Πρόληψη και θεραπεία

Πώς αλλάζει το σχήμα του σώματός μας όσο μεγαλώνουμε;

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σχήμα του σώματός μας όσο μεγαλώνουμε;

Το σχήμα του σώματός μας αλλάζει φυσικά καθώς μεγαλώνουμε. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε μερικές από αυτές τις αλλαγές, αλλά οι επιλογές του τρόπου ζωής μας μπορεί να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από λίπος, άπαχο ιστό (μύες και όργανα), οστά και νερό. Μετά την ηλικία των 30, οι άνθρωποι τείνουν να αρχίσουν να χάνουν άπαχο ιστό. Οι μύες, το ήπαρ, τα νεφρά και άλλα όργανα μπορεί να χάσουν σταδιακά αρκετά από τα κύτταρά τους. Η διαδικασία απώλειας μυών ονομάζεται ατροφία. Τα οστά μπορεί να χάσουν μερικά από τα μέταλλά τους και να γίνουν λιγότερο πυκνά (μια κατάσταση που ονομάζεται οστεοπενία στα αρχικά στάδια και οστεοπόρωση στα μεταγενέστερα στάδια). Η απώλεια ιστών μειώνει και την ποσότητα νερού στο σώμα μας.

Η ποσότητα του σωματικού λίπους αυξάνεται σταθερά μετά την ηλικία των 30 ετών. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν σχεδόν ένα τρίτο περισσότερο λίπος σε σύγκριση με όταν ήταν νεότεροι. Ο λιπώδης ιστός συσσωρεύεται προς το κέντρο του σώματος και γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα μειώνεται.

Η τάση να μικραίνει το σώμα εμφανίζεται μεταξύ όλων των φυλών και στα δύο φύλα. Η απώλεια ύψους σχετίζεται με αλλαγές στα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις, λόγω της γήρανσης. Οι άνθρωποι συνήθως χάνουν περίπου 1 εκατοστό κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών. Η απώλεια ύψους είναι ακόμη πιο γρήγορη μετά την ηλικία των 70. Μπορεί να χάσουμε συνολικά 2,5 έως 7,5 εκατοστά σε ύψος καθώς μεγαλώνουμε. Μπορούμε, ωστόσο, να βοηθήσουμε στην πρόληψη της απώλειας ύψους ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, παραμένοντας σωματικά δραστήριοι και προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας την απώλεια οστικής μάζας.

Λιγότεροι μύες στα πόδια και πιο δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορούν να κάνουν την κίνηση πιο δύσκολη. Το υπερβολικό σωματικό λίπος και οι αλλαγές στο σχήμα του σώματος μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία. Αυτές οι αλλαγές στο σώμα μπορούν να κάνουν και τις πτώσεις πιο πιθανές.

Οι αλλαγές στο συνολικό σωματικό βάρος ποικίλλουν για άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες συχνά αυξάνουν το βάρος τους μέχρι την ηλικία των 55 ετών και μετά αρχίζουν να χάνουν βάρος αργότερα στη ζωή τους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με πτώση της τεστοστερόνης. Οι γυναίκες συνήθως αυξάνουν το βάρος τους έως την ηλικία των 65 ετών και μετά αρχίζουν να χάνουν βάρος. Η απώλεια βάρους αργότερα στη ζωή εμφανίζεται εν μέρει επειδή το λίπος αντικαθιστά τον άπαχο μυϊκό ιστό και το λίπος ζυγίζει λιγότερο από το μυ. Οι συνήθειες διατροφής και άσκησης μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στις αλλαγές βάρους ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής μας επηρεάζουν το πόσ γρήγορα γίνεται η διαδικασία γήρανσης. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις αλλαγές στο σώμα που σοχετίζονται με την ηλικία είναι:

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved