πολλές φορές από καθημερινές και «αθώες» δραστηριότητες που επηρεάζουν τη στάση του σώματος. Σε γενικές γραμμές, για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να κρατάτε το κεφάλι σας ισορροπημένο, ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη και να μην το αφήνετε να γέρνει προς τα εμπρός ή προς την μια ή την άλλη πλευρά του σώματος σας. Αυτή η ανισορροπία είναι ακουσία. Η κύρια δουλειά του λαιμού είναι να στηρίζει το κεφάλι, το οποίο ζυγίζει περίπου 10-12 κιλά, άρα εύκολα μπορεί να γύρει χωρίς να το καταλάβετε προς την μια ή την άλλη πλευρά, οπότε να είστε παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα; Πώς θα το αποφύγετε;

1. Στον υπολογιστή ή στο γραφείο

Όταν εργάζεστε στον υπολογιστή ή κάθεστε στο γραφείο, προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι σας ισορροπημένο σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική σας στήλη. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθείστε τις πιο κάτω συμβουλές:

  • Σωστή στάση στην καρέκλα: α)Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας σας, έτσι ώστε τα πόδια σας να ακουμπούν το έδαφος. β) Καθήστε με τέτοιο τρόπο ώστε οι γλουτοί σας να ακουμπούν στο πίσω μέρος της καρέκλας γ)Χρησιμοποιείστε ένα μικρό μαξιλάρι, για να στηρίξετε την πλάτη σας στο χαμηλότερο της σημείο.
  • Σωστή θέση οθόνης υπολογιστή: Η σωστή ρύθμιση του πληκτρολογίου και της οθόνης είναι δύσκολη ακόμη και αδύνατη όταν εργάζεστε σε φορητό υπολογιστή ή tablet. Ωστόσο, μπορείτε να συνδέσετε ένα ξεχωριστό πληκτρολόγιο, για να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρηθεί στη σωστή στάση. Στην περίπτωση που δεν γίνεται κάτι τέτοιο, τότε τοποθετήστε τον φορητό σας υπολογιστή στο γραφείο σας, αλλά από κάτω τοποθετήστε κάτι όπως ένα βιβλίο για να του δώσετε μια κλίση περίπου 12%. Με τον τρόπο αυτό, ο λαιμός σας δεν θα είναι στραμμένος συνέχεια προς τα κάτω. Το μειονέκτημα αυτού του τεχνάσματος είναι ότι θα ασκείτε περισσότερη πίεση στους καρπούς σας.
  • Μην κάθεστε παρατεταμένα: Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να κινήστε λίγο κάθε μισή ώρα, καθώς η παρατεταμένη καθιστική στάση επιδεινώνει τον πόνο του αυχένα και προκαλεί άλλα προβλήματα υγείας. Αν ξεχνιέστε, λόγω της δουλειάς, καλό είναι να βάζετε μια υπενθύμιση στον υπολογιστή ή στο κινητό σας. Τα τεντώματα είναι επίσης βοηθητικά, γι΄ αυτό προσπαθήστε να ανασηκώνετε τους ώμους σας προς τα πάνω και προς τα κάτω ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Χρήση τηλεφώνου

Αν περνάτε πολύ χρόνο χαζεύοντας στο τηλέφωνο, προσπαθήστε να μην γέρνετε το κεφάλι σας προς την μία πλευρά. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, μην το έχετε ακουμπημένο στον ώμο σας με το κεφάλι σας γερμένο πάνω του. Τα ακουστικά είναι μια καλή εναλλακτική για να έχετε μια ουδέτερη στάση στο κεφάλι σας όταν μιλάτε.

3. Ανάγνωση

Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα και διαβάζετε ένα βιβλίο, προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν μια πιο ευθεία στάση στο σώμα σας. Κρατήστε το βιβλίο στα χέρια σας κοντά στο κεφάλι σας, ώστε να μην γέρνετε προς τα εμπρός. Εάν διαβάζετε στο κρεβάτι, τότε καθίστε με ευθεία την πλάτη σας, τοποθετώντας 1-2 μαξιλάρια για στήριγμα.